Toate răspunsurile Uber la controversata lege a taximetriei care i-ar scoate în afara legii
0După ce acum două zile preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea taximetriei, unul dintre serviciile care ar putea fi vizate ar fi Uber. Cu toate acestea, compania consideră că decizia nu i se aplică.
Tech Adevărul a contactat reprezentanţii Uber pentru a vedea care este poziţia oficială a companiei privind legea taximetriei. Ca şi în mesajul trimis către şoferi, pe care l-am publicat acum două zile, disponibil în acest link, Uber consideră că decizia nu i se aplică, deoarece se descrie ca un serviciu de ridesharing. Uber nu angajează şoferi, ci, cu ajutorul aplicaţiei, şoferii pot să transporte alţi oameni contra unui tarif de 1,39 de lei pe kilometru.
Contrar speculaţiilor din presă, operaţiunile Uber din România nu sunt afectate de noul amendament. „(...) acest proiect de lege nu are legătură cu aplicaţia Uber, deoarece în textul documentului se precizează faptul că este vorba despre «interzicerea transportului public contra cost, fără a deţine autorizaţie de taxi».”, menţionează reprezentanţii companiei.
Uber descrie activitatea sa ca una de ridesharing. „Serviciul nostru de ridesharing, uberX, este diferit ca structură de un serviciu comercial. Ridesharing-ul oferă locuitorilor posibilitatea să împartă o călătorie şi costurile aferente acesteia. Sunt aproape 1 milion de maşini înregistrate în Bucureşti care sunt folosite, în medie, de 1,3 persoane. Crescând timpul de utilizare şi numărul de persoane care împart o maşină personală, acest număr s-ar putea reduce la 250.000.“
Compania americană susţine că este pro-reglementare. „Scopul Uber este ca serviciul să fie reglementat. Momentan nu există o lege care să reglementeze clar plaftorme tehnologice inovatoare precum Uber, întrucât multe legi au fost scrise înainte ca aplicaţia să existe. Este nevoie de un nou set de reglementări care să acopere acest domeniu nou şi inovator.“.
Ce se întâmplă dacă poliţiştii opresc un şofer Uber?
Ce s-ar întâmpla dacă poliţiştii decid să aplice legea, considerând că Uber ar încălca prevederile legii taximetriei? Ei bine, spune Uber, nimic.
„Ca în orice altă ţară, ofiţerii de poliţie trebuie să urmeze procedura locală atunci când investighează un caz. Din nou, este important să reamintim că acest amendament nu afectează Uber în Bucureşti pentru că serviciul uberX oferit este diferit ca structură de un serviciu comercial“, au declarat reprezentanţii Uber pentru adevarul.ro.
Am fost curioşi şi dacă Uber poate oferi chitanţe clienţilor, o problemă raportată chiar de unii utilizatori. În momentul de faţă, Uber funcţionează fără numerar, iar la finalul cursei, clienţii primesc un raport pe mail privind cursa şi plata pe care au făcut-o.
„Sistemul Uber funcţionează fără numerar, ceea ce aduce transparenţă unei industrii care este aproape complet bazată pe numerar şi unde există întrebări legate de ne-raportarea veniturilor“, spun cei de la compania americană.
Potrivit companiei, în momentul de faţă timpul mediu de aşteptare pentru o maşină în Bucureşti este de şase minute.