Cât de intimă este relaţia dintre sex şi succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum aproape 40 de ani, sexologul Helen Singer Kaplan scria despre miturile potrivit cărora o femeie nu poate avea o carieră de succes şi o viaţă emoţională şi sexuală pe măsură.

Sunt două dintre cele mai importante elemente din viaţa unei femei, dar par să se excludă în aceeaşi ecuaţie. Ca să ajungi în vârf înseamnă că trebuie să-ţi sacrifici sexualitatea? Cât de intimă este relaţia dintre sex şi succes? Într-un material din 1976, publicat în „Harper's Bazaar”, unul dintre specialiştii vremii le explica femeilor de ce le pot avea pe amândouă, în ciuda credinţei populare. Textul rămâne la fel de actual şi la aproape 40 de ani după publicarea lui.  

În acei ani, perspectiva în care o femeie jongla cu succesul unei cariere şi cu viaţă intimă reuşită nu era posibilă. Să fii cea mai bună în carieră însemna să fii singură acasă, potrivit convenţionalului foclor al societăţii, care spunea că o femeie are doza de eficacitate şi efort limitată, „ca şi cum ar fi o cană de 250 de ml”. Efortul pe care o femeie îl depune într-o direcţie îi răpeşte alte capitole importante ale vieţii. Drept consecinţă, dacă ambiţiile lumeşti înfloresc, emoţiile ei trebuie să se usuce. 

Filmele au tencuit această idee, de-a lungul timpului, oferind diverse exemple, precum personajul Mildred Pierce, interpretat de Joan Crawford. Separată de soţul ei, aceasta începe să facă plăcinte pentru a strânge bani. Profitul se transformă într-o afacere de sine-stătătoare, un restaurant, iar ea se dedică în totalitate succesului. În acest timp, fiica ei, Veda, are o aventură cu cel de-al doilea soţ al lui Mildred. Aceasta îşi pierde afacerea, copilul şi soţul pentru ca în final să descopere fericirea adevărată alături de primul soţ, pe care îl alungase la început. 

Realizarea distruge fericirea?

Priviri superficiale către vieţile femeilor proeminente par să confirme teoria. Profilele prim-miniştrilor Indira Gandhi şi Golda Meir arată că succesul lor politic i-a îndepărtat pe soţii lor din viaţa domestică. Ambiţioasa Coco Chanel a dispreţuit intimitatea căsătoriei, refuzându-i pe Boy Capel şi pe Ducele de Westminster, pentru a avea celebritatea şi siguranţa financiară pe cont propriu. 

Asemenea exemple hrănesc mitul potrivit căruia realizările distrug şansa unei femei la o viaţă sexuală fericită, scrie publicaţia americană. „Nimic mai departe de adevăr. Experienţa mea personală, precum anii petrecuţi ca doctor şi sexolog m-au învăţat că o carieră, în special una de succes, plină de mulţumiri, poate îmbunătăţi viaţa sexuală, iar aici nu mă refer doar la performanţele fizice, ci şi la satisfacţia emoţională”, scrie Helen Singer Kaplan.

Femeia care munceşte şi căreia îi place ce face, se descurcă şi îşi foloseşte capacităţile intelectuale cu plăcere va avea lucruri de împărtăşit cu un bărbat – de la evenimentele zilei, oamenii pe care i-a cunoscut, procesele creative în care s-a implicat. Lumea ei este mai largă decât a femeii care stă acasă şi nu cunoaşte decât aspectele din jurul ei – în special, dacă are copii, va avea subiecte care plictisesc bărbaţii. 

„De asemenea, o carieră va face o femeie mai atractivă oferindu-i încredere, îi va îmbunătăţi sentimentele ei asupra ei, ca să nu mai vorbim de aspectele practice, precum banii şi timpul liber”, scrie specialista. 

Succesul în afaceri înseamnă aprobarea altora, ceea ce oferă femeii încredere. În loc să fie timidă, poate să se pună într-o poziţie în care negociază cu bărbaţi şi lucrează direct cu ei. Are bani pentru a-şi permite să se îngrijească, să-şi cumpere haine şi cosmetice, să-şi permită vacanţe, restaurante bune şi hoteluri. Iar odată cu banii vine şi timpul liber, pentru că îi poate plăti pe alţii – bucătari, menajere – să facă toate lucrurile care necesită energie. 

Anxietatea succesului

„Cu cât mai multe femei urmează cariere de succes, sexul, cu toate implicaţiile emoţionale, nu trebuie să coboare pe locul doi. Dimpotrivă, o femeie de succes care mai este şi atrăgătoare, sensibilă şi şarmantă va fi extrem de dorită de bărbaţi. Aberaţia potrivit căreia succesul dăunează vieţii sexuale şi amoroase este produsul anxietăţii succesului, un sentiment prevalent care ne spune că nu putem avea totul”, scrie sexologul.

image

Aceasta explică cum anxietatea succesului are multe origini, unele provenite din copilărie şi din mesajele contradictorii primite atunci. Fii un câştigător. Nu răni pe nimeni. Mai târziu, în viaţă, când unul câştigă, celălalt pierde.

„Dacă noi reuşim, înseamnă că altcineva a eşuat. Vom răni acea persoană, ceea ce ne face oameni răi, nu?”, încearcă autoarea să decodifice eroarea mesajului. 

Kaplan mai scria, acum aproape 40 de ani, că femeile nu sunt conştiente de propriile conflicte asupra succesului. „Suntem guvernate de anxietatea succesului, într-o manieră dăunătoare, De exemplu, o fată care are prieten se va simţi vinovată pentru acest lucru, în mod inconştient, pentru că sora ei nu are. Se va certa cu prietenul ei, va inventa motive de ceartă ca să rămână mai des acasă. O fiică întâlneşte un bărbat care împărtăşeşte câteva dintre calităţile minunate ale tatălui ei, dar va arunca obstacole în faţa lui, pentru că îi este teamă că mama ei va fi geloasă că nu are cel mai bun bărbat pentru ea”, era de părere autoarea. 

În mod inconştient şi deloc necesar, asemenea femei se feresc de succes. „Dar adevărul este că puterea care vine din succes şi banii pot îmbogăţi viaţa sexuală a unei femei”, spune ea. Aşa cum femeile sunt atrase de bărbaţii puternici, de succes, aşa şi bărbaţii tânjesc după femei creative şi productive. 

Femei şi bărbaţi de succes 

Helen Singer Kaplan vorbeşte despre unii bărbaţi care se opun, iniţial, ideii ca femeia pe care o iubesc să aibă o carieră. „Acest lucru are de-a face cu nesiguranţa masculină. Bărbaţii, al căror rol a fost acela de a avea grijă de familie şi de femeia lor, simt că nu mai este nevoie de ei. Un bărbat va vrea să-ţi ţină femeia dependentă financiar de el pentru că el crede că este singura cale de a o ţine lângă el, dar asta pentru că el nu conştientizează importanţa sa umană, nu doar ca sprijin. Nu am văzut vreodată o carieră a unei femei să distrugă o relaţie sănătoasă. O relaţie de dragoste este cel mai important ingredient din viaţa unei femei. Vor exista tulburenţe la început, dar odată ce ea îi demonstrează că îl valorifică şi are nevoie de el în continuare, se vor apropia şi mai mult”, consideră psihologul. 

Dependenţa de muncă, doar pentru bărbaţi?

Specialista scria că profesioniştii care nu mai au timp de familie, sex sau intimitate sunt oamenii care s-au ferit de la bun început de aceste capitole. „Se ascund de ei înşişi şi rămân devotaţi doar carierei. Puţine femei se potrivesc acestui tipar, pentru că nu au avut acces, până de curând, pe coridoarele puterii. Au fost limitate la căsătorie, casă şi familie. Şi dacă le era teamă de sex şi ataşasament emoţional faţă de un bărbat, se forţau să se adapteze unei vieţi în care nu credeau. Astăzi nu mai există presiunea căsătoriei, sau nu atât de mult, aşa că femeile care se tem de logodne se pot dedica muncii lor. Multe se vor priva de o viaţă amoroasă, pentru că vor spune că nu au timp, dar adevărul este că nu vor. Şi nu vor fi fericite”, conchide Kaplan. 

Ce este succesul?

În opinia specialistei, persoana cu adevărat mulţumită este cea care are parte de dragoste şi intimitate cu cel de lângă. „Pentru cei mai mulţi, succesul adevărat este fericirea sexuală, care implică bună-starea fizică şi angajamentul emoţional”, scrie aceasta. 

Unii nu-şi vor permite această fericire pentru că le este frică de succes. Poate că vor încerca să găsească dragostea, vor fi seducători, atrăgători, vor spune toate lucrurile potrivite şi când va exista şansa unei relaţii adevărate, se vor panica şi vor strica totul. 

„În terapia sexului, aveam de-a face cu aceste probleme create de frica inconştientă de iubire şi de succesul sexual. Asta se întâmplă din cauza unor conflicte emoţionale profunde”, explică specialista legătura dintre sex şi succes.  

„Succesul îmbogăţeşte sexul, pentru că oricât am vrea noi faimă, bani şi putere, lucrul după care tânjim cel mai mult este o relaţie sexuală, plină de iubire cu cineva”, concluzionează aceasta. 

Citeşte şi:

Bărbaţii îşi doresc, în secret, ca partenerele lor să eşueze în ceea ce fac

„Femeia trebuie să rămână femeie chiar dacă are o carieră de succes”

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite