O săptămână cu Samsung Galaxy S4: a treia zi – funcţii şi aplicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
samsung galaxy S4 foto adevarul

Samsung Galaxy S4 a fost lansat, miercuri, în România. Vedeta sud-coreenilor a aterizat în Bucureşti cu un elicopter şi a ajuns şi în redacţia „Adevărul“. Samsung Galaxy S4 va fi trecut printr-o serie completă de teste şi vă vom oferi zilnic, timp de o săptămână, câte un material în care vă vom împărtăşi experienţa noastră cu el.

Samsung Galaxy S4 – Funcţii

Ieri am prezentat TouchWiz Nature UX 2.0. Prezentarea a fost una mai mult generală fiindcă nu am inclus şi numeroasele funcţii care vin cu această interfaţă.  Pentru asta, Samsung Galaxy S4 se foloseşte de tot arsenalul de senzori cu care este echipat. Nu vă vom prezenta şi funcţiile camerei în acest articol ci acestea îşi vor găsi locul în materialul de mâine.

„Air Gestures“ le permit utilizatorilor de Samsung Galaxy S4 să interacţioneze cu telefonul fără să-l atingă. În cadrul acestor funcţii se poate efectua o paletă largă de gesturi.

De exemplu, „Privirea Rapidă“ permite utilizatorului să vadă cele mai importante informaţii în câteva secunde, fără să deblocheze ecranul. Trebuie doar să ţină mâna deasupra telefonului şi se afişează apelurile pierdute, mesajele şi starea bateriei.

„Saltul prin gesturi“ permite derularea paginilor de internet sau a emailurilor prin simpla mişcare a mâinii deasupra ecranului. Palma trebuie mişcată pe axa verticală, în sus sau în jos, prin faţa ecranului.

„Răsfoirea prin gesturi“ face aproximativ acelaşi lucru ca şi „Saltul prin gesturi“, însă se aplică imaginilor, paginilor de notiţe sau pieselor muzicale. De data acesta, mişcarea palmei deasupra ecranului se face pe axa orizontală.

„Mutarea prin gesturi“ este relativ inutilă. Utilizatorul trebuie să ţină un deget apăsat pe o aplicaţie sau un widget după care să treacă cu palma, pe axa orizontală, prin faţa ecranului, pentru a selecta unde vrea să mute elementul selectat.

„Răspunsul la apeluri prin gesturi“ este încă una dintre funcţiile care nu prea îşi au rostul. Utilizatorul trebuie să dea din mână în faţa ecranului pentru a răspunde la un apel. Există şi posibilitatea de a porni automat difuzorul în momentul acceptării unui apel folosind acest gest. 

Funcţiile de „Mişcare“ permit controlarea dispozitivului prin „mişcări naturale, cum ar fi poziţionarea acestuia la ureche pentru apelarea directă a unui contact“.

De exemplu, „Apel direct“ permite apelarea unui contact prin simpla ducere a telefonului la ureche. Această funcţie este prezentă şi pe Samsung Galaxy S3 şi permite apelarea directă şi din conversaţiile prin mesaje. Trebuie să îi avertizăm pe utilizatori că telefonul vibrează în momentul când este pus la ureche, lucru care poate provoca disconfort.

„Mut/pauză“ anulează sunetul pentru apelurile primite şi întrerupe redarea suneteleor când ecranul este pornit. De exemplu, dacă sunteţi într-o şedinţă şi nu doriţi să fiţi deranjat, trebuie doar să puneţi telefonul pe masă, cu faţa în jos. Sau, dacă nu aţi apucat să întoarceţi telefonul înainte ca şedinţă să înceapă şi vă sună cineva, puteţi să întoarceţi Samsung Galaxy S4 cu faţa în jos şi volumul soneriei şi vibraţia se întrerup. „Mut/pauză“ funcţionează şi în cazul în care rulaţi un clip video sau o melodie şi vreţi să le opriţi rapid.

O săptămână cu Samsung Galaxy S4: a doua zi - ecran, sistem de operare şi interfaţă

„Alertă inteligentă“ este concepută pentru a permite verificarea rapidă a notificărilor, în cazul în care smartphone-ul Galaxy S4 a fost aşezat cu faţa în jos. Utilizatorul poate întoarce telefonul, iar acesta vibrează în cazul în care există un apel pierdut, un email, un mesaj sau o notificare de pe reţelele sociale.

„Zoom“ este încă o funcţie căreia nu i-am putut găsi utilitatea. Utilizatorul trebuie să stea cu două degete pe ecran atunci când se uită la o imagine şi să îndepărteze sau să apropie telefonul pentru a face zoom pe acea imagine.

„Răsfoiţi o imagine“ e similară funcţiei „Zoom“ şi la fel de inutilă. Practic, utilizatorul trebuie să ţină degetul apăsat pe o imagine pe care s-a făcut zoom şi să mişte telefonul în sus, jos stânga sau dreapta, pentru a descoperi detaliile care nu au încăput pe ecran.

Funcţiile de „Mişcare a palmei“ combină „Air Gestures“ cu „Mişcare“.

„Mut/pauză“ face acelaşi lucru ca şi „Mut/pauză“ de la „Mişcare“ numai că, de data aceasta, utilizatorul trebuie să pună palma peste ecranul Samsung Galaxy S4 pentru a opri redarea conţinutului sau pentru a dezactiva sunetul în cazul unui apel.

„Capturaţi ecranul“ face screenshot-uri în cel mai anevoios mod cu putinţă. Utilizatorul trebuie să tragă, de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga, marginea palmei peste ecran. Aici sunt două probleme majore: în primul rând există riscul să se treacă dintr-un ecran în altul atunci când se efectuează mişcarea şi palma utilizatorului trebuie să fie suficient de mare încât să acopere întreg ecranul şi declanşeze şi senzorul situat în marginea de sus a acestuia. Cei care nu vor să se chinuie minute întregi pot apăsa simultan butonul de „Power“ şi butonul „Home“.

În secţiunea „Ecran inteligent“ decoperim cele mai răvnite dar şi cele mai problematice funcţii ale Samsung Galaxy S4.

„Stare repaus inteligent“ detectează ochii utilizatorului şi menţine ecranul aprins cât timp aceştia sunt aţintiţi pe display. Poate fi o funcţie utilă în cazul în care încercăm să economisim energie sau în cazul în care folosim telefonul ca ecran secundar şi nu vrem să apăsăm pe butonul de deblocare din 30 în 30 de secunde.

„Întrerupere inteligentă“ ar trebui să oprească redarea unui videoclip în cazul în care Samsung Galaxy S4 detectează că utilizatorul nu se uită la ecran. Ar trebui. În realitate, acest lucru nu se întâmplă decât uneori, şi doar când utilizatorul întoarce complet capul.

„Derulare inteligentă“ este funcţia care permite derularea paginilor prin simple mişcări ale capului. Aceasta funcţionează în browser sau în documente şi permite derularea paginilor prin simple mişcări ale capului. Aceasta poate fi folosită în browser sau în documente şi, spre deosebire de „Întrerupere inteligentă“, este chiar funcţională.

Totuşi, cei de la Samsung ne avertizează că aceste funcţii ar putea să nu funcţioneze în cazul în care „camera foto frontală nu reuşeşte să detecteze ochii, când sursa de lumină se află în spatele dvs. sau când utilizaţi dispozitivul pe întuneric, când dispozitivul este scuturat“ etc. Cam multă muncă pentru o serie de funcţii care ar trebui să-ţi facă viaţa mai uşoară.

Ediţie specială "T3ch în 3" - lansarea Samsung Galaxy S4 în România

„Vizualizare etichetă“ se foloseşte de ecraul ultrasensibil al Samsung Galaxy S4 pentru a îndeplini anumite funcţii.

„Previzualizare informaţii“ poate fi folosită în aplicaţia S Planner, în galeria foto şi în mesaje. Utilizatorul trebuie să stea cu degetul deasupra ecranului pentru a obţine anumite detalii. De exemplu, atunci când degetul este ţinut deasupra unui album foto, imaginile din acesta se derulează într-o fereastră. De asemenea, utilizatorul îşi poate citi integral mesajele fără să intre în ele.

„Previzualizare progres“ arată scenele dintr-un clip video sau timpul scurs atunci când degetul este ţinut deasupra barei de progres.

Prin „Examinare apelare rapidă“ utilizatorul poate să vadă, pe tastatura numerică a Samsung Galaxy S4, ce contact este atribuit fiecărei taste.

„Lupă pagină web“ redimensionează într-un chenar textul de pe paginile web, funcţie utilă în cazul în care vrem să vedem scrisul mic de pe o pagină fără să dăm zoom pe toată pagina.

Toate funcţiile din seria „Vizualizare etichetă“ funcţionează ireproşabil şi unele pot fi chiar utile.
Trecem de la funcţiile care implică gesturi, mişcări şi atingeri la cele care ţin de voce.

„Voice control“ permite efectuarea unor sarcini prin simpla rostire a cuvintelor.

Aceste comenzi nu sunt în limba română, ci în engleză. Utilizatorul poate răspunde la apeluri sau le poate respinge prin rostirea cuvintelor „answer“ sau „reject“.Aceleaşi comenzi funcţionează şi pentru aplicaţia Samsung ChatON.

Mai mult, cei care nu vor să se întindă după telefon dimineaţa, vor găsi utile comenzile „stop“ sau „snooze“ care pot opri sau amâna alarma.

Fiindcă Samsung Galaxy S4 nu are un buton dedicat pentru camera foto, cei care doresc imagini de 13 megapixeli pot face autoportrete rostind „smile“, „cheese“, „capture“ sau „shoot“.

Totuşi, nu am înţeles integrarea funcţiei de control audio când vine vorba de redarea melodiilor. Utilizatorii pot încerca să acopere sonorul scos de Samsung Galaxy S4 şi să rostească „next“, „previous“, „next“, „pause“, „play“, „volume up“, sau „volume down“

<strong>Samsung Galaxy S4 – Aplicaţii</strong>

Acum că am reuşit să trecem în revistă toate funcţiile Galaxy S4, e timpul să vorbim despre aplicaţiile preinstalate. Nu voi vorbi despre suita de aplicaţii Google care se regăseşte pe aproape orice telefon Android, ci despre acele aplicaţii proprii Samsung.

O săptămână cu Samsung Galaxy S4: prima zi – caracteristici tehnice, design, calitatea sunetului

Samsung Link se foloseşte de serviciul de stocare în cloud Dropbox (se poate folosi şi SugarSync sau SkyDrive, însă aplicaţia Dropbox este preinstalată) pentru a partaja rapid conţinutul de pe Smasung Galaxy S4 pe alte dispozitive, precum televizoare inteligente, computere, telefoane, tablete sau camere foto inteligente. Dispozitivele trebuie să fie conectate la aceeaşi reţea pentru ca partajarea fişierelor sau redarea lor de pe un gadget pe altul să funcţioneze.

Watch On este o aplicaţie care oferă informaţii despre programele de la TV şi care permite folosirea Samsung Galaxy S4 pe post de telecomandă. Totuşi, informaţiile despre programe nu sunt disponibile in România iar telecomanda poate fi folosită numai dacă minţim în legătură cu ţara în care ne aflăm. Utilizatorul trebuie să selecteze compania producătoare a televizorului dintr-o listă şi apoi să apese pe butonul de aprindere. Noi am încercat pe un televizor LG şi se pare că software-ul nu a nimerit modelul deoarece puteam să controlăm numai volumul.

S Voice este Siri al Samsung. S Voice se activează prin rostirea cuvintelor „Hi Galaxy“ şi poate îndeplini o serie de sarcini. S Voice poate efectua apeluri, poate programa întâlniri, poate face poze, poate efectua căutari pe Google  şi ştie chiar şi vreo două glume. Utilizatorii vor trebui să vorbească în engleză cu S Voice, însă aplicaţia Samsung Galaxy S4 funcţionează ireproşabil.

S Translator este poate una dintre cele mai lăudate aplicaţii ale Galaxy S4. Este un translator capabil să facă traducerea între 10 limbi (română nu este una dintre ele). S Translator recunoaşte vocea utilizatorului şi poate traduce dintr-o limbă în alta, atât text cât şi audio. Aplicaţia funcţionează bine când nu e foarte multă gălăgie în preajmă dar vocea care redă textul este foarte robotică.

Cititor optic este o aplicaţie care poate identifica orice, de la coduri QR şi coduri de bare, la text. Am încercat să vedem cât de bine se descurcă cu transcrierea unui text de pe o pagină a ziarului. Cu toate că unele litere au fost „citite“ greşit, am reuşit să înţelegem ce scanasem. Aplicaţia recunoaşte şi cuvintele în limba română.

S Memo este o aplicaţie standrad de luat notiţe, fără prea multe briz-brizuri, lucru de apreciat.

S Health este un asistent personal indiscret. Îi spui greutatea, înălţimea ta şi ce mănânci el îţi spune cam cât efort ar trebui să faci ca să dai jos din kilogramele în plus. Există un asistent pentru mers, care îţi numără paşii pe care îi faci şi un asistent pentru antrenament care îţi spune câte calorii arzi dacă practici un anumit tip de sport o anumită perioadă de timp. Utilizatorii pot monitoriza alimentele cu ajutorul fotografiilor şi pot scrie numărul de calorii pentru a ajuta S Health de pe Galaxy S4 să îi ţină în formă. Există, de asemenea, şi o funcţie care monitorizează nivelul de confort din cameră: umiditate şi temperatură.

Albumul de poveşti te lasă să creezi albume digitale cu fotografii. Utilizatorii au la dispoziţie şase teme din care pot alege pentru a-şi ilustra cât mai bine amintirile. .

Group Play permite interconectarea mai multor dispozitive Samsung Galaxy S4 sau Samsung Galaxy S3. Utilizatorii pot juca jocuri, pot asculta muzică împreună sau pot partaja imagini.

Vă invităm să reveniţi mâine pentru a descoperi camera foto de pe Samsung Galaxy S4.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 
 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite