Alăptarea în public. Pro sau contra?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când vine vorba de alăptare, majoritatea oamenilor susţine că laptele matern este benefic sănătăţii copilului, ajutând la creşterea imunităţii organismului bebuluşului. Dar când facem referire la hrănirea fătului în public, lucrurile se schimbă radical. Mamele sunt blamate pentru atitudinea lor, iar dezgolirea sânilor este percepută ca fiind un act erotic, chiar dacă la piept se află un copil.

Dacă unii aprobă maternitatea afişată fără pudoare, alţii critică şi se simt ofensaţi de gestul mamelor care oferă întâietate nevoilor copilului în detrimentul decenţei. Există ţări, precum Anglia, în care alăptarea este încurajată, dar şi ţări în care este interzisă, precum China. Cine are dreptate?

 Alăptarea, între pudoare şi nevoie

Femeile din Marea Britanie şi Australia sunt încurajate de propriul stat să-şi alăpteze copii în public, fiind protejate de actul legislativ care militează împotriva discriminării sexuale. Situaţia se schimbă atunci când ne raportăm la unele state din SUA sau oraşe din China, care interzic alăptarea la sân în spaţiul public şi o consideră un gest ruşinos. În 2007, Brooke Ryan, mama unui bebeluş în vârstă de 7 luni, a luat decizia să-şi hrănească copilul în timp ce se afla la restaurantul Applebee’s din Kentucky. Un client s-a plâns de gestul mamei, iar managerul restaurantului a rugat-o să părăsească restaurantul dacă vrea să-şi alăpteze bebeluşul. Contrariată de comportamentul celorlalţi, Brooke Ryan a declanşat un protest menit să încurajeze alăptarea în spaţiile publice, după ce fusese nevoită să-şi hrănească copilul în maşină.

Până şi reţelele sociale sunt implicate în acestă dezbatere, platforma lui Mark Zuckerberg fiind prima care a luat o atitudine dură vizavi de alăptarea în public. În decembrie 2011, Facebook a hotărât să şteargă imaginile cu mame care îşi hrăneau copiii şi, astfel, îşi expuneau public sânii, invocând conţinutul ofensator adus de fotografiile respective. Reprezentanţii oficiali şi-au motivat gestul argumentând că acele poze încălcau regulamentul oficial al platformei Facebook.  

Pentru a răspunde acestor acţiuni, reprezentanţii mişcării feministe au organizat la nivel internaţional campanii ce urmăresc promovarea hrănirii la sân în public şi au scos la lumină celebrităţi care susţin această acţiune. Miranda Kerr, îngerul de la Victoria’s Secret, şi interpreta americană Beyoncé sunt doar două dintre vedetele care au spus „Da“ alăptării în public.

Mirranda Kerr, modelul de top, susţine alăptarea bebeluşului. FOTO Facebook

image

„Cei care asistă la acest proces îl consideră sacru“

Cristina Macovei, o tânără în vârstă de 25 de ani, a născut acum două luni jumătate un băiat pe nume Sebastian. Proaspăta mămică mărturiseşte că susţine alăptarea în spaţiile publice şi nu se sfieşte de la nimic atunci când vine vorba de băiatul ei. „Alăptarea este un lucru minunat, de care ar trebui să profite fiecare femeie. Este momentul în care mama trece pe locul doi, oferindu-i prioritate puiului său“, explică tânăra.

Cristina le sfătuieşte pe mamele care şi-au hrănit în public pruncii şi au primit critici să răspundă prin indiferenţă. Ea susţine că în familia ei, alăptarea este considerată un lucru sfânt. „Nu am primit obiecţii din partea celorlalţi. Dimpotrivă, cei care asistă la acest proces îl consideră sacru“, a mărturisit mama.

Cristina Macovei şi fiul ei Sebastian. FOTO Arhivă personală

cristina macovei

Aceleaşi opinii sunt expuse şi de Alfred Bulai, sociologul care percepe alăptarea în public ca pe un act lipsit de conotaţii sexuale. „Este un lucru natural care implică un comportament lipsit de pudoare. Alăptarea în public nu afectează decenţa, pentru că femeile nu se dezbracă de tot“, a explicat Alfred, amintind de modul în care a evoluat rolul femeii în societate. „La mijlocul secolului trecut, femeile năşteau câte şapte, opt copii şi fraţii mai mari ţineau uneori locul de dădacă. Astăzi asistăm la noi mutaţii în societate, la presiuni de marketing şi de aceea lucruri care, în fond, sunt normale, noi le considerăm atipice“, susţine sociologul.

Expertul crede că în România nu se poate vorbi de un fenomen de anvergură în ceea ce priveşte atitudinea dezaprobatoare faţă de hrănirea copilului în public. „Alăptarea poate să devină un act de curaj, raportându-ne la mediu. Spre exemplu, în spaţiul rural, o mamă care îşi hrăneşte copilul este privită fără să fie criticată. Dacă ne gândim la zona urbană, lucrurile pot să ia o altă formă“, susţine Alfred, argumentând că este datoria fiecăruia să respecte intimitatea celorlalţi.

Dacă unele persoane încurajează această acţiune, alţii susţin că ea încalcă pricipiile etice. „Alăptarea în public încalcă normele morale. În plus, zonele publice nu sunt locuri sterile, iar acest lucru ar putea afecta starea de sănătate a bebeluşului“, explică Carmina Micheş, inspector de asigurări. Tânără, în vârstă de 23 de ani, este de părere că magazinele, saloanele de cosmetică sau mijloacele de transport în comun nu sunt locuri adecvate pentru o plimbare cu cel mic. Laolaltă cu tânăra există o categorie de oameni care nu ezită să se împotrivească acestui gest. „Dacă alăptarea este naturală nu înseamnă că trebuie făcută în public. Şi sexul, şi nuditatea sunt naturale, dar ele nu sunt permise pe stradă, în supermarket sau în parcuri”, este unul dintre miile de comentarii existente pe internet pe această temă.

Maternitatea contraatacă

Întrebat dacă tolerează alăptarea în public, psihologul Mihai Copăceanu susţine că acest lucru este cel mai natural mod de tratare a unui bebeluş şi îl consideră o necesitate. „Nu este niciun argument împotriva unei fiinţe mici pentru a nu fi hrănite. În România încă mai există prejudecăţi, dar principiul pudorii nu se aplică aici. Comunitatea noastră se poate adapta la acest comportament matern“, explică bloggerul ziarului „Adevărul“.

 Deşi facem referire la un gest natural, există persoane care privesc cu ochi critici această acţiune. De ce apar astfel de atitudini? „Cred că pudoarea vine întâi din partea mamei, întrucât ea trebuie să-şi dezvelească sânii în public. Sunt însă taţi care nu ar accepta o astfel de conduită: «cum să te dezbraci în public?»“, susţine Mihai Copăceanu, explicând cum românii cataloghează ruşinos gestul de a alăpta în restaurant.

Psihologul este de părere că, în România, alăptarea în public se află în proces de emancipare, iar tinerele mămici participă la cursuri de educaţie parentală sau discută cu diverşi consilieri pentru a depăşi prejudecăţi şi a trece peste temeri. Spre deosebire de spaţiul autohton, britanicii văd un nou mod de abordare a acestei probleme.

„Statul şi comunitatea locală sprijină maternitatea în diverse moduri. Femeile din Marea Britanie dispun de facilităţi regăsite, spre exemplu, în autobuz sau în aeroport. Nimeni nu se mai minunează şi nici nu se mai jenează dacă o mamă îşi alăptează copilaşul la restaurant“, a conchis Copăceanu.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite