Ţi-ai întâlnit „clona” până acum?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorului Nic Cage i-a fost găsit seamănul fizic de către presa americană FOTO businessinsider.com
Actorului Nic Cage i-a fost găsit seamănul fizic de către presa americană FOTO businessinsider.com

Se spune că fiecare dintre noi are o replică exactă, cel puţin din punct de vedere fizic, undeva în lumea asta. O persoană identică cu alta, fără vreun grad de rudenie, din colţuri  diferite ale lumii sau nu, se poate intitula clonă sau „doppelganger”, cum este Cultura populară spune că este un semn rău dacă ţi-ai întâlnit „doppelganger”-ul. Daniela şi Alex, spre exemplu, susţin exact contrariul.

Teoria „doppelganger” este, de fapt, esenţa unei legende. În germană înseamnă „pieton dublu” şi se referă la faptul că avem cu toţii o persoană identică cu noi, oglinda noastră perfectă. Este extrem de rar întâlnit, dar şi mai rar este ca cele două „gemene” din punct de vedere fizic să se împrietenească.

Acest fenomen a exercitat fascinaţia oamenilor dintotdeauna. Shakespeare, Dickens, Mark Twain şi Alexander Dumas, printre mulţi alţii, s-au folosit de acest concept pentru intriga din cărţile şi piesele lor de teatru. În timpurile moderne „doppelganger”-ii au fost incluşi în filmul „Sommersby”, cu Richard Gere, „Dave” al lui Kevin Kline, serialul „Friends” şi „How I Met Your Mother”.

Tami (41 de ani), căsătorită cu Martin (32 de ani) este un consultant IT care şi-a descoperit clona, Michelle, în 2002, când a început munca într-un loc nou.

„Eram în prima zi la muncă, nici nu apucasem să-mi dau jos haine şi unul dintre colegi a exclamat: «Doamne fereşte, eşti copia fidelă a lui Michelle Robinson! Voi nu sunteţi surori, nu?». Era prima dată când auzeam de ea, dar am devenit curioasă imediat, să văd cu cine semăn aşa bine. Câteva zile mai târziu am văzut-o, mergând spre mine, pe coridor. Parcă mă îndreptam către o oglindă”, îşi aminteşte Tami, pentru „The Daily Mail”.

doppelganger clona

(Michelle, stânga, alături de Tami, cele două femei neînrudite, dar identice FOTO dailymail.co.uk)

„Avea acelaşi păr închis la culoare, până la umeri, aceeaşi siluetă, aceeaşi culoare a pielii. A fost straniu, un pic suprarealist”, spune ea. Michelle, în schimb, a fost de-a dreptul înspăimântată la vederea clonei sale. „Ca să fiu complet sinceră, toată treaba asta m-a speriat îngrozitor. Era complet bizar să dau peste o femeie identică cu mine, cu care aveam, practic, şi vieţi identice”, a spus Michelle.

Cu timpul, au descoperit că aveau chiar mai multe în comun, nu doar înfăţişarea fizică. Au crescut la cinci minute distanţă una de cealaltă, ambele s-au căsătorit şi au devenit mame când aveau 20 de ani, la fel cum ambele au divorţat şi au rămas mame singure. „Amândouă ne-am regăsit dragostea la 30 de ani, eu cu soţul meu Martin, iar Michelle cu logodnicul ei, Nick (38 de ani). Amândouă avem câte patru copii cu vârste similare”, înşiruie Tami numeroasele asemănări.

Deşi pot fi puse pe seama unei coincidenţe magistrale, cele două cred că este vorba de mai mult decât un şir de evenimente. „Simt că aşa trebuia, să ne apropriem una de cealaltă”, a spus Tami, aprobată de Michelle. Cu toate că cea din urmă are o soră, cu care nu seamănă deloc, se simte mult mai apropiată de prietena sa.

Lucrează şi socializează împreună, fiind deseori confundate cu două surori gemene. Au şi o poreclă, „Surorile false”. Aproape inevitabil, au gusturi similare, ajungând să poarte aceleaşi lucruri fără să se vorbească între ele. „Weekendul trecut ne-am întâlnit la cină, purtând acelaşi model de bluză, cumpărată în aceeaşi zi, de la acelaşi magazin”, a spus Tami.

Profesorul Craig Jackson, şeful departamentului de psihologie de la Universitatea din Birmingham, spune că nu toată lumea care-şi întâlneşte „doppelganger”-ul este pregătită pentru această experienţă.
„Există această prejudecată cum că am fi automat atraşi de oamenii care seamănă cu noi, dar adevărul depinde de personalitatea fiecărui om în parte”, spune Jackson.

doppelganger clona

(Alex şi Dani, alte două fete din Anglia care sunt aproape identice FOTO dailymail.co.uk)

„Dacă ai încredere în tine, un nivel ridicat al stimei de sine şi îţi place cum arăţi, atunci poate fi o experienţă pozitivă, de vreme ce ei reflectă toate lucrurile pe care tu le placi deja la tine. Dar dacă eşti nesigur în privinţa înfăţişării tale, atunci, cel mai probabil, vei fi respins de «clona». Este ca un «reminder» permanent al propriilor tale nesiguranţe, ceea ce poate avea efect distructiv asupra ta”, a explicat psihologul. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite