Premieră: Transplant de uter de la o donatoare moartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O premieră medicală a avut loc în Turcia, unde o tânără de 21 de ani a primit o grefă de uter de la o donatoare decedată. După operaţia de transplant care a durat zece ore, femeia ce se născuse fără uter poate da naştere unui copil.

Derya Sert, în vârstă de 21 de ani, din Turcia, este prima femeie căreia i-a fost transplantat o grefă de uter de la o donatoare moartă. Medicii au putut lua mai mult tesut din jurul uterului persoanei decedate, precum şi vase de sânge mai lungi.

Medicii de la Spitalul Universitar Akdeniz, din apropiere de Antalya, au reuşit să implateze cu succes uterul tinerei Derya Sert. Ea a fost una din cele 5.000 de femei din lume care se nasc fără uter. Deşi poate trăi, o femeie nu poate avea copii, singura sansa de a deveni mama fiind transplantul de uter, informează publicaţia franceză „Le Figaro".

„Operaţia a durat zece ore. În prezent, pacienta este în continuare internată pentru efectuarea tratamentului imunosupresor, deşi a fost operată în data de 9 august", a declarat chirurgul Ömer Özkan, unul dintre cei opt medici din echipa care a realizat transplantul.


Derya Sert alături de chirurgul Ömer Özkan, unul dintre medicii care au realizat transplantul de uter FOTO: AFP

image

Prima încercare de transplant de uter a fost realizată în Arabia Saudită, în anul 2000. Grefa de uter a fost prelevată de la o donatoare vie, dar transplantul s-a dovedit a fi nereuşit. Dupa 99 de zile, uterul a fost respins de organismul pacientei primitoare, medicii fiind nevoiti să-l extirpe.

Medicul chirurg Ömer Özkan a precizat că faptul că uterul a provenit de o altă femeie în viaţă a reprezentat un dezavantaj. „În cazul acelui transplant din Arabia Saudită, vena principală prelevată era prea scurta şi nu a permis irigarea corespunzatoare a uterului transplantat", a explicat Ömer Özkan.

În plus, medicamente imunosupresoare administrate pentru prevenirea respingerii grefei au evoluat foarte mult in ultimii ani, a continuat chirurgul turc.

Există foarte putine echipe medicale în lume care studiază transplantul de uter. În afară de Turcia, doar o echipă internaţională formată din medici din Statele Unite ale Americii şi Suedia intenţionează efectuarea unui transplant de uter de la mamă la fiică. Pacientele se află în prezent în stadiul de pregătire.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite