De ce nu se face sex în timpul postului şi care este, de fapt, voia lui Dumnezeu. Abstinenţa sexuală este „îngăduinţă şi nu poruncă”

0
0

Postul înseamnă abstinenţă, iar abstinenţa înseamnă să te cufunzi în rugă şi să renunţi la mâncărurile de dulce, să laşi deoparte invidia şi răutăţile faţă de semeni, dar şi să renunţi la relaţiile intime conjugale, spun unii preoţi. Care este, de fapt, voia Domnului?

„De ce nu se face sex în post!? Este întrebarea pe care o pun toţi liceenii la ora de religie. Chiar există o lecţie în manual care face referire la acest aspect: Tinerii şi viaţa intimă. Pe scurt, postul înseamnă abstinenţă de la cele lumeşti şi multă rugăciune. Evident, Biserica nu încurajează relaţiile intime între persoane necăsătorite. Cât îi priveşte pe bărbatul şi femeia care s-au încununat în faţa lui Dumnezeu, lucrurile sunt diferite. Dumnezeu a creat băbatul şi femeia pentru a fi împreună şi aşteaptă de la ei să aibă o relaţie sexuală sănătoasă în care fiecare îşi înţelege datoria faţă de celălalt soţ. Nu este o poruncă care spune explicit că relaţiile intime în post sunt interzise. Totul trebuie să fie de comun acord între soţi”, a explicat, pentru „Adevărul”, un preot de caritate.

O bună parte din preoţii ortodocşi refuză credincioşilor împărtăşania dacă aceştia nu-şi impun abstinenţa sexuală în post. Alţi preoţi  interpretează altfel Evanghelia. „O femeie a spus la spovedanie că a întreţinut relaţii intime cu soţul ei şi i-am dat împărtăşania. Nu a înţeles de ce. Soţul nu ţinea postul, doar femeia. I-am spus că atunci când soţul nu ţine post, femeia nu poate să-l oblige pe bărbat să-i urmeze exemplul. Dacă ea a făcut voia soţului a procedat corect”, a explicat preotul citat de „Adevărul”.

„Iar Adam a cunoscut pe Eva, femeia lui. Uită-te când s-a întâmplat asta! După călcarea poruncii, după scoaterea din rai! Atunci a luat început unirea trupească dintre Adam şi Eva. Înainte de călcarea poruncii duceau viaţă îngerească şi n-a fost vorba deloc de unire trupească. Cum putea să fie vorba de aşa ceva, când nu erau supuşi nici nevoilor trupeşti?”
image

Care este voia Domnului?

Se spune că Apostolul Pavel a fost trimis de Dumnezeu în oraşul Corint să predice Evanghelia, comunitate cunoscută pentru practicarea moravurilor uşoare. Cum erau multe suflete de mântuit şi pentru început puţini au devenit creştini au fost multe neînţelegeri privind relaţiile sexuale, mai ales în zilele de post, oamenii au fost curioşi să afle când e păcat şi când nu să se consume relaţia intimă între soţi. Apostolul Pavel a explicat creştinilor că soţul şi soţia se pot lipsi unul de altul numai prin comună înţelegere.

„Eu cred că este bine ca omul să nu se atingă de femeie. Totuşi, din pricina curviei, fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui, şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei. Bărbatul să-şi împlinească faţă de nevastă datoria de soţ; şi tot aşa să facă şi nevasta faţă de bărbat. Nevasta nu este stăpână pe trupul ei, ci bărbatul. Tot astfel, nici bărbatul nu este stăpân peste trupul lui, ci nevasta. Să nu vă lipsiţi unul pe altul de datoria de soţi, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul, şi cu rugăciunea; apoi să vă împreunaţi iarăşi, ca să nu vă ispitească Satana, din pricina nestăpânirii voastre. Lucrul acesta îl spun ca o îngăduinţă; nu fac din el o poruncă”. (1 Corinteni 7:1-6)

Se înţelege că deciziile soţilor trebuie să fie de comun acord şi numai „pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul, şi cu rugăciunea”.

În capitolul 18 al cărţii Levitic se face trimitere către situaţii precise în care sexul între soţi nu este îngăduit. Exemplul dat este perioada ciclului menstrual. Se mai fac recomandări privind abstinenţa sexuală în cazul părinţilor care au un copil bolnav şi care se roagă pentru însănătoşirea lui.

Citeşte şi:

De ce-şi dezgroapă moldovenii morţii după şapte ani. Adevăr sau mit: motivul pentru care nu ar putrezi toţi morţii sau ar fi găsiţi cu faţa în jos în sicriu 

Semnele care prevestesc moartea în tradiţia populară. Cum anunţă bufniţa, cucul sau pisica sfârşitul unei vieţi

Cum îşi dădeau seama ţăranii români acum un secol, după ploaie, că fetele sunt cinstite şi că grâul va fi bogat. Mituri şi superstiţii culese de specialişti

Top 15 superstiţii legate de nuntă - ce ascunde păpuşa care se pune obligatoriu în lada cu zestre. Tot ce trebuie să facă mirii pentru o căsnicie fericităUltima oră

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite