Panasonic LUMIX DC - FT7, cameră foto rugged pentru aventură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adrian Pogîngeanu
FOTO Adrian Pogîngeanu

O cameră foto compactă impozantă la prima vedere, cu un aer solid şi o nuanţa de “portocaliu metalizat” care-ţi sare în ochi  şi te ajută s-o recuperezi uşor de oriunde ar cădea: noroi, zăpadă etc.

Respiră rezistenţă  şi îţi dai seama doar citind ce scrie pe carcasă ca poţi s-o iei cu tine aproape oriunde (31 m WATERPROOF şi 2 m SHOCKPROOF).

E prima cameră de outdoor pe care am testat-o şi n-a sosit în momentul cel mai potrivit pentru drumeţii sau scufundări.

Panasonic LUMIX DC - FT7 are un senzor de 1/2.3 inci, 20.4MP, zoom optic 28-128mm, F3.3-5.9, OIS (stabilizare optică) şi ISO de la 80 la 6400. Foloseşte carduri SD, SDHC,SDXC şi nu are memorie internă.

Pe spate are un ecran de 3 inci (acoperit cu geam securizat) cu unghiuri de vizualizare bune şi vizor electronic (0.2 inci) cu afişare în timp real. Ecranul nu se vede grozav direct în soare, moment în care vizorul electronic devine util.

Panasonic LUMIX DC - FT7 FOTO Adrian Pogîngeanu

Dispune de conectivitate WI-FI, altimetru, busolă şi un dispozitiv de asistenţă la focalizare (led) în condiţii de lumină slabă, opţiune valabilă doar pentru filmare.

Foto cu Panasonic LUMIX DC - FT7 FOTO Adrian Pogîngeanu

Culorile fotografiilor sunt uşor saturate, gama dinamică restrânsă ( poate fi îmbunătăţită prin activarea funcţiei i.Dynamic din meniul principal). ISO 400 e sensibilitatea maximă pe care o poţi folosi cu rezultate bune, dacă eşti pretenţios recomand ISO 200. În ansamblu calitatea fotografiilor e medie, bună cât timp e lumină suficientă.

Foto cu Panasonic LUMIX DC - FT7 Samsung Galaxy Watch FOTO Adrian Pogîngeanu

Focusul e ok ca viteză şi acurateţe, dar trebuie să ţii cont că distanţa minimă faţă de orice subiect e de 30 de cm. Cu zoom-ul la maximum (128 mm) imaginile  îşi pierd din contrast şi devin uşor şterse.

Foto cu Panasonic LUMIX DC - FT7 zoom 128 mm FOTO Adrian Pogîngeanu

Panasonic LUMIX DC - FT7 filmează până la rezoluţie 4K / 30 fps, totuşi pentru mai multă fluiditate poţi folosi FHD / 60 fps. Pe filmare 4K factorul de crop creşte şi zoom-ul devine 30-140 mm. Durata maximă a unui video e de 29 min şi ar trebui să fie suficient pentru majoritatea utilizatorilor.

Panasonic LUMIX DC - FT7 FOTO Adrian Pogîngeanu

Detaliile pe video, chiar şi 4K nu sunt impresionante, dar în ansamblu e ok pe lumină bună, ceea ce nu se poate spune şi despre filmările pe lumină slabă. Exemplu de filmare 4K de la ephotozine

Când porneşti camera ţi se cere să revezi metodele de prevenire a accidentelor dacă intri în apă: uşa de la card să fie corect închisă etc. E „simpatic” că n-am descoperit cum pot face ca să anulez acest mesaj, apare la fiecare pornire. Altfel meniul e simplu, accesibil, din 2-3 "mişcări" ajungi la orice opţiune.

Panasonic LUMIX DC - FT7 FOTO Adrian Pogîngeanu

Începând cu butonul de declanşare, care are striaţii şi e cumva uriaş, toate butoanele pot fi folosite şi cu mânuşi, de neopren (scufundări) sau pentru zăpadă.

Singurele care sunt mai puţin maleabile sunt cele de zoom, au o cursă cam prea scurtă.

Panasonic LUMIX DC - FT7 FOTO Adrian Pogîngeanu

N-a fost nevoie de mânuşi, testarea am făcut-o într-un bazin de înot, cu temperatura apei în jur de 30 de grade C. N-am folosit vizorul electronic, ecranul mi s-a părut suficient. Am încercat să filmez, dar stabilizarea nu m-a ajutat. Mă întreb ce se întâmplă dacă te scufunzi într-o zonă mai puţin luminată decât un bazin? Ai nevoie neapărat de lumină suplimentară, dar atunci nu mai e la fel de uşor de manevrat. Cu ea în mână am înotat şi m-am scufundat destul de uşor.

Foto cu Panasonic LUMIX DC - FT7 FOTO Adrian Pogîngeanu

 Am folosit LUMIX DC - FT7 circa 45 de minute la bazin şi s-a dus doar o linuţă din baterie. Acumulatorul li-ion are 1250 mAh şi te ţine minim 250 de imagini, dacă e încărcat la 100%. Un lucru practic e că încărcarea se face direct în cameră prin cablu micro-USB, asta te scuteşte de un încărcător în plus în deplasări.

Panasonic LUMIX DC - FT7 FOTO Adrian Pogîngeanu

Camera cântăreşte 319 grame şi e produsă de japonezi în trei variante: portocaliu, albastru şi negru.

Panasonic LUMIX DC - FT7 are un preţ de circa 400 de euro şi concurează pe acelaşi segment cu GoPRO şi Sony Action Cam.

 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite