REVIEW Samsung Galaxy S4 - regele Androizilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
smsung

Am ajuns la finalul seriei „O săptămână cu Samsung Galaxy S4“. Astăzi vom face un rezumat al tuturor review-urilor pe parcursul săptămânii petrecute în compania vedetei sud-coreene.

Samsung Galaxy S4 a fost lansat, miercurea trecută, în România. Smartphone-ul a aterizat în Bucureşti cu un elicopter şi a ajuns şi în redacţia „Adevărul“. 

Samsung Galaxy S4 a fost trecut printr-o serie completă de teste. 

Pentru a afla mai multe detalii despre anumite caracteristici ale telefonului, accesaţi link-urile din text. 

Design

Multă lume a criticat Samsung pentru că a ales să folosească plasticul şi pentru modelul Samsung Galaxy S4.

Problema ar fi că smartphone-ul nu ar avea un aspect premium şi că, în comparaţie cu HTC One sau iPhone 5 ar fi un telefon urât. 

Chiar şi sud-coreenii au început să se gândească să renunţe la plastic. 

Într-adevăr, aspectul Galaxy S4 nu se compară cu cel al HTC One, însă arată, cu siguranţă ca un telefon vârf de gamă iar plasticul îi oferă anumite atuuri.

 Forma Galaxy S4 este una simplă. Sud-coreenii au ales să folosească linii laterale drepte şi colţuri rotunjite iar dacă ar fi să tăiem telefonul în două, cele două jumătăţi ar fi simetrice.

smsung

Pe partea din faţă observăm ecranul de 5 inci înconjurat de un bezel foarte subţire pe laterale. Modelul testat este cel negru, mai exact „Black Myst“. Culoarea este, practic, cenuşie.

O săptămână cu Samsung Galaxy S4: prima zi – caracteristici tehnice, design, calitatea sunetului

Carcasa din spate este creată dintr-un plastic special, lucios cu un design care pare inspirat de fibra de carbon – o matrice de puncte gri pe fundal negru. Cu toate că materialul este neted, telefonul nu dă senzaţia de alunecos. Plasticul folosit este făcut să reziste la şocuri, lucru care se simte în momentul în care batem cu degetul în carcasă – aceasta vibrează, semn că şocurile sunt dispersate.

<strong>Hardware</strong>

Samsung Galaxy S4 a venit în România în varianta cu procesor quad-core (i9505), spre dezamăgirea multor persoane.

Totuşi, procesorul este unul foarte puternic, Qualcomm Snapdragon 600, şi este tactat la 1,9Ghz.  Samsung Galaxy S4 are o memorie de 2GB RAM iar spaţiul de stocare poate fi 16/32/64 GB. Modelul testat de noi are 16GB, însă toate versiunile dispun de un slot pentru card microSD care poate mări spaţiul de stocare cu până la 64 de GB. Chipsetul grafic este de tip Adreno 320. Ecranul are 5 inci şi rezoluţie Full HD (441 ppi) şi camerele foto sunt de 13 şi 2 megapixeli.  Bateria este de 2600 mAh.

Ecran

Samsung Galaxy S4 are un ecran de cinci inci. Display-ul este de tip Super AMOLED şi are o rezoluţie Full HD - 1080 x 1920 de pixeli.

samsung

Densitatea pixelilor este de 441 ppi. Numărul de pixeli per inci este mare, dar nu la fel de mare ca şi la HTC One, smartphone cu ecran de 4,7 inci, care are 469 pixeli per inci. Cei 58 de pixeli în plus pe inci sunt insesizabili. Samsung Galaxy S4 oferă o claritate excepţională în când vine vorba de redarea textului, imaginilor sau clipurilor video.

Dacă la numărul de pixeli per inci stă mai prost decât HTC One, Samsung Galaxy S4 străluceşte la capitolul culoare şi luminozitate. Culorile oferite sunt foarte vii dar, spre deosebire HTC One unde totul era suprasaturat, Samsung Galaxy S4  este foarte fidel când vine vorba de redarea nuanţelor. Luminozitatea este şi ea mai mare însă lumina generată nu este obositoare pentru ochi.

Performanţă

Browsing-ul pe Samsung Galaxy S4 este foarte rapid iar aplicaţiile se lansează instantaneu. Nu există întârzieri când vine vorba de accesarea aplicaţiilor şi procesorul Snapdragon S600 tactat la 1,9Ghz, ajutat de cei 2GB de memorie RAM, permite rularea simultană, în acelaşi ecran, a două aplicaţii diferite. Oricât de multe aplicaţii am fi avut deschise pe fundal, smartphone-ul nu a dat semne de oboseală şi nici nu s-a încins.

O săptămână cu Samsung Galaxy S4: a cincea zi – performanţă şi autonomie
 
Nici procesorul grafic nu este de ignorat. Andreno 320 este unul dintre cele mai bune GPU-uri la ora actuală, fiind depăşit numai de Power VR SGX543MP4 de pe iPad 3. Am jucat jocuri precum Temple Run 2, Into the Dead şi Contract Killer Zombies 2. Toate au rulat fără niciun fel de problemă.

În Quadrant, Samsung Galaxy S4 a obţinut 12173 puncte, cam cu 200 de puncte mai mult faţă de HTC One. În Antutu, scorul a fost de 23741 de puncte iar 3D Mark, software care se axează pe testarea performanţelor grafice, a clasat Samsung Galaxy S4 pe locul doi, după Xiaomi Mi-2s, cu 10787 de puncte.

image
benchmark galaxy s4
benchmark galaxy s4

Autonomie

Coreenii au oferit Samsung Galaxy S4 o baterie cu 500mAh mai mare faţă de predecesorul său. Am vrut să vedem cum se descurcă Samsung  Galaxy S4 cu toate funcţiile pornite, internet prin WiFi şi ecranul la luminozitate maximă. Smartphone-ul a reuşit să reziste numai opt ore, timp în care am făcut câteva poze, am stat pe Internet aproximativ 4 ore şi ne-am uitat la video cam 30 de minute. Pe toată perioada testării am folosit din plin funcţiile oferite de telefon.

În altă zi am deci să închidem din funcţii şi să ne axăm pe browsing. Cu luminozitatea setată la automat, conexiune la Internet prin WiFi şi sincronizarea pornită am obţinut cam cinci ore de browsing (cu funcţia „Derulare inteligentă“ pornită), telefonul rezistând o zi întreagă (de dimineaţă până seara).

<strong>Software </strong><strong>şi interfaţă</strong>

Sud-coreenii nu oferă versiunea stock a Android Jelly Bean 4.2.2 cu Samsung Galaxy S4, ci o versiune modificată. Sistemul de operare de la Google este transformat prin suprapunerea interfeţei TouchWiz Nature UX 2.0. Aceasta schimbă elementele vizuale oferite de Android şi asta este un lucru bun.

Primul lucru pe care îl observăm atunci când apăsăm pe butonul de deblocare al ecranului este mesajul „Partener de viaţă“. Nu vă faceţi griji, poate fi schimbat din setări şi tot de acolo se poate regla şi fontul şi culoarea acestuia sau poate fi scos definitiv. Sub acest mesaj este ceasul iar ecranul este împărţit în două. Deblocarea telefonului se face cu un swipe în partea de jos a ecranului (se produce un efect luminos sau de undă la atingere, efect care poate fi dezactivat complet).

O săptămână cu Samsung Galaxy S4: a doua zi - ecran, sistem de operare şi interfaţă

Cei care preferă simplitatea, au la dispoziţie modul „Simplu“. Acesta are în total trei ecrane. Ecranul principal are un widget cu ceas, un widget cu vreme şi calendarul, aplicaţia pentru camera foto, galeria foto, Internet, telefon, contacte şi mesaje. În partea stângă se găseşte istoria convorbirilor iar în partea dreaptă este un ecran cu aplicaţii care poate fi personalizat. Aplicaţiile care nu şi-au găsit loc pe cele trei ecrane apar sub formă de listă.

Mulţiumită intefeţei TouchWiz, Samsung Galaxy S4 vine cu un mod foarte interesant de „Ferestre multiple“. Utilizatorul trebuie mai întâi să activeze modul din meniu, după care trebuie să ţină apăsat pe butonul de „Înapoi“. În partea stângă a ecranului va apărea o bară cu aplicaţii. Deschidem o aplicaţie, deschidem bara si tragem o altă aplicaţie pe ecran. Telefonul rulează acum două aplicaţii simultan, pe acelaşi ecran.

Funcţii

Samsung Galaxy S4 este dotat cu un arsenal întreg de senzori şi cu un ecran super senzitiv. Sud-coreenii au reuşit să se folosească la maximum de toate tehnologiile de ultimă oră disponibile şi, în combinaţie cu interfaţa TouchWiz au creat un set de funcţii care mai de care mai futuriste.

 O săptămână cu Samsung Galaxy S4: a treia zi – funcţii şi aplicaţii

Există şase tipuri de funcţii: „Air Gestures“, „Mişcare“, „Mişcare a palmei“, „Ecran Inteligent“, „Vizualizare etichetă“ şi „Voice control“. Nu voi detalia din nou toate funcţiile,  ci mă voi axa numai pe câteva pe care le-am găsit utile şi pe unele pe care nu le-am putu folosi cu uşurinţă.

„Întrerupere inteligentă“ ar trebui să oprească redarea unui videoclip în cazul în care Samsung Galaxy S4 detectează că utilizatorul nu se uită la ecran. Ar trebui. În realitate, acest lucru nu se întâmplă decât uneori, şi doar când utilizatorul întoarce complet capul.

„Derulare inteligentă“ este funcţia care permite derularea paginilor prin simple mişcări ale capului. Aceasta funcţionează în browser sau în documente şi permite derularea paginilor prin simple mişcări ale capului. Aceasta poate fi folosită în browser sau în documente şi, spre deosebire de „Întrerupere inteligentă“, este chiar funcţională.

„Saltul prin gesturi“ permite derularea paginilor de internet sau a emailurilor prin simpla mişcare a mâinii deasupra ecranului. Palma trebuie mişcată pe axa verticală, în sus sau în jos, prin faţa ecranului.

<strong>Multimedia</strong>

Samsung Galaxy S4 este dotat cu două camere foto bogate în megapixeli. Cea principală are 13MP iar cea frontală 2MP. În condiţii de lumină puternică, imaginile realizate de Samsung Galaxy S4 sunt de calitate foarte înaltă. Culorile sunt fidele şi nivelul de detaliu este ridicat.  

O săptămână cu Samsung Galaxy S4: a patra zi – calitate foto/video şi moduri de fotografiere

s1msung

Camera foto principală de pe Samsung Galaxy S4 are o sensibilitate ISO 800. Cu toate astea, fotografiile realizate în condiţii de lumină scăzută nu strălucesc iar imaginile sunt destul de zgomotoase atunci când este folosit modul „Noapte“. 

Şi camerele foto dispun o serie de funcţii interesante.  De exemplu, în modul „Drama“, sunt realizate cinci cadre cu un obiect aflat în mişcare care sunt apoi aşezate într-o singură fotografie care arată traiectoria personajului. 

test foto video

Funcţia „Imagine animată“ permite utilizatorilor să realizeze imagini animate (sub formă de .gif-uri). Partea interesantă este că utilizatorul poate alege ce parte a imaginii să se mişte şi ce parte să fie „îngheţată“.

Modul „Sunet şi foto“ este printre cele mai ciudate.  Practic, dacă eşti la un concert şi vrei să imortalizezi momentul altfel decât printr-o filmare, poţi folosi modul „Sunet şi foto“. Samsung Galaxy S4 face o fotografie căreia îi ataşează sunetul de fundal.

„Dual camera“ îi permite celui care fotografiază sau se filmează să se introducă în orice cadru. Practic, fotograful se suprapune imaginii capturate de camera principală, Samsung Galaxy S4 fiind capabil să se folosească de ambele camere foto în acelaşi timp.

test

La capitolul sunet nu sunt foarte multe de spus. Spre deosebire de HTC One, unde am găsit două difuzoare stereo semnate de firma Beats, Samsung Galaxy S4 lasă de dorit. Astfel, vârful de gamă coreean are un singur difuzor, plasat, după cum spuneam mai înainte, în partea inferioară din spate. Această amplasare vine cu o mare problemă: dacă ţinem telefonul vertical, există şansa să pui mâna exact peste boxă şi sunetul este întrerupt aproape complet.

Volumul este suficient de puternic, dar difuzorul nu este capabil să scoată frecvenţele joase. Perechea de căşti inclusă de Samsung  este una intrauriculară care oferă sunet de calitate.

Plusuri:

-           Performanţă foarte ridicată

-           Interfaţă bine-construită

-           Design compact

-           Ecran superb

-           Funcţii futuriste

-           Moduri de fotografiere distractive

Minusuri:

-           Unele functii nu funcţionează perfect

-           Calitate audio scăzută

-           Plasticul folosit la carcasă ar putea să îi „sperie“ pe unii utilizatori

Ediţie specială "T3ch în 3" - lansarea Samsung Galaxy S4 în România

L-am cumpăra?

Samsung Galaxy S4 se detaşează de restul telefoanelor cu Android. Singurul rival adevărat este HTC One dar funcţiile îl fac cu adevărat să strălucească. Carcasa de plastic nu este deloc urâtă şi telefonul este plăcut la atingere. Performanţa este peste norme şi bateria este suficient de mare încât să suţină ecranul Full HD şi folosirea moderată a funcţiilor. Eu cred că Samsung Galaxy S4 este cel mai „hot“ telefon de pe piaţă la ora actuală şi îşi merită toţi cei 2.600 de lei. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite