Cât de repede ajung să-şi piardă optimismul tinerii din ziua de azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

O cercetare realizată pe tineri cu vârsta între 14 şi 22 de ani a scos la iveală că deşi debordează de optimism înainte de a da piept cu viaţa, dezamăgirea şi teama de viitor afectează mai repede decât ar fi cazul evoluţia generaţiilor actuale.

Un studiu desfăşurat de una dintre cele mai organizaţii britanice dedicate spijinirii copiilor, Barnardo, a scos la iveală o realitate tristă: mulţi din tinerii din ziua de azi îşi pierd optimismul şi ajung să creadă mult prea repede că „nu au nicio şansă în viaţă“. 

Subiecţii care au participat la cercetare au avut vârste între 14 şi 22 de ani şi au fost aleşi din toate categoriile socio-economice. Aceştia au fost întrebaţi despre şansele de care cred că vor avea parte în viitor.

Categoria de vârstă 14-16 ani s-a dovedit a fi cea mai optimistă, cu numai 9% care consideră că „oamenii ca mine nu au prea multe şanse în viaţă“. Dar acest optimism se estompează destul de repede. Astfel, între 17 şi 19 ani proporţia celor care cred că viaţa nu le rezervă prea multe lucruri bune se dublează, pentru ca între 20 şi 22 de ani acest procent să crească la 21% . Prin urmare, 1 din 5 persoane din categoria 20-22 de ani ajunge să creadă că „nu are nicio şansă în viaţă“, în condiţiile în care se află abia la început de drum.

Cercetarea a mai arătat că 4 din 5 tineri de 14-16 ani cred că „dacă voi munci acum din greu, efortul depus mă va ajuta mai târziu în viaţă“, dar situaţia se schimbă la categoria 20-22 de ani, cu numai două treimi care crede acelaşi lucru.

Diferenţe s-au semnalat şi în cazul împărţirii tinerilor în persoane care considerau că au parte de anumite avantaje şi cele care nu credeau că au avut parte de astfel de avantaje. Cei care credeau că au fost avantajaţi în vreun fel, considerau în proporţie de 87% că vor ajunge să câştige suficient de mulţi bani pentru a întreţine o familie fără a avea nevoie de ajutor de la stat, situaţie în care cred numai 59% din tinerii care nu au avut parte de avantaje.

Numai 1 din 3 tineri (43%) care credeau că nu au avut parte de avantaje au admis că vor reuşi să-şi cumpere o casă, comparativ cu 69% în cazul celor avantajaţi. De asemenea, dintre cei dezavantajaţi, 6 din 10 tineri (63%) consideră că vor trebui să se zbată ca să obţină un loc de muncă bun, deşi s-au descurcat bine la şcoală.

„Tinerii ar trebui să fie plini de optimism, dar studiul arată că mulţi ajung să se simtă prinşi în capcana unor circumstanţe sau limitaţi de şansele pe care cred că le au în viaţă încă dinainte de a termina şcoala“, şi-a exprimat îngrijorarea directorul executiv al organizaţiei, Javed Khan, atrăgând atenţia asupra măsurilor care trebuie luate pentru ca generaţiile de tineri să se simtă încurajate să-şi atingă adevăratul potenţial.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite