Cele 10 reguli de aur pentru părinţi, lăsate de pedagogul-erou Janusz Korczak, care a ales să moară alături de copiii orfani într-un lagăr nazist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Janusz Korczak a murit alături de copiii orfani
Janusz Korczak a murit alături de copiii orfani

Celebrul medic pediatru şi pedagog polonez Janusz Korczak, care a ales să moară în anul 1942 alături de un grup de copii orfani, în lagărul nazist de la Treblinka, deşi a avut şansa de a-şi salva viaţa, a recomandat în timpul vieţii sale zece principii pe care părinţii trebuie să le ştie în educarea copiilor.

Pedagogul-erou Janusz Korczak, cel care a murit alături de copii orfani într-un lagăr nazist, aşa cum şi-a dorit, a lăsat zece principii de aur părinţilor care vor să aibă o relaţie sănătoasă cu copiii lor, scrie montessorinature.com

Principiile pe care Janusz Korczak le-a recomandat părinţilor apar în cartea „Loving Every Child“ ce cuprinde scrierile pedagogului, apărute pentru prima dată în anul 1920. 

Cele 10 reguli pe care părinţii trebuie să le ştie: 

  • Nu aştepta de la copilul tău să fie ca tine sau cum îţi doreşti tu să fie. Ajută-l să se dezvolte independent şi să devină el însuşi.
  • Nu cere de la copil răsplată pentru tot ce ai făcut pentru el. I-ai dăruit viaţă, cum ar putea să-ţi mulţumească vreodată? El va dărui viaţă altcuiva, iar aceasta este o lege ireversibilă a recunoştinţei.
  • Nu proiecta nemulţumirile tale asupra propriului copil pentru a nu avea o bătrâneţe amară. Căci ce semeni aia vei culege.
  • Nu aborda problemele copilului cu superioritate şi nu-l neglija când întâmpină dificultăţi. Fiecăruia îi este oferită o viaţă căreia trebuie să-i facă faţă cu propriile puteri. Viaţa poate fi la fel de dificilă pentru el cum este şi pentru tine, ba poate chiar mai grea căci nu are experienţa pe care tu o ai deja.
  • Nu-l face să se simtă umilit!
  • Nu uita că cele mai importante întâlniri ale omului sunt întâlnirile cu propriii copii. Oferă-i atenţie maximă - nu ştii niciodată pe cine poţi întâlni în propriul copil.
  • Nu te învinovăţi dacă nu poţi face totul pentru copilul tău, dar ţine minte: pentru copil nu s-a făcut suficient în cazul în care nu s-a făcut tot posibilul.
  • Copilul este doar fructul cărnii şi al sângelui tău, nu este un tiran care îţi acaparează întreaga viaţă. 
  • Învaţă să iubeşti şi să ajuţi un copil străin. Niciodată nu te comporta cu unul străin cum nu ţi-ai dori să se comporte ceilalţi cu propriul tău copil.
  • Iubeşte-ţi copilul şi oferă-i sprijin în orice ipostază - netalentat, ghinionist, adult ratat. Vorbeşte cu el, fii prietenul lui, oferă-i siguranţă, fii fericit fiindcă copilul e o sărbătoare care încă se desfăşoară în viaţa ta.

Janusz Korczak, născut cu numele Henryk Goldszmit, cunoscut şi drept Bătrânul Doctor sau Dl. Doctor, a fost un medic pediatru şi pedagog polonez, evreu de naţionalitate, scriitor publicist şi activist social. A fost un pedagog inovator şi autorul unor publicaţii despre teorie şi practică în educaţie. A fost un precursor al drepturilor copiilor şi un apărător al egalităţii între copii.

În calitate de director al unui orfelinat, Janusz Korczak a iniţiat, printre altele, un tribunal al copiilor, în care ei înşişi să-şi rezolve propriile probleme. Acestora li se permitea, de asemenea, să depună plângeri la adresa profesorilor.

Cunoscutul psiholog elveţian Jean Piaget, care a vizitat orfelinatul fondat şi condus de Korczak, spunea despre el: „Acest om minunat a avut curajul de a-şi pune toată încrederea în copiii şi adolescenţii de care avea grijă, ajungând până în punctul în care le-a încredinţat problema educaţiei în propriile mâini, însărcinându-i cu cele mai grele probleme, care cer mari responsabilităţi“.

Korczak a creat prima revistă care publica materiale trimise de copii şi care era adresată îndeosebi copiilor - „Mica Revistă“ („Mały Przegląd“). 

În anul 1948, Janusz Korczak a fost premiat postmortem cu Medalia Crucii de Cavaler a Ordinului Renaşterea Poloniei.

Viață de cupluPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite