12 alimente care îmbunătăţesc activitatea cerebrală
0Cu toţii am avut zile în care nu ne-am putut concentra, dar nu există nicio pastilă magică care să ne mărească „puterile“ cognitive. Există însă câteva alimente care îmbunătăţesc funcţiile cerebrale, ne protejează împotriva declinului cognitiv asociat cu vârsta şi ne ajută să ne concentrăm mai bine.
Un studiu recent din Marea Britanie arată că o dietă bogată în grăsimi saturate afectează neuronii care controlează energia şi apetitul.
Alte studii au arătat că şi momentul în care mănânci poate să-ţi afecteze randamentul. De exemplu, cercetările arată că micul dejun îmbunătăţeşte memoria şi metodele de culegere a datelor în cazul elevilor.
Unii nutrienţi ne stimulează mintea, dar există şi o listă vastă de diete pe care ar trebui să le luăm în considerare, relatează Huffington Post.
1. Nucile
Nucile sunt pline de nutrienţi anti-inflamatori şi sunt singura sursă de acid linolenic alfa, menţionează HuffPost Healthy Living. Asta înseamnă că uşurează circulaţia sângelui şi ajută creierul să se oxigeneze.
Studiul prezentat la Conferinţa Internaţională despre Alzheimer din 2010 a descoperit că şoarecii bolnavi de Alzeheimer care au fost hrăniţi în mod regulat cu nuci şi-au îmbunătăţit memoria, capacitatea de învăţare şi coordonarea, potrivit MyHealthNewsDaily.
2. Uleiul de măsline
Uleiul de măsline este o sursă importantă de grăsimi monosaturate, care încetinesc îmbătrânirea mentală.
3. Fructele de pădure
Studiile pe animale au indicat o legătură între consumul de fructe de pădure şi sănătatea mentală. Un alt studiu publicat în tratatele de neurologie a dezvăluit că o dietă bogată în mure sau căpşune încetineşte declinul mental la femeile de vârsta a treia în ceea ce priveşte atenţia şi memoria, relatează Alice Park, jurnalistă la „TIME“.
4. Sardinele
Peştii bogaţi în grăsime ca sardinele şi somonul sunt cunoscuţi drept „amplificatoare mentale“ datorită acizilor graşi din omega 3, care scad riscul de demenţă şi îmbunătăţesc atenţia şi memoria.
5. Cafeaua
Cofeina sporeşte agerimea creierului, chiar dacă entuziaştii cafelei o ştiu deja. În afară de asta, cafeaua este bogată în antioxidanţi care menţin sănătatea mentală. Alte studii sugerează că femeile pot preveni depresia dacă beau cafea.
6. Spanacul
Spanacul este bogat în luteină, despre care se crede că protejează împotriva declinului mental, potrivit unor cercetători de la Universitatea Tufts.
Un studiu longitudinal de la Facultatea de Medicină Harvard arată că femeile care mănâncă des legume verzi au avut o rată de declin cognitiv mai mică în comparaţie cu cele care nu mănâncă astfel de produse.
7. Ciocolata amăruie
Ciocolata amăruie este bogată în antioxidanţi, iar cofeina din ea joacă un rol important în menţinerea activităţii mentale.
8. Avocado
Avocado este plin de grăsimi monosaturate care ajută la îmbunătăţirea sănătăţii vasculare şi a circulaţiei sângelui.
9. Apa
Când o persoană se deshidratează, ţesutul de pe creier se micşorează. Câteva studii arată că deshidratarea poate afecta funcţiile cognitive. Potrivit publicaţiei „Psihology Today“, deshidratarea poate afecta memoria de scurtă durată, atenţia şi luarea deciziilor.
10. Germeni de grâu
Germenii de grâu sunt o sursă bogată de bilineurină, un nutrient implicat în producerea de acetilcolină, un neurotransmiţător care valorifică memoria, potrivit publicaţiei „Shape“.
11. Sfecla de zahăr
Sfecla este o sursă bogată de nitraţi naturali care ajută la buna funcţionare a circulaţiei sângelui.
12. Usturoiul
Usturoiul ajută la prevenirea unor forme ale cancerul la creier, potrivit unui studiu publicat în jurnalul medical „Cancer“ al Societăţii Americane de Combatere a Cancerului. Cercetările arată că acei compuşi organici de sulf din usturoi au ajutat la combaterea celulelor de tumoare malignă.