Premieră mondială: o femeie cu uter transplantat a dat naştere unui copil sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din Suedia a născut un bebeluş sănătos după ce a suportat un transplant de uter în 2013 şi este considerată "eroina" unei premiere mondiale în medicină şi, în special, în lupta contra infertilităţii,

Mama, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, este o suedeză în vârstă de 36 de ani care, din cauza unei malformaţii genetice, s-a născut fără uter, raportează prestigioasa revistă medicală britanică The Lancet, care a publicat sâmbătă un articol despre această reuşită a medicilor suedezi.

Deşi a născut prematur, femeia a adus pe lume în luna septembrie un băieţel sănătos, care a avut la naştere greutatea de 1,7 kilograme, după o sarcină de 31 de săptămâni. Atât mama, cât şi bebeluşul, se simt bine, precizează The Lancet. Această premieră a fost realizată cu ajutorul unei echipe de medici, coordonată de profesorul Mats Brännström, specialist în obstetrică şi ginecologie la Universitatea Göteborg, după mai bine de 10 ani de cercetări ştiinţifice.

Noua reuşită aduce o rază de speranţă femeilor care nu pot avea copii întrucât s-au născut fără uter, suferă de o malformaţie congenitală sau au suportat o ablaţie de uter din cauza unui cancer sau a unei hemoragii în timpul unei sarcini precedente. De asemenea, noua tehnică ar putea să le ajute pe femeile care doresc să evite metoda mamelor surogat.

"Absenţa uterului era singurul tip de infertilitate feminină considerat până acum drept un impediment aflat dincolo de resursele terapeutice", au subliniat medicii aflaţi în spatele acestei reuşite medicale, citaţi de publicaţia The Lancet. Uterul transplantat în corpul pacientei provine de la o prietenă de familie, în vârstă de 61 de ani, aflată la menopauză de şapte ani, în momentul operaţiei.

Mama a fost externată la trei zile după naştere, iar bebeluşul a părăsit unitatea neonatală la 10 zile după naştere. "Acest succes are în spate mai bine de 10 ani de cercetări intensive pe animale şi de antrenament chirurgical al echipei noastre şi creează posibilitatea de a trata un număr mare de femei tinere din lumea întreagă care suferă de infertilitate uterină", a explicat profesorul Mats Brännström.

"În plus, am demonstrat fiabilitatea transplantului de uter de la o donatoare vie, chiar dacă aceasta se află la menopauză", a subliniat profesorul suedez. Tânăra mamă, ale cărei ovare erau intacte, putea să producă ovule, care au fost fecundate cu ajutorul tehnicilor de fecundare in vitro, înainte de transplant. În acest fel, medicii au obţinut 11 embrioni care au fost congelaţi.

La un an după transplantul de uter, cercetătorii suedezi au transferat un singur embrion în uterul grefat, obţinând astfel o sarcină viabilă.

"Am constatat un singur episod, slab ca intensitate, de respingere a sarcinii, care a fost tratat cu succes, prin corticosteroizi, iar pacienta a lucrat cu normă întreagă până în ziua de dinaintea naşterii", a subliniat cercetătorul suedez.

Dezvoltarea fetusului şi irigarea sangvină prin arterele uterine şi cordonul ombilical au fost normale în primele 31 de săptămâni de sarcină. Pacienta a fost însă internată în a 31-a săptămână de sarcină din cauza unei preeclempsii (patologie marcată în special de hipertensiune, care prezintă un risc pentru fetus) şi a suportat o cezariană.

Tânăra mamă este una dintre cele nouă femei suedeze care au suportat un transplant de uter de la o donatoare în viaţă în anul 2013. Ea suferea, ca şapte dintre cele nouă paciente, de sindromul MRKH, care duce la absenţa, totală sau parţială, a vaginului şi a uterului. Acest sindrom afectează la naştere o femeie din 5.000.

În Marea Britanie, se estimează că peste 12.000 de femei ajunse la vârsta la care pot să aibă copii prezintă factori de infertilitate de origine uterină, reaminteşte The Lancet. Înainte de reuşita medicilor suedezi, au fost făcute şi alte tentative de transplant, cu utere prelevate de la donatoare vii sau decedate, însă toate acele tentative au eşuat.

Prima dintre ele, în Arabia Saudită, în anul 2000, a eşuat după trei luni de sarcină, întrucât uterul pacientei s-a necrozat. O altă tentativă, în Turcia, în 2011, realizată cu ajutorul unui uter provenind de la o donatoare decedată, a permis obţinerea unei sarcini viabile, însă aceasta s-a încheiat printr-un avort.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite