Cât de pregătit eşti să devii părinte? 4 întrebări care îţi arată dacă vei face faţă unui copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trebuie să vă pregătiţi pentru lucrurile care vă aşteaptă ca viitori părinţi FOTO: Shutterstock
Trebuie să vă pregătiţi pentru lucrurile care vă aşteaptă ca viitori părinţi FOTO: Shutterstock

Majoritatea cuplurilor realizează abia după ce devin părinţi cât de mult le schimbă viaţa un bebeluş, aşa că este bine să vă întrebaţi înainte cât de pregătiţi sunteţi pentru acest rol.

Să aduci un copil pe lume este un lucru minunat, dar mulţi părinţi nu anticipează angajamentul emoţional, fizic şi financiar pe care şi-l iau odată ce decid că vor să aducă pe lume un bebeluş. Abia după ce acesta se naşte, părinţii încep să înţeleagă responsabilitatea creşterii unui copil.

Dr. Phil, psiholog american şi prezentatorul unei emisiuni TV care-i poartă numele, propune cuplurilor care vor să devină părinţi să răspundă sincer unor întrebări înainte de a face pasul către această nouă etapă a vieţii lor.

1. Te-ai gândit bine la sacrificiile pe care trebuie să le faci?

După ce aduci pe lume un copil, trebuie să te aştepţi la cheltuieli mari, la nopţi nedormite şi zile în care te simţi sleit de puteri. Bebeluşul va avea prioritate în viaţa ta şi rebuie să fii dispus să faci acest sacrificiu pentru vreo două decenii. „Este ca un contract pe care îl faci cu copilul şi în care îi spui cî vei proteja tot timpul. Asta presupune o muncă asiduă şi sacrificii după sacrificii“, spune Dr. Phil, citat de publicaţia „The Huffington Post“.

2. Ai privit decizia şi din perspectiva copilului?

Bebeluşul nu are un cuvânt de spus în decizia ta de a-l aduce pe lume, aşa încât ar fi bine să priveşti prin ochii lui şi să te întrebi: „Mi-aş dori ca tu să fii mama sau tatăl meu?“. Trebuie să te gândeşti bine dacă îi poţi oferi un mediu stabil din punct de vedere emoţional, dar şi financiar. „Dacă nu poţi face asta, trebuie să iei măsuri înainte de a aduce pe lume un copil“, recomandă Dr. Phil.

3. Eşti pe aceeaşi lungime de undă cu partenerul tău?

Dacă partenerul de viaţă nu îşi doreşte la fel de mult ca tine un copil, venirea pe lume a unui bebeluş poate crea tensiuni în cuplu, iar aceasta va suferi din cauza lor. În plus, relaţia voastră poate avea de suferit.

Tu şi partenerul aveţi un plan de bătaie pentru creşterea copilului? Aţi discutat şi aţi căzut de acord asupra disciplinei, religiei şi educaţiei pe care i-o veţi da copilului? Cine va avea grijă de copil acasă şi cine va continua să meargă la serviciu? Faceţi un plan înainte de a concepe copilul.

4. Care sunt motivele reale pentru care îţi doreşti un copil?

Unele cupluri cred că nu sunt împlinite fără un copil, în vreme ce altele cred că apariţia unui bebeluş va pune „pe picioare“ o relaţie cu probleme. Dar „copiii nu ar trebui să se nască cu o datorie – cum ar fi aceea de a vă salva căsnicia sau de a vă oferi dragoste necondiţionată. Gândiţi-vă bine la adevăratele motivele pentru care vreţi copii“, mai recomandă Dr. Phil.

Un bebeluş va accentua problemele din cuplu, pentru că oboseala, stresul şi grijile nu vor face decât să sporească tensiunea în familie. Doar cuplurile stabile, care au atins o maturitate emoţională vor putea rezista acestor provocări.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite