Lovitură pentru bitcoin: China nu susţine folosirea monedei pentru că „finanţează activităţi ilegale şi uneori teroriste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile de reglementare financiară din China au interzis folosirea bitcoinului în instituţii financiare, spunând că moneda virtuală este folosită pentru activităţi ilegale şi speculă. Banca Centrală din China a anunţat decizia astăzi.

Practic, moneda nu este interzisă, dar instituţiile financiare nu au voie să o folosească. Populaţia a fost avertizată că o va folosi doar pe riscul propriu. De altfel, problema bitcoinului este că nu poate fi compensată, în cazul unor pierderi, deoarece nu aparţine de niciun stat.

Ca răspuns la această decizie, bitcoinul a căzut la o valoare de 970 de dolari, de la 1.100 de dolari în prealabil.

Pe schimbul valutar BitStamp, bitcoin a trecut de 1.000 de dolari de curând, iar popularitatea sa a crescut în China. Cel mai mare schimb valutar din China, care tranzacţionează bitcoini, BTC China a fost în discuţii cu autorităţile pentru recunoaşterea monedei şi folosirea ei pentru cumpărarea de bunuri şi servicii. Problema lor era că bitcoinul rămâne în continuare într-o zonă gri, scrie Reuters.

Indivizii vor putea folosi bitcoini, dar riscul este al lor. De asemenea, Banca Centrală va monitoriza atent tranzacţiile cu bitcoini.

"Cum tranzacţiile acestea pot fi anonime şi nu au restricţii de localizare, e dificil să monitorizăm fluxul de capital care facilitează spălarea de bani şi finanţarea activităţilor teroriste", au anunţat cei de la Banca Poporului din China.

Ameninţări la adresa bitcoin

adevarul.ro a discutat cu Bogdan Botezatu, senior threat analyst la BitDefender, despre posibilele riscuri asociate cu minarea de bitcoini şi tranzacţiile făcute cu acesta. 

O vulnerabilitate mare a sistemului de minare şi stocare de bitcoini sunt băncile online. Paul Ducklin de la Sophos spune că riscurile apar de aici. ""Aceste companii există de doar câteva luni, dar oamenii au avut încredere să le ofere milioane de dolari care sunt acum în mâinile ciberinfractorilor", a declarat acesta.

Un schimb valutar digital din China numit GBL a fost lansat în mai, iar 1.000 de oameni au depus monedele lor digitale aici. Valoarea totală era de 4,1 milioane de dolari. Pe 26 octombrie site-ul pur şi simplu a fost dat jos de creatorii săi şi banii s-au dus în neant.

Ducklin menţionează că nu trebuie să ne ţinem bitcoinii pe internet, ci pot fi stocaţi şi offline, într-un format criptat.

Lucrul acesta este confirmat şi de specialiştii români. "Băncile online de Bitcoin găzduiesc portofelele electronice (perechea de cheie publică ce permite primirea de bani şi cheia privată, ce permite cheltuirea efectivă a Bitcoin) promit de obicei facilităţi la efectuarea plăţilor, precum timpi mai mici de aşteptare sau comisioane reduse, însă, de multe ori, nu asigură un nivel suficient de criptare a portofelelor electronice. Când un astfel de site e spart, cheile publice şi private cad în mâna atacatorilor, care mută moneda virtuală în propriul portofel“, spune Bogdan Botezatu. 

Specialistul român crede că vulnerabilitatea majoră a unei asemenea bănci vine de la măsurile de securitate. Astfel, criptarea este insuficientă şi prost configurată. "La aceste minusuri se adaugă şi faptul că tranzacţionarea cu Bitcoin oferă o anonimitate sporită, precum şi faptul că fiind o monedă nereglementată, organele statului nu pot returna banii celor păgubiţi“. 

Citeşte mai multe despre moneda virtuală bitcoin

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite