Uber va oferi curse gratis şoferilor care au consumat prea mult alcool în barurile din România. În ce oraşe se derulează campania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: 123RF
Foto: 123RF

Condusul sub influenţa băuturilor alcoolice cauzează anual mii de victime în România, în special în rândul tinerilor până în 30 de ani, conform unui studiu.

Conform cifrelor furnizate ALIAT de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în perioada ianuarie 2016 - septembrie 2017, poliţiştii au dat peste 20.000 de amenzi şoferilor depistaţi cu o alcoolemie mai mică de 0.4 mg/l alcool pur în aerul expirat. â

În acest context îngrijorător, Uber şi Absolut lansează #BADD (Bars Against Drunk Driving), o campanie împotriva condusului sub influenţa băuturilor alcoolice, care va avea loc exact acolo unde de cele mai multe ori se iau deciziile greşite, şi anume în baruri.

#BADD este o campanie de conştientizare a pericolelor la care se expun persoanele care se urcă la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, organizată de Uber în parteneriat cu Absolut, cu sprijinul Asociaţiei Berarilor din România şi a Şcolii de Conducere Defensivă Titi Aur.

Campania va avea loc începând cu luna octombrie în peste 25 de baruri şi cluburi partenere din cele 4 oraşe în care serviciul Uber este operaţional (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov).

În serile de weekend, reprezentanţi ai Uber şi Absolut vor efectua teste de alcoolemie şi vor oferi curse UBER gratuite celor care au consumat băuturi alcoolice.

Studiu: Alcoolul la volan, de la toleranţă la efecte

Potrivit studiului realizat de ALIAT (Alianţa pentru Lupta împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor), în România au avut loc peste 1.300 de accidente rutiere cauzate de şoferi care au condus în stare de ebrietate în ultimii 2 ani.

Acestea s-au soldat cu aproximativ 1900 de victime, dintre care 89 de morţi. Deşi legea le interzice şoferilor să consume alcool înainte de a conduce, iar din ianuarie 2017 a fost instituită toleranţa zero, un număr îngrijorător de mare de conducători auto continuă să se expună la riscul producerii unor accidente grave.

În România, 5.1% din accidentele mortale pot fi atribuite consumului de alcool la volan. În plus, un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii consemnează faptul că riscul de accident este de 3 ori mai mare la tineri faţă de persoanele peste 30 de ani, indiferent de concentraţia în sânge a alcoolului. Iar statisticile îngrijorătoare pot continua:

  • Persoanele cu o concentraţie de alcool în sânge între 0.02g/dl şi 0.05g/dl prezintă un risc de cel puţin 3 ori mai mare de a muri într-un accident rutier faţă de persoanele care nu au consumat alcool (potrivit Global Road Safety Report). Riscul creşte de 6 ori pentru o concentraţie de 0.05g/dl - 0.08g/dl.
  • Condusul în stare de ebrietate este asociat şi cu alte comportante riscante precum viteza excesivă sau lipsa centurii de siguranţă
  • Consumul de alcool afectează capacităţile unui şofer în diferite modalităţi: afectează capacitatea acestuia de a evalua corect distanţele sau nivelul de risc, cauzează vigilenţă scăzută, reacţie întârziată, somnolenţă sau scăderea acuităţii vizuale.
  • Nu există o concentraţie sigură de alcool în sânge pentru şoferi: Orice cantitate, oricât de mică, afectează capacitatea de a conduce. Potrivit unui studiu al Universităţii din California, şoferii cu o concentraţie de alcool în sânge de 0.01% erau cu 46% mai expuşi riscului de a cauza un accident decât un şofer care nu a consumat băuturi alcoolice
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite