Viaţa Facebook-izată formează generaţii de frustraţi, egoişti şi furioşi: cum ne distruge cultura lui „uită-te la mine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întrepătrunderea dintre reţelele sociale şi viaţa reală ne influenţează atât de mult existenţa încât nu putem să evităm schimbările profund negative care se profilează în cazul tinerilor de azi. Frustraţi şi furioşi că nu se pot ridica la nivelul unui stil de viaţă imposibil de atins, de tipul celui conturat în mediul virtual, au tendinţa să devină tot mai individualişti şi lipsiţi de valori, după cum se arată într-un volum recent lansat.

Presiunea culturală născută din popularitatea reţelelor sociale apasă greu asupra tinerilor din ziua de azi, care simt că nu mai reuşesc să ţină pasul cu un stil de viaţă ale cărui standarde sunt imposibil de atins, consideră scriitorul britanic Matthew Todd, care tratează în cartea ”Straight Jacket, How To Be Gay And Happy” subiectul generaţiilor „Facebook-izate” şi problemele cu care se confruntă în acest context atât tinerii heterosexuali, cât şi homosexuali.

„A avut loc o Facebook-izare a vieţii, fenomen care a dus la conturarea unei culturi de masă, de tip «uită-te la mine». Societatea devine tot mai individualistă, oamenii sunt tot mai obsedaţi de propria persoană, în loc să se sprijine unul pe celălalt. Devenim din ce în ce mai egoişti şi mai furioşi. Şi vezi asta inclusiv în furia şoferilor pe străzi sau a părinţilor care urlă la copiii lor în supermarketuri. În plus, facilităţile acordate de stat tinerilor nu sunt o prioritate, acum când este nevoie de ele mai mult ca niciodată. Stăm pe un butoi cu pulbere alimentat de nivelul de stres resimţit de tinerii care trebuie să găsească singuri soluţii ca să supravieţuiască astfel”, după cum observă autorul, citat de publicaţia „The Express”.

Viitor umbrit de disperare

Acesta avertizează că am ajuns să ne raportăm tot mai mult la o cultură vizuală creată de internet, care pune un accent enorm pe modul în care trebuie să arăţi şi cum trebuie să te comporţi, atitudine de viaţă la care contribuie din plin activitatea pe reţelele sociale ale persoanelor publice şi celebrităţilor. 

Chiar dacă întotdeauna am avut în jur oameni bogaţi, acum parcă vedem peste tot etalată viaţa pe care o duc, iar asta îţi arată într-un mod cât se poate de direct şi de cinic ceea ce nu vei putea să obţii poate niciodată, aşa că presiunea psihică nu face decât să crească permanent, adaugă Matthew Todd.

Această viaţă trăită tot mai mult în conformitate cu ceea ce dictează reţelele sociale conturează un viitor umbrit de disperare, în care dependenţa de alcool şi de droguri, dar şi cazurile de sinucidere vor devenit o consecinţă firească, mai spune acesta. Şi asta pentru că prea puţini au curajul să prezinte şi o imagine altfel decât frumos zugrăvită a realităţii, aşa cum cere viaţa Facebook-izată, este de părere autorul. 

”Pierdem tot mai mult din vedere ceea ce este cu adevărat important şi avem nevoie să găsim acel spaţiu unde să ne putem aprecia cu adevărat unul pe celălalt şi să ne regăsim valorile”, conchide Matthew Todd.


 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite