Şi Bing va oferi ”dreptul de a fi uitat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microsoft a anunţat că oamenii vor putea cere să fie uitaţi de motorul de căutare Bing, la fel cum pot cere să fie uitaţi şi de Google, potrivit infoworld.com.

Cetăţenii Europei care nu vor ca anumite link-uri legate de ei să mai apară în motoarele de căutare sunt rugaţi de Microsoft să completeze un formular online. Acolo, internauţii vor trebui să zică din ce ţară sunt, să dea detalii despre paginile respective şi să specifice dacă sunt persoane fizice sau publice sau dacă au vreo funcţie de conducere, sau care ţine de încredere sau de siguranţă.

Microsoft nu garantează că link-urile vor fi şterse şi pe formular se mai specifică că în procesul decizional vor fi luate în considerare şi informaţii din alte surse. Informaţiile oferite de utilizatori îi vor ajuta pe specialiştii Microsoft să echilibreze dreptul individului la intimitate cu interesul publicului, dreptul la liberă exprimare şi libertatea informaţiilor.

În luna mai, Uniunea Europeană a decis că oamenii au dreptul de a fi uitaţi şi că unele căutări care nu ne avantajează ar trebui scoase la cerere.

Până acum, Google a primit în jur de 70.000 de cereri, conţinând în jur de patru linkuri fiecare. Trebuie precizat că dreptul de a fi uitat se aplică numai pe paginile europene ale motorului de căutare (de exemplu pe google.ro), însă link-urile pot fi găsite fără probleme pe google.com. 

Totuşi, acest drept al uitării nu a venit fără probleme. Robert Peston, editorul economic al BBC News, a spus în urmă cu o săptămână că un articol scris de el în 2007, despre Stan O'Neal, fostul director al Merril Lynch (o companie de management al finanţelor), a dispărut din indexare. Aparent, O'Neal a apelat la dreptul la uitare pentru a-şi acoperi greşelile făcute în calitate de director.

Articolul lui Preston detalia cum O'Neal a vândut compania către Bank of America după ce a adus-o aproape de faliment. Editorul BBC descrie faptele cu precizie şi materialul a prevestit criza economică din 2008. „Se spune că prin scoaterea materialului, Google confirmă temerile multor persoane din industrie care cred că dreptul la uitare va fi abuzat pentru a modifica libertatea de exprimare şi pentru a suprima jurnalismul legitim, făcut în interesul publicului“, scria Peston. Google a venit cu o completare la prevederea europeană şi a spus că fiecare publicaţie căreia i se scoate un articol va fi informată.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite