Gurul internetului liber: Bitcoinul nu ne va feri de spionajul informatic. Avem nevoie de un internet nesupravegheat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Free Software Foundation, Richard Stallman, un guru al anonimităţii pe internet, susţine că bitcoinul nu va rezolva problemele interceptării comunicaţiilor noastre, inclusiv a tranzacţiilor financiare, de către NSA şi alte agenţii.

Bitcoinul a ajuns la 1.200 de dolari, iar pentru scurt timp a trecut de preţul aurului. Bitcoinul e într-o creştere mare, iar oamenii au încredere în această monedă virtuală pentru că ea nu este reglementată de vreo autoritate de stat, iar tranzacţiile făcute cu ea nu pot fi urmărite aşa uşor.

Richard Stallman este un promotor al internetului liber, al software-ului gratuit şi al anonimităţii. El a vorbit la Londra cu “Russia Today” despre perspectivele acestei monede virtuale.

Întrebat dacă bitcoinul e doar o bulă care aşteaptă să se spargă, Richard Stallman a fost rezervat. “Bulele se pot întâmplă în industria bitcoinilor aşa cum s-au întâmplat în imobiliare sau la plante. Tot ce se poate specula, poate fi o bulă. E bitcoinul un miracol? Nu ştiu ce înseamnă asta - sunt lucruri bune şi lucruri rele”, a spus Stallman.

Bitcoinul - avantaje şi dezavantaje

“Lucrul bun la bitcoin e că poţi trimite bani cuiva fără să primeşti permisiunea unei companii de plăţi. De exemplu, dacă vrei să susţii Wikileaks, ceea ce e un lucru foarte bun de făcut, iar Guvernul american nu te lasă, bitcoinul te poate ajuta”, a explicat Stallman avantajele bitcoinului.

Activistul internetului liber menţionează însă, foarte raţional, că bitcoinul poate fi folosit pentru evaziune fiscală. “Nu sunt în favoarea evaziunii fiscale, dar trebuie să realizăm că cele mai multe cazuri sunt justificate. Guvernele nu au curajul de a face marile afaceri să plătească taxele care ar trebui plătite şi nici nu-i obligă pe oamenii mai bogaţi să plătească taxe lmai mari. Dacă vrem să terminăm evaziunea fiscală, trebuie să schimbăm legile fiscale pentru ca afacerile să nu mai poată muta profitul în offshore-uri”, a spus Stallman.

Bitcoin şi NSA

Stallman menţinează că bitcoinul nu este o monedă anonimă, pentru că acest lucru nu a făcut parte din designul său. “Oamenii nu-şi dau numele la tranzacţiile cu bitcoini, dar guvernele pot realiza cine eşti, cine face tranzacţiile. Dacă nu faci bitcoini prin minerit, îi cumperi de la cineva, iar atunci foloseşti un card de credit. Cardul de identifică’, spune Stallman.

Stallman consideră că avem nevoie de un WWW pentru plăţi complet anonime. El menţionează că ar fi vorba despre cel care plăteşte, nu despre cel care primeşte.

Activistul spune că tehnologia există de 20 de ani, iar oamenii nu ar trebui să poată fi urmăriţi după banii pe care-i dau. El menţionează că nu foloseşte niciodată un card, în afară de momentele când merge cu avionul, pentru că oricum companiile aeronautice au numele lui şi datele.
 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite