Facem sau nu sex în post? Explicaţia psihologului: cum ajung soţiile să le ceară partenerilor să facă dragoste numai miercurea şi vinerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Există cazuri în care partenerii nu fac dragoste pentru că nu au ”dezlegare” de la preot Foto: Shutterstock
Există cazuri în care partenerii nu fac dragoste pentru că nu au ”dezlegare” de la preot Foto: Shutterstock

Programările şi limitările autoimpuse sau cele induse de familie sau anturaj îi fac pe mulţi dintre noi să dezvolte adevărate fobii când vine vorba de a face dragoste cu partenerul de viaţă. Psihologul Stelian Chivu explică de ce abstinenţa sexuală în post este bună în cazul anumitor cupluri, iar în cazul altora nu este benefică.

Când vine vorba de sex, fiecare dintre noi are propriile limitări. Ele vin de cele mai multe ori din familie sau anturaj, dar şi Biserica are partea ei de contribuţie la programările mentale în relaţia de cuplu.

Multe cupluri ajung astfel în pragul destrămării pentru că raporturile sexuale între parteneri au loc doar în funcţie de ce a auzit unul sau celălalt despre sex, iar când vine vorba despre fuziunea amoroasă în post, prejudecăţile sunt infinite.

”Am avut o pacientă care îi interzicea soţului să facă sex în cursul postului. Soţul îi spunea: «Te înţeleg, dar după Post?». Soţia îi răspundea: «Numai miercurea şi vinerea, pentru că aşa mi-a spus duhovnicul». Este un program. Cât este de real sau nu, putem spune doar analizând manifestările”, explică psihologul Stelian Chivu.

Legat de sexul în post, există situaţii în care acesta este benefic, în timp ce în alte cazuri este indicată abstinenţa.

”Dacă analizăm un cuplu, care este rodat, care este plictisit, prăfuit, postul este binevenit, deoarece, în timpul postului, ţi se încarcă bateriile, inclusiv baterile sexuale şi abia aştepţi să treacă postul. Astfel, se realizează o reaprindere a flăcării dorinţei şi relaţia de cuplu se îmbunătăţeşte considerabil”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Abstinenţa la tineri nu este indicată

Tinerii din ziua de astăzi sunt destul de lipsiţi de inhibiţii, dar sunt mulţi care cad pradă ”sfaturilor” venite din partea prietenilor sau familiei, când vine vorba de sexul în post.

”Dacă este să analizăm o femeie la 25 de ani, puternică, în care colcăie hormonii, postul poate constitui chiar o problemă pentru ea. La tineri nu e bine să ţii post din punct de vedere sexual în anumite situaţii. De exemplu, vine un tânăr plecat în Spania la muncă şi nu a mai avut nicio fuziune amoroasă de trei luni de zile. Atunci mai este indicat să ţină post alături de iubita lui, pe care o aştepta cu gura căscată încă câteva săptămâni? Ei bine, nu!”, afirmă psihologul Stelian Chivu.

Practic, postul ar trebui să fie personalizat. Unei persoane nu i se recomandă să facă sex în post din motivele amintite anterior, în timp ce alta poate avea raporturi sexuale cu partenerul în această perioadă.

”Dacă tu ca individ poţi să te abţii de la sex o lună sau două, este ok, dar sunt cazuri şi cazuri, iar acest lucru nu este recomandat tuturor, în special la tineri, unde nivelul hormonal este mai ridicat”, concluzionează psihologul Stelian Chivu. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite