De ce e mai bine, uneori, să te culci supărat pe partenerul tău
0Uneori, să nu rezolvi imediat o ceartă și să te culci supărat poate fi mai sănătos pentru relație decât să forțezi împăcarea. Iată ce spun psihologii despre acest obicei și cum îl poți folosi în avantajul tău.

Pentru multe cupluri, ideea de a nu merge la somn fără să stingă un conflict pare urgentă și obligatorie. „Unii clienți cu care lucrez au crescut în familii în care certurile erau continue și nu le trecea prin minte să pună totul deoparte și să meargă la culcare”, explică Dr. Samantha Rodman Whiten, psiholog clinician din Maryland și autoarea cărții 52 de e-mailuri pentru a transforma căsnicia ta.
Această tendință este întărită și de zicala populară „nu te culca niciodată supărat”, care vine din convingerea că furia nerezolvată peste noapte poate crește și transforma resentimentele în ceva mai profund, spune Dr. Sabrina Romanoff, psiholog clinician din New York City.
„Înțelepciunea acestei zicale este probabil că rezolvarea disputelor este esențială pentru menținerea armoniei și prevenirea distanței emoționale mai mari”, spune Romanoff, potrivit CNN. „Este un îndemn la conectare și la prioritizarea relației în fața negativității.”
Când poate fi bine să amâni rezolvarea certurilor
„Rigiditatea acestei reguli poate ignora nevoile de odihnă și perspectivă”, avertizează Romanoff.
Când ești obosit, ai mai puțin control emoțional și poți spune lucruri regretabile, spune Whiten. Somnul „reduce reactivitatea creierului la stimuli negativi și restabilește capacitatea de a aborda problemele rațional”, adaugă Romanoff.
Adesea, problemele se estompează a doua zi, iar comunicarea devine mai clară și calmă.
Ce faci dacă nu poți dormi din cauza supărării
Dacă te chinui să adormi, este posibil să suferi de „panică de atașament” – teama că partenerul nu te iubește sau nu e acolo pentru tine, spune Whiten. „Este o motivație evolutivă puternică să cauți siguranță în relație.”
Totuși, discuțiile tensionate când ești obosit pot agrava anxietatea. De aceea, experții recomandă să amânați discuția până când sunteți amândoi calmi.
Ritualuri de culcare care salvează relația
Spune-ți „Te iubesc”, îmbrățișați-vă sau sărutați-vă înainte de somn, recomandă Romanoff. Aceste gesturi întăresc legătura, chiar dacă sunteți supărați.
„Dacă spui „Nu pot învăța noi modalități de a interacționa„, cresc șansele de conflicte frecvente”, avertizează Romanoff.
Tehnici de calmare
Pentru a te liniști, încearcă meditația, jurnalul sau exerciții de respirație, spune Whiten. „Cum pot să mă îngrijesc ca un părinte grijuliu cu un copil supărat?”
Romanoff concluzionează: „Tratați conflictele ca pe oportunități de apropiere, nu de îndepărtare. Este vorba despre creștere și progres împreună, chiar și în momentele dificile.”