Noul model de inteligență artificială Q* de la OpenAI, „mai bun decât orice ființă umană în multe activități”
0Fondatorul și șeful științific al Xenesis, Tirath Virdee, face noi dezvăluiri despre Q*, noua aplicația OpenAI și despre cum ar putea influența dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială.
"Cu Q* cred că am putea ajunge într-un punct în care aceasta să fie mai bună decât orice om în ceea ce privește multe dintre activitățile specifice pe care le desfășurăm", a declarat Virdee pentru Yahoo Finance.
Expertul britanic în inteligența artificială, care este și consilier al guvernului de la Londra în acest domeniu, a adăugat că dezvoltarea Q* ar putea oferi AI capacitatea de a avea o "continuitate semantică" atunci când construiește limbajul. Continuitatea semantică ar putea permite sistemelor de inteligență artificială să interacționeze mai semnificativ cu utilizatorii umani.
Cu toate acestea, Virdee a subliniat că aceasta nu va însemna că Q* a atins nivelul de inteligență artificială generală, sau IAG, care se referă la un sistem autonom cu abilitatea de a înțelege, învăța și aplica cunoștințe în diverse sarcini cu o competență comparabilă cu a unui om.
"Inclusiv luând în considerare evenimentele recente de la OpenAI, cred că încă nu suntem aproape de dezvoltarea inteligenței artificiale generale. Cu toate acestea, facem progrese semnificative spre acest obiectiv, și cred că în jurul anului 2050 vom dezvolta IAG", a adăugat Virdee.
Limitările sistemelor AI actuale
Virdee a prezentat limitările actuale ale modelelor mari de limbaj (MLL) precum ChatGPT și a dezvăluit cum dezvoltarea Q* ar putea depăși aceste provocări.
"Ceea ce face ChatGPT este doar predicția următorului token. Ia toate documentele scrise și plasate online, apoi calculează probabilitatea cuvântului următor într-o propoziție", a spus el.
Oamenii de știință au subliniat că această metodă predictivă bazată pe seturi mari de date este unul dintre motivele pentru care MLL-urile, cum ar fi ChatGPT, greșesc matematica în mare parte a timpului.
În contrast, a caracterizat descoperirea Q* ca fiind un nou model fundamental pentru AI care promite să avanseze aceste sisteme dincolo de capacitățile actuale ale sistemelor generative de inteligență artificială.
"Mulți oameni speculează că Q* este inteligența artificială care învață matematica. Implicațiile învățării AI asupra matematicii sunt impresionante. Acest lucru se datorează faptului că ajungi să poți construi abilitatea de a conecta diferite propoziții, nu doar să previi următorul cuvânt într-o propoziție", a adăugat el.
Acesta a explicat că noua abordare ar putea oferi IA un simț al raționamentului, permițând noilor sisteme să caute prin posibilități și să găsească soluții mult mai precise sau reușite la probleme.
Noua dezvoltare a OpenAI
OpenAI nu a publicat detalii despre Q*, dar a vorbit despre două lucrări cu privire la eforturile sale de a rezolva probleme matematice de școală primară care folosesc două modele distincte de inteligență artificială. Acest lucru a dus la speculații că Q* este o combinație a două modele de AI care există deja - Q-learning și algoritmul de căutare A*.
Q-learning se concentrează pe luarea deciziilor mai bune, cu AI care învață din experiențele sale, similar cu modul în care o persoană învață jucând un joc pe computer. Cu cât o inteligență artificială folosind Q-learning joacă mai mult, cu atât devine mai bună în a descoperi cum să reușească.
Q-learning, o formă de învățare prin recompensă, seamănă cu antrenarea unui animal de companie unde comportamentul bun este recompensat, iar greșelile sunt penalizate. Această abordare consolidează AI nu doar să valoreze recompensele imediate, ci și să ia în considerare recompensele viitoare, contemplând consecințele pe termen lung ale deciziilor sale.
Algoritmul de căutare A* se bazează pe o metodă clasică de știință a computerelor care ajută la găsirea celei mai scurte căi pentru a naviga printr-un labirint. Atunci când algoritmul de căutare A* este combinat cu învățarea profundă, o metodă prin care computerele învață și se îmbunătățesc din experiență, rezultă într-un sistem mai inteligent, oferind un sistem AI mai inteligent.
Deși descoperirea Q* de la OpenAI are potențialul de a depăși capacitățile umane în activități specifice, în special în construcția limbajului cu continuitate semantică, este esențial să recunoaștem că această realizare nu înseamnă încă atingerea inteligenței artificiale generale.