REPORTAJ Cum să duci războiul cu cel mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii Clubului Bright Parents ascultă sfaturile psihologului Mirela Horumba. FOTO „Adevărul“
Membrii Clubului Bright Parents ascultă sfaturile psihologului Mirela Horumba. FOTO „Adevărul“

„Vrei să termini odată cu ţipătul ăla! Ce ai de gând să-mi faci? Să mă îmbolnăveşti, să mor de inimă? O să vezi când vei avea şi tu copii!” Câţi părinţi nu şi-au ameninţat copiii aşa? Mirela Horumba, psihologul care se ocupă de trainingurile din Clubul Bright Parents, are soluţia pentru o relaţie sănătoasă între părinţi şi copii.

Shakespeare School din Bucureşti a demarat o campanie (Clubul Bright Parents) dedicată relaţiei dintre părinte şi copil, în cadrul căreia adulţilor le sunt prezentate metode pentru îmbunătăţirea dialogului cu cei mici şi tehnici de gestionare a comportamentului afişat în familie.

Şedinţele de training, coordonate de psihologul Mirela Horumba, sunt concepute sub forma unor sesiuni interactive desfăşurate lunar din februarie 2012.

„Clubul Bright Parents este locul în care împărtăşim experienţe de viaţă. Fiecare persoană dăruieşte grupului ceva“, a mărturisit specialista, susţinând că pentru participanţi fiecare întâlnire decurge asemenea unei spovedanii. Fie că vorbim de cuvertura tăiată cu foarfeca de un copil în vârstă de 3 ani sau spiritul artistic al celor mici care se manifestă în cele mai nepotrivite locuri (vezi pereţii dormitorului), preafericiţii părinţi vin să-şi spună povestea în faţa unui auditoriu ce le oferă suport moral.

Psihologul Mirela Horumba. FOTO Facebook

image

Întâlnirea, defăşurată vineri, la sediul aflat lângă Piaţa Victoriei din Capitală, a avut loc sub forma unei dezbateri pe tema cooperării şi prezentarea variantelor pozitive ale lui „Nu“. Mirela Horumba i-a provocat pe adulţi să vorbească despre conduita părinţilor afişată în familie şi le-a destăinuit câteva secrete legate de autocontrol.

Temele părinţilor pentru acasă

Cu foile şi pixurile în mână, părinţii, aflaţi de data aceasta în ipostaza unor învăţăcei, au notat şi reţinut ponturile psihologului care, mai înainte de toate, le-a explicat cât de important este un moment de respiro atunci când copiii mai comit câte o gafă.

Psihologul este de părere că adulţii tind să fie un pic agresivi în situaţiile de criză şi se grăbesc să emită judecăţi, fără teama eventualelor consecinţe. „Când parcurgeţi exemplele, întoarceţi-vă în timp şi pretindeţi că sunteţi copil şi ascultaţi vorbele mamei sau tatălui. Dumneavoastră cum v-aţi simţi?“, i-a întrebat specialista.

„Vrei să termini odată cu ţipătul ăla! Ce ai de gând să-mi faci? Să mă îmbolnăveşti, să mor de inimă? O să vezi când vei avea şi tu copii. Abia atunci vei şti ce-nseamnă şi de unde ţi-au apărut firele astea albe, aşa, brusc“, a intonat Mirela Horumba un exemplu menit să le amintească părinţilor cum decurg discuţiile de acasă. Amuzaţi de exemplul oferit, adulţii au dat din cap vinovaţi şi au promis să fie mai îngăduitori la următoarea năzbâtie.

Mirela Horumba vorbeşte despre cât de important este autocontrolul părintelui în discuţiile cu cei mici. FOTO „Adevărul“

clubul bright parents

Psihologul le-a vorbit adulţilor despre judecăţile şi atributele pe care aceştia le aruncă în aer la fiecare dispută. „Copilul nu trebuie să fie atacat. Tu, în calitate de părinte, trebuie să rămâi centrat pe situaţie“, a punctat ea, cerându-le participanţilor să rămână obiectivi şi să se menţină în sfera neutră atunci când dau nas în nas cu situaţii de criză.

Femeia le-a propus membrilor Clubului Bright Parents cinci paşi prin intermediul cărora să îmbunătăţească cooperarea şi să evite conflictele. Ea a explicat că, iniţial, părintele trebuie să descrie situaţia, adică să spună ceea ce vede şi aude, fără ironii şi acuze. „Văd un prosop ud pe pat. Atât trebuie să le spuneţi (copiilor - n.r). Nu-i caracterizaţi drept nesimţiţi sau iresponsabili. Doar rămâneţi imparţiali“, a lămurit Mirela problema. „Oferiţi-le informaţii sub formă unor reguli pe care toţi membrii din casă le respectă şi exprimaţi-vă sentimentele într-un singur cuvânt“, a adăugat psihologul. Laolaltă cu un „aoleu“ sau un „vai, mamă!“, Mirela le oferă adulţilor şi o altă opţiune menită să le exploateze creativitatea. „Scrieţi-le un bilet“, îşi încurajează ea auditoriul.

„L-a prins bunica cu ţigara şi m-a anunţat. I-am spus lui Cătălin că e OK dacă a încercat. Şi eu, şi mama lui am făcut asta“

La iniţiativa băiatului în vârstă de 17 ani, Lavinia şi Ioan Dan au hotărât să participe la una dintre sesiunile propuse de comunitatea Bright Parents. Rezultatul? Au fost foarte mulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat întâlnirea şi-şi propun să devină membrii fideli ai clubului.

Lavinia Dan este mama a doi copii. FOTO Facebook

image

Dornici să fie echitabili în relaţiile cu cei doi copii, Cătălin (17 ani) şi Karina (9 ani), soţii au ales să asculte sfaturile unui specialist în domeniu şi au spus „Da” provocării lansate de Şcoala Shakespeare. „Dacă băiatul (când era mic - n.r.) mi-ar fi schimbat postul de televizor în timp ce urmăream ştirile, l-aş fi certat, cu siguranţă. Astăzi, când fetiţa vrea să se uite la desene, o aprob fără ezitări“, a explicat Ioan, fiind conştient de faptul că baiatul cel mare sesizează aceste diferenţe şi se revoltă.

Dacă în anii ce-au trecut soţul şi-a cizelat calmitatea, Lavinia a rămas în continuare o fire impulsivă, chiar vulcanică. „Mie îmi prind bine lecţiile de aici, pentru că eu sunt o fire temperamentală“, a mărturisit ea. Ambii parteneri au recunoscut că vor pune în aplicare „momentul de respiro“ înainte să răbufnească şi se vor rezuma la un singur cuvânt în situaţii critice. „Dacă atunci când eşti nervos reuşeşti să izbucneşti printr-un «oau» sau «of», înseamnă că te-ai calmat 50%, cred eu“, a punctat Dan.

Chiar dacă ascultă de sfaturile mamei când vine vorba de vestimentaţie, Cătălin a avut, ca majoritatea adolescenţilor, o perioadă de rebeliune. Deşi susţine că ar încuraja tot ce-i face plăcere băiatului, tatăl nu a acceptat să aibă un copil fumător. „L-a prins bunica cu ţigara şi m-a anunţat. I-am spus lui Cătălin că e OK dacă a încercat. Şi eu, şi mama lui am făcut asta, dar nu e sănătos şi băiatul a înţeles“, a mărturisit Ioan. În plus, cei doi părinţi susţin că este foarte important ca părinţii să acorde un pic de independenţă copilului. „Cred că este normal să vină singur cu tramvaiul acasă. Nu trebuie să mă duc eu să-l iau cu maşina“, a adăugat tatăl.

Minciuna, bat-o vina

„Mi-a zis că se duce la cofetărie cu colegii. De fapt, era într-un bar. Putea să fumeze sau să bea alcool. Cum l-am prins? L-am sunat şi nu avea semnal la telefon. Am fost în singurul bar, din oraş, în care se pierde semnalul (Sinaia-n.r) şi l-am găsit acolo“, a explicat Ioan Dan, tătăl căruia nu-i place să-i fie înşelată încrederea.

Doi copii, dublă problemă

Mihaela Vasilescu (41 de ani) a afirmat că a ajuns în acest club al părinţilor după ce a primit un e-mail din partea şcolii din Bucureşti. „A fost chiar ceea ce mi-am dorit“, a adăugat femeia, mamă a doi copii. „Cu Andrei (11 ani), băiatul cel mare, nu am avut nicio problemă până când a apărut Ştefan (7 ani). Ulterior, a intervenit gelozia“, a explicat Mihaela. „Am încercat să-l pregătesc pe Andrei pentru acest moment. I-am spus că lucrurile se vor împărţi în două, dar şi iubirea va fi dublă“, a adăugat ea.

Familia Vasilescu. FOTO Facebook

image

Dacă, într-o primă fază, Andrei a fost bucuros de venirea fratelui său pe lume, ulterior lucrurile au luat o altă întorsătură. „Primul băiat a fost certat pe nedrept de bunici din pricina celui mic. Ştefan face prostii, iar vina cade pe Andrei. Am încercat să le explic părinţilor mei, care locuiesc în aceeaşi casă cu noi, să nu mai fie părtinitori cu unul sau cu altul. Chiar am fost şi la psiholog să remediez această problemă“, punctează femeia.

Gelos pe fratele care primea mai multă atenţie din partea mamei, Andrei a adoptat un nou comportament. „Îşi copia fratele pentru a primi aceleaşi lucruri. Mi-a spus că pe Ştefan nu îl refuz niciodată, dar atunci când el îmi cere un lucru, eu rămân indiferentă“, povesteşte Mihaela.

Copleşită de acest „război“, mama a adoptat strategii prin care să-i mulţumească pe amândoi. „I-am spus lui Andrei că el este un model pentru Ştefan. Când îmi alăptam fiul mai mic, Andrei vedea cum îl alint. Şi atunci îi spuneam că este copia lui fidelă, pentru a nu-i trezi gelozia“, a conchis mama.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite