Studiu Ericsson: 31% dintre români vor să se aboneze la servicii 5G în următorul an. 60% din traficul total de Internet este generat de 6 companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ericsson a organizat ieri, 17 noiembrie, un eveniment local, Imagine Live 2022, la care au participat ambasadorul Suediei în România, Therese Hydén, Dragoș-Mircea Rebegea, Country Manager Ericsson România și Riccardo Mascolo, Head of Strategy & 5G Industry.

Therese Hydén, Dragoș-Mircea Rebegea și Riccardo Mascolo.
Therese Hydén, Dragoș-Mircea Rebegea și Riccardo Mascolo.

Riccardo Mascolo a ținut prezentarea 5G Value Creation în timpul căreia a anunțat datele celui mai recent studiu Ericsson ConsumerLab, a vorbit despre tendințele din tehnologie, investițiile în 5G, monetizare și a oferit exemple de utilizare a rețelelor 5G pentru afaceri și utilizatorii finali.

Din prezentare am reținut câteva informații:

- traficul total de internet mobil este așteptat să crească de 5 ori până în 2027;

- 80% din traficul de internet la zi este format din conținut video, gaming și rețele sociale;

- 60% din traficul total de internet la zi este generat de 6 platforme: Google, Netflix, Facebook, Apple, Amazon și Microsoft. În 2019 aceste 6 platforme avea la un loc 43% din trafic. Creșterea arată că produsele acestor platforme sunt de interes pentru publicul larg;

- este o tendință importantă către realitatea extinsă (VR+AR), în ultimele 12 luni au fost investiți mai mult de 100 de miliarde de dolari decătre giganții tech în această direcție.

Infografic din raportul The Next Wave al Ericsson ConsumerLab.
Infografic din raportul The Next Wave al Ericsson ConsumerLab.

Cercetarea a fost efectuată de Ericsson ConsumerLab în rândul a 49.000 de consumatori din 37 de state de la nivel global – inclusiv 1.100 de utilizatori din România – și arată impactul pe care tehnologia și serviciile 5G l-au avut asupra acestora, încă de la lansare, evaluând totodată intențiile și așteptările utilizatorilor, care nu au încă abonamente pentru servicii 5G, în ceea ce privește adoptarea acestei tehnologii.

Prezentarea completă a lui Riccardo Mascolo în clipul următor. Despre studiul pe România începe să vorbească la minutul 19:45.

Analizând opiniile consumatorilor din România, cercetarea 5G: The Next Wave identifică șase trenduri importante în ceea ce privește adoptarea tehnologiei și serviciilor 5G la nivel local:

  • potrivit raportului, 31% dintre utilizatorii de smartphone-uri din România intenționează să se aboneze la servicii 5G în următoarele 12 luni, iar 8 din 10 (aproximativ 84%) dintre consumatorii de 5G (de pe plan local) nu vor să revină la serviciile 4G, în ciuda costurilor mai crescute;
  • conform raportului, în prezent, 2% dintre consumatorii de servicii mobile din România utilizează 5G; atunci când ponderea abonamentelor de acest tip va ajunge la 15% din totalul utilizatorilor, ritmul de adopție în masă a tehnologiei 5G ar urma să accelereze; printre principalele motive pentru care utilizatorii au trecut, sau vor să facă upgrade la serviciile 5G, se numără:
  • viteze mai mari decât cele asigurate de tehnologia 4G24% dintre utilizatorii de 5G, respectiv 24% dintre cei care plănuiesc să facă upgrade la 5G; 
  •  accesul la aplicații și dispozitive inovatoare11% dintre utilizatorii de 5G, respectiv 9% dintre cei care plănuiesc să facă upgrade la 5G;
  • o mai bună conexiune a rețelei6% dintre utilizatorii de 5G, respectiv 10% dintre cei care plănuiesc să facă upgrade la 5G. 
  • În ceea ce privește disponibilitatea serviciilor 5G, la nivelul pieței locale, studiul arată că 36% din populația României are acoperire 5G, în prezent, iar 35% dintre utilizatorii de 5G (din România) percep faptul că sunt conectați la rețelele 5G mai mult de 50% din timp;
  • Tehnologia 5G crește segmentul de cloud gaming și favorizează apariția unor soluții de realitate augmentată îmbunătățite: în România, numărul consumatorilor de servicii 5G care interacționează cu mai mult de 3 servicii digitale care oferă experiențe imersive s-a dublat din 2020 până în prezent.
  • Modalitățile de monetizare a beneficiilor aduse de tehnologia 5G se vor schimba: 9 din 10 persoane care se numără printre primii utilizatori ai tehnologiei 5G consideră că serviciile inovatoare, aduse de această tehnologie, sunt elemente importante în compunerea ofertelor și abonamentelor de date mobile.
  • Tranziția la 5G reprezintă un pas important către metavers: 43% dintre utilizatorii de 5G de pe plan local spun că vor începe sau au în plan să utilizeze tot mai des aplicații de AR (realitate augmentată); în România, numărul consumatorilor de 5G care utilizează săptămânal servicii disponibile în metavers este de 1,4 ori mai mare decât cel al utilizatorilor 4G.

Domeniul de aplicare al sondajului este reprezentativ pentru opiniile a aproximativ 1,7 miliarde de consumatori din întreaga lume, incluzând 430 de milioane de abonați 5G. În România, sondajul a fost derulat în perioada aprilie – mai 2022. 

Și un clip video înregistrat în zona de demonstrații în timpul evenimentului Ericsson Imagine Live 2022.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite