Sexul în post. Cum îngăduie preoții, ce recomandă psihologii și de ce ar trebui personalizat

0
Publicat:

Facem sau nu sex în post? Este întrebarea pe care multe cupluri și-o pun atunci când cântăresc între armonia relației conjugale și abstinența cerută de această perioadă.

Cuplu FOTO Shutterstock
Cuplu FOTO Shutterstock

Postul înseamnă abstinenţă de la cele lumeşti şi multă rugăciune.

„Evident, Biserica nu încurajează relaţiile intime între persoane necăsătorite. Cât îi priveşte pe bărbatul şi femeia care s-au încununat în faţa lui Dumnezeu, lucrurile sunt diferite. Dumnezeu a creat băbatul şi femeia pentru a fi împreună şi aşteaptă de la ei să aibă o relaţie sexuală sănătoasă în care fiecare îşi înţelege datoria faţă de celălalt soţ. Nu este o poruncă care spune explicit că relaţiile intime în post sunt interzise. Totul trebuie să fie de comun acord între soţi”, a explicat, pentru „Adevărul”, un preot de caritate.

Unii preoţii ortodocşi refuză credincioşilor împărtăşania dacă aceştia nu-şi impun abstinenţa sexuală în post. Dar sunt și alţii care interpretează altfel canoanele.

„O femeie a spus la spovedanie că a întreţinut relaţii intime cu soţul ei şi i-am dat împărtăşania. Nu a înţeles de ce. Soţul nu ţinea postul, doar femeia. I-am spus că atunci când soţul nu ţine post, femeia nu poate să-l oblige pe bărbat să-i urmeze exemplul. Dacă ea a făcut voia soţului a procedat corect”, a explicat preotul citat de „Adevărul”.

 Nici psihologii nu încurajează abstinența ad-literam, dar o recomandă adesea în cazul cuplurilor cu experiență. 

”Dacă analizăm un cuplu, care este rodat, care este plictisit, prăfuit, postul este binevenit, deoarece, în timpul postului, ţi se încarcă bateriile, inclusiv baterile sexuale şi abia aştepţi să treacă postul. Astfel, se realizează o reaprindere a flăcării dorinţei şi relaţia de cuplu se îmbunătăţeşte considerabil”, explica  psihologul Stelian Chivu.

La tineri, abstinența nu este tocmai indicată

 Ideea unui postul personalizat ar putea fi soluția de compromis. Psihologul Stelian Chivu  dă un exemplu ipotetic. 

Dacă este să analizăm o femeie la 25 de ani, puternică, în care colcăie hormonii, postul poate constitui chiar o problemă pentru ea. La tineri nu e bine să ţii post din punct de vedere sexual în anumite situaţii. De exemplu, vine un tânăr plecat în Spania la muncă şi nu a mai avut nicio fuziune amoroasă de trei luni de zile. Atunci mai este indicat să ţină post alături de iubita lui, pe care o aştepta cu gura căscată încă câteva săptămâni? Ei bine, nuDacă tu, ca individ. poţi să te abţii de la sex o lună sau două, este ok, dar sunt cazuri şi cazuri, iar acest lucru nu este recomandat tuturor, în special la tineri, unde nivelul hormonal este mai ridicat”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

„Când unul dintre soți simte necesitatea, cealaltă parte nu are voie să refuze”

Părintele Sergiu Curnic, parohul unei biserici ortodoxe din Republica Moldova, a dat o explicație interesantă cu privire la ce sunt datori să facă soții dacă nu pot renunța.

Familia are și ea niște valori, că ar trebui să se mențină și să nu se destrame. Din moment ce bărbatul cu soția sa convin că pot să postească neavând relații între ei, atunci da. În cazul în care unul dintre soți simte necesitatea aceasta trupească, atunci cealaltă parte nu are voie să refuze. În caz contrar, putem rămâne cu postul alimentar, dar se poate forma o crăpătură în familie, în care bărbatul și femeia ar privi în direcții diferite. Recomandat este ca, în cazul în care nu se pot abține, măcar să țină cont de zilele de miercuri, vineri și duminică și să se abțină.”, a explicat preotul Sergiu Curnic, la postul canal2.md.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite