7 reguli care pot preveni cazurile de înec la piscină sau la mare: „Într-o lume ideală, toţi părinţii ar trebui să ştie să acorde primul ajutor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un copil se poate îneca fără să atragă prea mult atenţia şi în 25-30 de secunde, chiar şi în apă puţin adâncă, în funcţie de vârsta pe care o are. FOTO aboutswim.com
Un copil se poate îneca fără să atragă prea mult atenţia şi în 25-30 de secunde, chiar şi în apă puţin adâncă, în funcţie de vârsta pe care o are. FOTO aboutswim.com

Statistici internaţionale arată că peste 175.000 de copii mor înecaţi anual în toată lumea, înecul fiind pe locul doi în topul tragediilor, după accidentele auto. Ce este însă şi mai grav, 10% din ei se îneacă la câţiva metri de părinţi, fără să se zbată sau să strige după ajutor, aşa cum ne-am aştepta cei mai mulţi. Pentru a preveni o tragedie, părinţii trebuie să ţină cont de câteva măsuri de siguranţă esenţiale.

Perioada vacanţei de vară este cea în care apar cele mai multe cazuri de deces prin înec în cazul copiilor. În SUA, de exemplu, aproape 700 de copii se îneacă anual pentru că nu sunt supravegheaţi de un adult, potrivit datelor furnizate de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), iar România nu este ocolită de astfel de cazuri, care apar în timpul vacanţelor pe litoral sau când copiii merg să se scalde în lacurile din apropierea caselor, adesea fără să fie însoţiţi de un adult etc. 

Unul dintre cei mai cunoscuţi salvamari din SUA, Francesco Pia, care şi-a dedicat viaţa identificării de noi tehnici de salvare, demonta într-un interviu mitul conform căruia persoanele care se îneacă atrag atenţia pentru că ţipă şi se zbat. Acesta preciza că ceea ce se numeşte „Instinctive Drowning Response”, reacţia instinctivă care apare în caz de înec, atunci când intervine senzaţia de sufocare, este mult mai silenţioasă decât ne-am imagina.

Exceptând circumstanţele rare, oamenilor care se îneacă le este imposibil, din punct de vedere fizic, să strige după ajutor. Gurile oamenilor care se îneacă se scufundă în apă şi apoi reapar iar, pentru o scurtă perioadă la suprafaţă. Gurile lor nu stau destul de mult deasupra apei pentru a expira, a inspira şi a şi ţipa după ajutor. Când oamenii se îneacă, gurile lor apucă doar să expire şi să inspire repede înainte de a se scufunda iar, după cum explica acesta.

În cazul copiilor, riscul de înec este cu atât mai mare, motiv pentru care părinţii trebuie să ţină cont de câteva reguli esenţiale atunci când merg însoţiţi de minori la mare, la piscină sau în alte alte locuri unde poate să se întâmple o tragedie.

Copiii nu trebuie scăpaţi din ochi atunci când se află în apă sau lângă apă

Un copil se poate îneca fără să atragă prea mult atenţia şi în 25-30 de secunde, chiar şi în apă puţin adâncă, în funcţie de vârsta pe care o are, a precizat medicul specialist pediatru Lois Lee, pentru prevention.com. Supravegherea unui adult înseamnă că acesta trebuie să stea în apă cu copilul, la o distanţă care să-i permită să intervină la nevoie, mai ales când copiii sunt foarte mici. După ce copilul a învăţat să înoate, părinţii au tendinţa să-i lase singuri. Totuşi, trebuie urmăriţi în continuare, chiar dacă au 10 sau 13 ani, pentru că apar situaţii în care aceştia obosesc fără să-şi dea seama sau intră în panică din diverse motive, cum ar fi valurile ceva mai mari. „Nu vă imaginaţi că o să auziţi copilul strigând după ajutor, asta se întâmplă mai degrabă în filme. În viaţa reală, copiii şi adulţii se îneacă de cele mai multe ori rapid şi slienţios”, a avertizat medicul.

Nu staţi cu ochii în telefoane şi tablete, fiecare secundă contează

Medicul aduce aminte de părinţii care au impresia că îşi supraveghează copiii care se joacă în apă chiar dacă sunt atenţi la telefoanele mobile. „Uneori, copiii pot să dispară sub apă şi în câteva secunde, aşa că cinci minute în care părintele este concentrat la telefon, pot fi fatale. „Indicat este să aveţi telefonul la voi, cu bateria încărcată şi cu numerele de urgenţă introduse în agendă ca să-l puteţi utiliza la nevoie. În astfel de situaţii telefonul trebuie să fie doar instrument util, nu unul care să vă distragă atenţia”, recomandă medicul.

Nu vă bazaţi pe colace sau alte jucăriile gonflabile

Părinţii au mult prea multă încredere în aceste accesorii pentru apă, au impresia că le pot salva viaţa copiilor, dar nu este cazul, punctează medicul pediatru. Mai ales când copilul nu ştie să înoate, colacul îl ajută se stea la suprafaţa apei, dar nu înseamnă că părintele trebuie să-l lase singur. La fel de periculoase sunt şi bărcuţele gonflabile cu care copilul se poate răsturna. Singurul accesoriu care poate ajuta cu adevărat sunt vestele de salvare certificate, care nu trebuie confundate cu cele de plutire, dar şi atunci este necesar să fiţi în preajmă, mai spune specialistul.

Învăţaţi copilul să înoate sau duceţi-l la cursuri de înot

Conform Asociaţiei Medicilor Pediatri din SUA, copiii care au împlinit vârsta de 4 ani ar trebui să ştie să înoate sau cel puţin să înceapă cursurile de înot. Asta nu înseamnă însă că vigilenţa părinţilor trebuie să scadă, dar este important ca cei mici să înveţe cât mai repede cum să se descurce în apă. 

Învaţă copilul să respecte câteva reguli esenţiale

Copilul trebuie să înţeleagă cel puţin cinci reguli atunci când se joacă în apă. Nu trebuie să se scufunde nici măcăr în zonele cu apă puţin adâncă, nu trebuie să alerge pe marginea piscinelor, nu are voie să împingă alţi copii în apă sau să-i tragă sub apă şi au voie să înoate numai dacă vine şi un adult cu ei.

Dacă un copil lipseşte, caută-l întâi în apă

La plajă sau la piscină, absenţa unui copil ar trebui să conducă părintele în cel mai periculos loc posibil, chiar dacă nimeni nu vrea să se gândească la ce este mai rău, spune medicul. „Apa este primul loc în care trebuie să caute părintele”, subliniază acesta.

Părinţii trebuie să înveţe tehnici de resuscitare

„Într-o lume ideală, toţi părinţii ar trebui să ştie să acorde primul ajutor, pentru că în caz de înec fiecare secundă contează. Dacă nu stăpâniţi respiraţia gură la gură, compresiile toracice sunt şi ele de ajutor, important este să puteţi acţiona cât mai repede posibil, până la venirea unei ambulanţe sau a unei persoane specializate”, a punctat medicul pediatru.

Viață de cupluPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite