Dragoste contra-cronometru. Cine spune primul „te iubesc“?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbaţii şi femeile au criterii diferite de „selecţie”. Ei aleg aspectul fizic, iar ele caută stabilitatea
Bărbaţii şi femeile au criterii diferite de „selecţie”. Ei aleg aspectul fizic, iar ele caută stabilitatea

Deşi femeile sunt considerate mai sensibile şi mai romantice, studiile arată că bărbaţii sunt cei care se îndrăgostesc primii. La prima vedere sau nu. Numai că atracţia fizică poate fi confundată adesea cu iubirea

„Mi s-a întâmplat să aud «te iubesc» şi să stau să mă întreb «oare ce ar trebui să spun». Nu-i împărtăşeam sentimentele, dar simţeam un fel de compasiune, de responsabilitate pentru bărbătul care-şi lăsa inima în mâinile mele. Mi s-a întâmplat şi invers. Am zis eu prima «te iubesc» şi nu mi s-a răspuns la fel. Într-un final n-a mai contat, deşi în momentul acela aş fi făcut orice să aflu că mă iubeşte şi el“, povesteşte Andreea din Bacău.

Când iubitul ei a avut curajul să facă aceeaşi mărturise a fost prea târziu, Andreea se săturase de aşteptare şi a hotărât să-l părăsească.

„Între timp m-am maturizat, nu mi se mai pare important cine spune primul «te iubesc». Întotdeauna spun ce simt fără să aştept reciprocitate. Am învăţat pe pielea mea că într-o relaţie contează mai mult alte lucruri decât cine-şi declară primul iubirea“, conchide Andreea.

Greutatea unui „te iubesc“
„Am cunoscut-o pe Carmen la birou. Mi-a plăcut din prima clipă şi am încercat s-o cuceresc, dar nu mi-a fost uşor. Pentru că era mai distantă, n-am îndrăznit s-o invit din prima în oraş. Mai întâi ne-am împrietenit la serviciu şi abia apoi a venit şi «cafeaua». Din fericire aveam multe în comun şi invitaţia a venit ca o prelungire firească a situaţiei. Aşa mi s-a părut mie. Ea a avut nevoie de încă vreo şase luni ca să treacă de la amiciţia din afara serviciului la o relaţie“, povesteşte Andrei, 30 ani, din Bucureşti.

După o perioadă în care s-au tot văzut, Andrei ştia deja că s-a îndrăgostit, însă Carmen era departe de a fi convinsă de acelaşi lucru.

„La două luni după ce ne-am început relaţia, Andrei mi-a spus că mă iubeşte. Ca să nu-i răspund l-am sărutat. Bănuiam că s-a îndrăgostit, dar speram să nu-mi spună. Mintea mea era un amalgam de gânduri contradictorii şi deşi îmi dădeam seama că nu mi-e indiferent, nu mă puteam decide dacă-l iubesc sau nu“, spune Carmen, 29 ani, Bucureşti.

Frământările acesteia au mai durat o vreme, timp în care Andrei nu a făcut nici un fel de presiune asupra ei, a lăsat-o să ajungă la propriile concluzii fără s-o influenţeze.

„Pentru mine «te iubesc» era ceva cu o importanţă istorică, nu-l puteam spune dacă nu eram atât de sigură încât să jur pe Biblie. Când, în sfârşit, i-am mărturisit că-i împărtăşesc sentimentele, a fost foarte fericit, iar eu m-am simţit eliberată“,

îşi încheie povestea bucureşteanca.

Carmen şi Andrei s-au căsătorit în urmă cu patru ani, iar în prezent aşteaptă primul lor copil.

Bărbatul cucereşte, femeia se lasă cucerită

În mod tradiţional, se crede că femeia este cea care se îndrăgosteşte prima, pentru că este o fire mai sensibilă, iar bărbaţii mai predispuşi către aventură. Studiile de specialitate dovedesc contrariul. Barbaţii sunt cei care se îndrăgostesc primii, ba, de multe, ori chiar la prima vedere.

„Rezultatele studiilor confirmă, de cele mai multe ori, cutumele sociale. Bărbatul este «yang», partea activă, dinamică, orientată spre acţiune, iar femeile sunt «yin», pasive, reactive etc. Modelul clasic stipulează că bărbatul propune şi femeia acceptă, bărbatul invită femeia la dans, el o cere în căsătorie, nu invers. Asta-i teoria. Ori, în practică, lucrurile nu stau chiar aşa. Azi, femeile au iniţiativă şi fac propuneri directe“, este de părere psihologul Virgil Rîcu, din Bucureşti.

Viziunea societăţii asupra modului în care se petrec lucrurile când vine vorba de dragoste este încă tributară modelului clasic, iar felul în care sunt abordate cuplurile noi reflectă acest lucru: bărbatul este întrebat „cum ai cucerit-o?“, iar femeia, „cum te-a cucerit?“.

infografiezz

Adesea atracţia este confundată cu iubirea
„În primul rând, trebuie specificată diferenţa între dorinţa sexuală şi îndrăgostire, precum şi relaţia dintre ele.

Dorinţa sexuală – dacă o privim ca pe o foame ce trebuie satisfăcută – poate exista fără să conducă neapărat la îndrăgostire. Dacă îmi este foarte foame, mănânc ce am la dispoziţie, chiar dacă nu îmi place în mod deosebit ce am de mâncare. Dar asta nu înseamnă că, odată potolită foamea, data viitoare voi căuta acelaşi aliment,

spune psihologul.

Virgil Rîcu încearcă şi o definiţie a iubirii. „Dorinţa sexuală nu include automat îndrăgostirea, dar îndrăgostirea include dorinţa sexuală şi mai mult decât atât. Îndrăgostirea presupune includerea celuilalt în fantasme romantice, de genul suflet pereche, care rezonează pe toate planurile: sexual, emoţional, intelectual şi spiritual“, spune acesta.

O sintetizare a viziunii masculine despre iubire a fost făcută de celebrul Casanova, care spunea că dragostea vine după sex.

„Dragostea vine după sex, adică după ce foamea sexuală a fost satisfăcută. Dacă vorbim despre dragoste înainte de sex, nu ştim clar dacă vorbim despre dragoste într-adevăr sau doar despre dorinţă sexuală. Aceeaşi afirmaţie sugerează importanţa compatibilităţii sexuale în consolidarea dragostei la bărbaţi. Bărbatului îi este greu să conceapă o relaţie de dragoste în absenţa unei relaţii sexuale care să-l valideze ca bărbat“, spune Rîcu.

Femeia mai dornică decât bărbatul
În timp ce societatea este mai permisivă cu bărbaţii cărora le îngăduie să separe sexul de dragoste, condiţionarea socio-culturală îi impune femeii să trăiască dorinţa sexuală în contextul îndrăgostirii. 

„Motivul ascuns al acestei îngrădiri rezidă probabil în teama societăţii de amplitudinea şi insaţiabilitatea dorinţei sexuale feminine, viziune surprinsă atât în mitologia hindusă, cât şi în mitologia greco-romană (mitul lui Tiresias): dorinţa sexuală a femeii este de opt sau chiar nouă ori mai mare decât cea a bărbatului, dar acest lucru trebuie să rămână un secret bine ascuns. Profetul Tiresias a fost orbit de Hera pentru că i-a dezvăluit acest secret lui Zeus: el a văzut ceea ce nu trebuia să vadă şi a fost pedepsit în consecinţă“, explică psihologul.

Dragoste la prima vedere sau regăsire?

Un studiu citat de publicaţia britanică „The Telegraph“ spune că bărbaţii au nevoie de doar 8,2 secunde pentru a se îndrăgosti la prima vedere. Psihologul Virgil Rîcu apelează la psihanaliză pentru a lămuri acest tip de iubire.

„Psihanaliştii nu prea cred în dragostea la prima vedere. Ceea ce apare multora drept dragoste la prima vedere este de fapt o regăsire. Într-o formulare mai explicită, principalele investiţii afective se fac în copilărie. Copilul devine ataşat de figurile importante din copilăria lui, iar la vârsta adultă leagă relaţii semnificative cu persoane care seamănă cu aceste figuri importante din copilăria sa“, subliniază psihologul.

Cercetările cu privire la ceea ce declanşează îndrăgostirea sunt surprinzătoare: un anumit gest, o anumită privire, un anumit parfum, o anumită preferinţă literară, o particularitate fizică (de exemplu forma urechii).

"Toate acestea nu sunt decât asemănări cu persoane dragi din copilărie care activează dorinţe şi sentimente vechi, ascunse în inconştient.

Aceasta-i dragostea la prima vedere: regăsim persoane vechi în persoanele noi pe care le întâlnim. De unde şi acea senzaţie ciudată că, deşi am întâlnit respectiva persoană doar acum câteva ore, avem sentimentul că o cunoaştem de o viaţă. În concluzie, căutăm parteneri în care să regăsim părţile bune ale părinţilor noştri şi care să compenseze părţile dificile/negative ale părinţilor noştri

adaugă Rîcu.

Pe de altă parte, psihologul Oana Tudor din Bucureşti, nu elimină varianta dragostei la prima vedere, ci o pune pe seama atracţii fizice foarte puternice.

„Îţi poţi da seama şi mai repede de opt secunde. Dragostea la prima vedere o pun pe seama atracţiei puternice între doi oameni. Acea «chimie» între parteneri. Există astfel de atracţii fizice intense şi compatibilitate încât îţi dai seama din primul moment în care l-ai văzut că «el este»“, spune specialistul.

Te-am văzut, mi-ai plăcut. Ce-i de făcut?
Discuţia care are loc pe parcursul unei prime întâlniri este la fel de importantă ca şi felul în care arată o persoană, arată un studiu publicat în American Journal of Sociology. „Toţi întâlnim o persoană despre care considerăm că arată minunat, iar, în momentul în care deschide gura, ne dăm seama că totul este atât de diferit faţă de ceea ce credeam”, spune sociologul Dan McFarland, de la Universitatea Standford.

Studiul s-a bazat pe rezultatele obţinute în urma observării comoprtamentului  participanţilor la 1.000 de sesiuni de speed-dating.

"Pentru un bărbat partea cea mai incitantă este când încearcă sa cunoască femeia, modul în care ajunge la ea. De aceea contează foarte mult felul în care se prezintă posibila parteneră. Dacă pare prea disponibilă, bărbatul este posibil să dea înapoi, dacă nu au discuţii interesante este posibil să nu mai pară interesat. Este important ca femeia să vina cu acel «mister» şi să fie ea, naturală. Barbaţilor le place asta“, este de părere psihologul Oana Tudor.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite