VIDEO MWC 2013: Televizorul care studiază utilizatorul - Intel îşi construieşte o bază de date influentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intel experimentează cu programele de recunoaştere facială. FOTO Niriel/Flickr
Intel experimentează cu programele de recunoaştere facială. FOTO Niriel/Flickr

La Mobile World Congress din Barcelona a fost prezentată tehnologia de mâine care va urmări utilizatorii, le va învăţa obiceiurile şi le va face un profil complet. Este propusă de Intel şi se bazează pe programele de recunoaştere facială, iar echipamentul de monitorizare vine într-un televizor.

Intel a anunţat la mijlocul lunii februarie că se orientează spre domeniul televiziunii online, scria The Verge. Informaţiile au fost confirmate de Erik Huggers, administrator general al Intel Media, televiziunea prin Internet se va face până în 2014. Pentru aceasta ei pregătesc hardware nou şi în întregime supervizat de Intel.

Serviciul va avea foarte multe funcţii, după cum a spus Huggers, de la televiziune live şi alt conţinut de acelaşi tip la aplicaţii ca pe televizoarele Smart de la Samsung. Partea mai interesantă este că echipamentul propriu-zis va include şi o cameră video (poate fi oprită) şi va fi folosită pentru a învăţa obiceiurile de consum al utilizatorilor, posibil pentru afişarea publicităţii de interes pentru fiecare om.

La întrebarea „De ce intră Intel într-un aşa domeniu?“, Huggers a spus că producătorul vrea să fie în contact direct cu consumatorul. Asta după ce la Consumer Electronics Show 2013 şi-a prezentat planurile de a dezvolta un sistem de recunoaştere facială şi de urmărire a utilizatorului. Desigur, utilizatorul ar putea acţiona diverse echipamente electronice doar prin gesturi faciale, spre exemplu, sau prin mişcarea ochilor. 

Planul Intel a devenit puţin mai clar la MWC 2013 din Barcelona, când şi-a prezentat televizorul cu tot cu cameră. Tot The Verge a relatat despre cam ce poate acest sistem de face recognition. Intel a furnizat setul, iar Vodafone a făcut o demonstraţie. Întâi de toate, părţile evidente: camera video poate recunoaşte genul, monitorizează cât timp te-ai uitat la ecran şi de câte ori. În teorie, aceste date i-ar ajuta pe cei de la Intel, şi oricine ar mai dezvolta o astfel de afacere, să-ţi afişeze publicitate potrivită intereselor tale.

După cum se vede în videoclipul de mai sus, peste faţă vine o matrice, ţi se recunosc trăsăturile mai mult sau mai puţin unice şi în funcţie de gen vei vedea o reclamă teoretic mai potrivită gusturilor tale (sau cerinţelor tale de consumator). În definitiv e bine, dacă tot nu se poate scăpa de reclamă, măcar să fie potrivită. 

Echipamentul Intel însă are şi un scop mai larg, de înţeles de altfel: adunarea informaţiilor într-o bază de date dintre cele mai mari. Google Glass, bătălia pe piaţa tehnologie se va da pe temeiul cine are mai mulţi utilizatori în baza de date sau în funcţie de câte informaţii deţin companiile despre cei pe care îi au.

Televiziunea prin Internet este o idee bună pentru Intel, nu mai depinde de cablişti. Oferă şi aplicaţii, astfel că paleta de conţinut este mult mai largă. Şi acesta este abia începutul. Dar nu baza de date este dăunătoare, ci folosirea ei. Rămâne de văzut cum va folosi Intel tot ceea ce tocmai se apucă să înveţe.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite