Studiu Kaspersky: 17% dintre directorii de companii și-ar înlocui angajații cu GenAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kaspersky România a organizat astăzi, 28 noiembrie, o conferință de presă în timpul căreia a prezentat un studiu derulat în mai multe țări europene, inclusiv România, care analizează utilizarea inteligenței artificiale generative (GenAI) în companii.

Dan Demeter, cercetător Kaspersky, prezentând rezultatele studiului.
Dan Demeter, cercetător Kaspersky, prezentând rezultatele studiului.

Studiul a fost prezentat de Dan Demeter, cercetător în securitate la Kaspersky. La eveniment au mai partcipat din parte companiei, Darko Natalic, Corporate Communications Manager Eastern Europe și Bogdan Albu, Territory Chanel Manger pentru România, Bulgaria și Republica Moldova.

Prezentarea studiului Kaspersky poate fi urmărită în clipul video.

Ce spune studiul

Aproape toți (95%) managerii seniori intervievați cred că GenAI este utilizat în mod regulat de către angajați, peste jumătate (53%) declarând că acum anumite departamente de business sunt gestionate de noua tehnologie. Amploarea utilizării este de așa natură încât majoritatea directorilor (59%) exprimă acum îngrijorări profunde cu privire la potențialele riscuri de securitate care ar putea pune în pericol informațiile sensibile ale companiei și ar putea duce la pierderea totală a controlului funcțiilor de bază ale businessului.

Considerată până nu demult o noutate tehnologică, GenAI a evoluat rapid ca o forță formidabilă pentru companiile mari, capabilă să automatizeze și să realizeze o gamă largă de sarcini. Cu toate acestea, cercetarea sugerează că directorii C-suite au pierdut deja controlul asupra implementării, supravegherii și scopului GenAI în cadrul organizațiilor lor.

image

Dintre cei chestionați, studiul arată că doar 22% au discutat despre stabilirea unor reguli și reglementări pentru a monitoriza utilizarea GenAI, în ciuda faptului că 91% au afirmat că au nevoie de o mai bună înțelegere a modului în care datele interne sunt utilizate de către angajați pentru a se proteja împotriva riscurilor critice de securitate sau a scurgerilor de date.

În România, 29% dintre respondenții C-level chestionați spun că folosesc personal GenAI, așa că nu îi împiedică nici pe angajați să facă acest lucru, iar 11% spun că, deși nu le-au interzis angajaților asta, ar prefera totuși ca aceștia să nu folosească GenAI la locul de muncă.

Dan Demeter, cercetător în domeniul securității, în cadrul GREAT Kaspersky spune „La fel ca BYOD, GenAI oferă avantaje masive companiilor în materie de productivitate, dar în timp ce descoperirile noastre dezvăluie că directorii recunosc în mod clar prezența GenAI în organizațiile lor, amploarea utilizării și scopurile sale sunt încă un mister. Având în vedere că evoluția GenAI nu dă semne de încetinire, cu cât aceste aplicații funcționează mai mult timp necontrolat, cu atât vor deveni mai greu de controlat și de securizat în funcțiile majore de business-ului, cum ar fi HR, Finanțe, Marketing sau chiar IT.”

BYOD - bring your own device, lucrează cu propriul dispozitiv.

image

În România, departamentele de business în care directorii C-level cred că se folosește cel mai mult GenAI sunt:

  • IT (29%)
  • Marketing (19%)
  • Vânzări (12%)

Pentru a funcționa eficient, GenAI se bazează pe învățarea continuă prin procesarea de date – dar orice date introduse într-o aplicație de către un angajat sunt transmise imediat în afara organizației sale, fapt similar cu o dezvăluire neintenționată a datelor. Preocupările managerilor cu privire la modul în care acest lucru ar putea duce la pierderi de date sunt reale, trei din cinci (59%) directori seniori exprimându-și o îngrijorare serioasă față de potențialele breșe de securitate atunci când angajații introduc informații în platformele GenAI.

În ciuda acestor îngrijorări, descoperirile arată că exact jumătate dintre directori (50%) au încă planuri de viitor pentru a valorifica GenAI și a automatiza sarcinile repetitive de care angajații lor se ocupă zilnic în prezent. Alți 44% și-au semnalat intenția de a integra GenAI în propriile lor rutine pentru a-și îmbunătăți productivitatea.

Având în vedere riscurile inerente de securitate, surprinzător, un sfert (24%) dintre directori au declarat că sunt cei mai înclinați să automatizeze departamentele IT și de securitate cibernetică folosind GenAI. În România, un sfert (25%) dintre respondenții C-level au spus că dacă ar putea automatiza unele departamente ale businessului lor cu GenAI, ar alege departamentul IT/securitatea cibernetică, urmat de marketing (19%) și vânzări (12%).

În ceea ce privește oportunitățile de utilizare GenAI în cadrul companiilor în viitor, respondenții din România spun că își doresc în aceeași măsură să implementeze noua tehnologie în automatizarea sarcinilor obositoare pentru angajați (45%), dar și pentru ei înșiși (45%). Dintre cei intervievați 17% ar folosi GenAI în companii, ca să-și înlocuiască angajații.

image

Metodologie: cercetarea a fost realizată de Censuswide în perioada 25 septembrie - 2 octombrie 2023, intervievând 1.863 de directori C-level din Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Italia, România, Țările de Jos și Grecia.

Termenul "directori C-level" se referă la directorii executivi cu funcții de conducere în cadrul unei companii. Aceștia sunt poziționați în vârful ierarhiei organizaționale și se ocupă de luarea deciziilor strategice pentru companie. Aceste poziții includ, dar nu se limitează la: CEO (Chief Executive Officer), CFO (Chief Financial Officer), COO (Chief Operating Officer), CTO (Chief Technology Officer), CMO (Chief Marketing Officer), CIO (Chief Information Officer)

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite