Sexualitatea în Egiptul antic, descrisă de Papirusul de la Torino, documentul considerat o „obscenitate monstruoasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prima parte a Papirusului de la Torino apar animale care desfăşoară diverse activităţi umane. FOTO ancientpeoples.tumblr.com
În prima parte a Papirusului de la Torino apar animale care desfăşoară diverse activităţi umane. FOTO ancientpeoples.tumblr.com

Papirusul Erotic de la Torino, care datează din anul 1150 înaintea erei noastre, este cunoscut pentru conţinutul său sexual explicit, fiind descris de un orientalist francez drept „o imagine de o obscenitate monstruoasă”.

Documentul egiptean a stârnit multe controverse de-a lungul timpului. 

Papirusul de la Torino, cunoscut şi ca Papirusul Torino 55001, datează din anul 1150 înainte de Hristos şi este recunoscut datorită conţinutului său erotic explicit. 

Deşi unii istorici susţin că acesta este un document satiric, alţii s-au declarat de-a dreptul îngroziţi de picturile înfăţişate. Orientalistul francez Jean-Francois Champollion a descris papirusul drept „o imagine de o obscenitate monstruoasă, care a pus înţelepciunea şi reţinerea egipteană sub o lumină cu adevărat bizară”.

De asemenea, în ciuda faptului că egiptenii erau percepuţi ca fiind pudici şi cu o sexualitate reprimată, Papirusul Erotic din Torino este, potrivit History Channel, „pornografie pură şi una din cele mai şocante seturi de imagini din întreaga antichitate”. 

Ce conţine cel mai controversat document din antichitate

Din momentul descoperirii, legendarul document se află la Muzeul Egiptean din Torino, în Italia. Deşi a fost descoperit în 1820, acesta a fost publicat abia în 1970 din cauza conţinutului său controversat. Papirusul a fost creat, potrivit ancientpeoples.tumblr.com, în perioada Ramesside, începând cu sfârşitul domniei faraonului Ramses al II-lea, şi a fost descoperit în satul Deir el-Medina din Teba, un sat locuit de artizani şi muncitori care au creat mormintele din Valea Regilor.

papirus

FOTO ancientpeoples.tumblr.com

Documentul antic este făcut din două tipuri de papirus, are o lungime de 259 de centimetri, iar desenele sunt conturate cu cerneală neagră, apoi colorate. Papirusul de la Torino este împărţit în două secţiuni, pe partea dreaptă a acestuia fiind înfăţişate mai multe animale care cântă la diverse instrumente sau desfăşoară alte activităţi specific umane. Pe cealaltă parte a papirusului se găsesc 12 scene în care cuplurile fac sex în mai multe poziţii complicate, câteva dintre acestea fiind completate de descrieri scurte. Citatele umoristice transmit că nu doar bărbaţii se pot bucura de sex, ci şi femeile, dar caracterul satiric al desenelor este evidenţiat mai ales prin diferenţele dintre femei şi bărbaţi. Reprezentanţii sexului tare au o imagine primitivă, fiind neîngrijiţi, neraşi, în timp ce femeile întruchipează idealul frumuseţii egiptene, având membrele lungi şi subţiri, şi părul îngrijit. 

Organele genitale ale cuplurilor sunt perfect vizibile, iar poziţiile sexuale dezvăluite în controversatul document sunt mai puţin obişnuite. Pe lângă conţinutul sexual al scenelor, există foarte mulţi indicatori ai fertilităţii. De exemplu, formele femeilor sunt rotunde, semn că acestea au vârsta potrivită pentru sex, iar penisurile bărbaţilor sunt extrem de mari, lucru care demonstrează potenţă. Toate femeile din desene au flori de lotus pe cap, acesta fiind un simbol egiptean pentru fertilitate.

papirus

FOTO ancientpeoples.tumblr.com

Găseşte-ţi jumătatea pe PrimaLove!

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite