Articol publicitar

Garantarea drepturilor lucrătorilor în era inteligenței artificiale

0
0
Publicat:

Lideri de afaceri, factori de decizie politică, reprezentanți din mediul academic și experți din industrie s-au reunit în cadrul Forumului european pentru ocuparea forței de muncă și drepturi sociale, pentru a discuta despre impactul inteligenței artificiale (IA) asupra forței de muncă.

Forumul european pentru ocuparea forței de muncă și drepturile sociale 2023 jpg

IA redefinește modul în care lucrăm, iar studiile arată că ar putea genera o creștere de 6,5 trilioane de euro a PIB-ului global anual în următorul deceniu. Cu toate acestea, pe lângă oportunitățile de inovare și creștere economică fără precedent, există și temeri legate de modul în care IA ar putea afecta drepturile angajaților și siguranța locurilor de muncă.

Se ridică, astfel, întrebări legate de cum  se pot valorifica beneficiile aduse de IA, protejând în același timp societatea, inclusiv lucrătorii, de efectele sale potențial dăunătoare.„Inteligența artificială înseamnă schimbare, însă această schimbare nu este neapărat negativă”, a declarat Joost Korte, directorul general pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune din cadrul Comisiei Europene, prezent la cea de-a doua ediție a  Evenimentul s-a desfășurat pe 16 și 17 noiembrie, la Bruxelles și online, și a avut ca temă „Inteligența artificială și lumea muncii”.

Forumul a reunit  74 de invitați din domenii diverse și a explorat modul în care IA poate fi valorificată responsabil, pentru a ne asigura că progresele tehnologice nu afectează drepturile lucrătorilor.

„Într-o lume a muncii care se schimbă cu rapiditate, ar trebui să prețuim întotdeauna inovația și performanța, dar trebuie, de asemenea, să continuăm să protejăm lucrătorii cu ajutorul unui cadru de reglementare adecvat. Trebuie să prevenim practicile abuzive și să ne asigurăm că omul deține în continuare controlul”, a declarat dl Korte.

Cum putem modela viitorul

În ciuda numeroaselor dezbateri, impactul IA asupra vieții profesionale este în continuare dificil de prezis cu exactitate.

Profesorul Christopher Pissarides, laureat al premiului Nobel pentru economie, a sugerat analizarea factorilor care duc la o integrarea reușită a IA în lumea muncii, susținând că țările care au un scor ridicat în ceea ce privește aspecte precum sprijinul social pentru lucrători „pot utiliza IA în mod benefic pentru a crea locuri de muncă bune și vieți mai bune”. În același timp, a remarcat că „SUA și China sunt fruntașe în ceea ce privește nivelul de pregătire pentru a face față impactului IA, însă eșuează lamentabil în ceea ce privește sprijinul social. Așadar, nu aș spune că acestea creează locuri de muncă bune”.

Majoritatea invitaților din cadrul Forumului au fost de acord că această incertitudine evidențiază o nevoie clară de reglementare guvernamentală proactivă a IA, pentru a proteja lucrătorii pe măsură ce tehnologia avansează. 

Potrivit lui Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, UE este deja un pionier în eforturile de elaborare a unor norme pentru dezvoltarea și utilizarea IA. În 2021, Breton a prezentat propunerea Comisiei pentru Legea privind IA, prima legislație amplă din lume în materie de IA.

„Stabilirea unor reguli clare nu încetinește inovarea. Dimpotrivă, oferă îndrumări pentru investiții. Obiectivul nostru este de a ne asigura că valorile noastre sunt păstrate și incluse în această revoluție a IA”, a declarat comisarul Breton.

O abordare „axată pe om”

O abordare similară este necesară atunci când vine vorba de utilizarea IA la locul de muncă, iar mulți participanți la Forumul european pentru ocuparea forței de muncă și drepturile sociale au pledat pentru o abordare „axată pe om”, atât în ceea ce privește inovarea în domeniul IA, cât și în ceea ce privește reglementarea acesteia.

„Este necesar să ne asigurăm că deciziile cu impact sunt în continuare luate de un om”, a declarat Annette Bernhardt, director al programului „Tehnologie și muncă” din cadrul Centrului pentru muncă de la UC Berkeley.

De asemenea, este esențial ca lucrătorii să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește modul în care ar putea fi gestionate modificările aduse rolurilor lor. Esther Lynch, secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor (CES), a declarat că menținerea implicării și interesului angajaților în noile procese este o parte importantă a  procesului de a învăța să lucrăm în armonie cu IA. „Lucrătorii doresc să participe și să discute despre schimbările care ar putea avea loc, precum și să aibă acces la formare. Este necesar să le oferim posibilitatea de a se informa”, a comentat ea.

Mesajul principal al Forumului a fost clar: indiferent de cât de mult avansează tehnologia, lucrătorii sunt în continuare elementul-cheie, astfel încât ei trebuie să fie principalii beneficiari ai progresului tehnologic.

„Cu ajutorul noilor tehnologii precum ChatGPT, munca poate deveni mai eficientă, mai rapidă, ușurată, simplificată”, a declarat Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale. „Dar trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că lucrătorii profită de fiecare nou progres. Cea mai mare provocare este de a stabili un sistem prin  care câștigurile obținute din IA să fie distribuite în mod echitabil.

Dacă nu ați reușit să luați parte la Forumul european pentru ocuparea forței de muncă și drepturile sociale 2023, puteți urmări videoclipul de încheiere și înregistrările conferinței.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite