UE reduce tariful la roaming, Internetul mobil costă mai puţin. Operatorii plusează cu oferte proprii în roaming

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare scădere a tarifului în roaming vine în ceea ce priveşte Internetul mobil. FOTO Adevărul
Cea mai mare scădere a tarifului în roaming vine în ceea ce priveşte Internetul mobil. FOTO Adevărul

Astăzi, intră în vigoare o decizie a Uniunii Europene care presupune reducerea costurilor în roaming între ţările din Europa. În unele cazuri sunt reduceri la jumătate, în altele de câţiva cenţi. Aici le trecem în revistă pe toate, inclusiv oferta Vodafone pentru clienţii săi.

Uniunea Europeană, mai ales Neelie Kroes, comisarul pentru agenda digitală, vrea o unificare a planurilor tarifare întru crearea unei uniuni a operatorilor, astfel încât să concureze mai bine cu cei din SUA sau Asia. Acum, UE taie preţurile în roaming cu 36%, urmând strategia pe care Uniunea a demarat-o în urmă cu peste 6 ani de controlarea a tarifelor impuse de companii, notează BBC.

Partea bună este că cea mai mare scădere vine în ceea ce priveşte traficul de date. Astfel, per MB nu va mai trebui să plăteşti 70 de eurocenţi ca până acum, ci jumătate din acest cost. Apoi, este redus şi costul per apel. Cu mai puţin ce-i drept, dar dacă vorbeşti mult în străinătate cu siguranţă te vei bucura că plăteşti cu 50 de eurocenţi mai puţin la fiecare 10 minute de convorbire (scăderea se face de la 29 de cenţi la 24).

Pentru cei care trimit SMS-uri în străinătate, costul per mesaj scade de la 9 la 8 cenţi, raţia păstrându-se şi în cazul în care primeşti un apel, dar acolo noul tarif este de 7 cenţi.

Croaţia este cea mai nouă membră a UE, acum în număr de 28 de state, şi în această ţară noile tarife în roaming se vor resimţi cel mai bine. Astfel, în urmă cu o lună croaţii plăteau 210 euro pentru verificarea activităţii din social media timp de jumătate de oră în fiecare zi, în timp ce acum, după aderarea la UE, vor plăti doar 15,75 euro. De asemenea, încărcarea unei fotografii în fiecare zi va costa 6,3 euro, o scădere masivă de la 84 de euro. Per total, în Croaţia, de la 324,84 de euro cât plătea un abonat până acum, costul scade la doar 24,36 euro.

Oferta Vodafone în roaming şi noile tarife

Prin optiunea „Roaming pe zi“, clienţii Vodafone RED au acces, atunci când călătoresc în ţările Uniunii Europene şi Turcia, la beneficiile incluse în abonament: convorbiri şi mesaje text nelimitate şi un trafic de date, de până la 4 GB. „Roaming pe zi“ pentru utilizatorii abonamentelor RED este de 3 euro (TVA inclus), iar apelurile primite nu vor fi taxate. Mai mult, pentru abonaţii Vodafone Business Red Plus, costul opţiunii „Roaming pe zi“ este 0 euro.

Prin achitarea unei taxe zilnice de 3,99 euro/zi (TVA inclus), clienţii Vodafone pot folosi în roaming Internetul pe mobil, minutele şi SMS-urile naţionale incluse în planul lor tarifar. Primele 30 de minute/ zi de apeluri primite în roaming nu se vor tarifa, iar după consumarea acestora, tariful va fi de 0,10 euro pe minut.

„Roaming pe zi“ este disponibilă pentru clienţii Vodafone Romania în 34 de ţări, astfel: ţările din Uniunea Europeană (Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda, Ungaria), şi Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Insulele Reunion, Gibraltar, Turcia, Albania, Elveţia.

„Roaming pe zi“ este valabilă şi pentru destinaţii mai exotice, cum ar fi Singapore, Hong Kong, Malaezia, Egipt, Australia, Ghana, Qatar, Japonia, Africa de Sud, India şi Noua Zeelandă, pentru o taxa zilnică de 6 euro (TVA inclus)/ zi (pentru clienţii Vodafone RED), respectiv 8 Euro (TVA inclus)/ zi (pentru abonaţii altor tipuri de abonamente decat Vodafone RED şi pentru utilizatorii Cartelei Vodafone).

Oferta Orange 

Când se află în străinătate abonaţii Orange îşi pot activa opţiunea Permis de vacanţă de la Orange ce le oferă acum 25 de minute pentru convorbiri în roaming şi 25 de SMS-uri. Opţiunea poate fi activată în Uniunea Europeană, Elveţia şi Moldova cu 5,5 euro sau cu 11 euro, când călătoresc în China, Israel, Serbia, SUA sau Turcia, preţuri cu TVA inclus.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Află mai multe despre strategiile pentru Europa: 

Roamingul, bariera digitală a Europei. Cum vede viitorul telefoniei comisarul european pentru agenda digitală

Operatorii din UE trebuie să acţioneze ca unul, altfel vor pierde tot mai mult, susţine comisarul pentru Agenda Digitală

Comisarul pentru Agenda Digitală: Trebuie să punem capăt tarifelor de roaming din Europa până în 2014

tarife roaming vodafone
Tehnologie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri