Pericolele ascunse ale tranzacţionării cu bitcoini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bitcoinul a ajuns la 1.000 de dolari şi creşte încontinuu. Acest lucru este o bucurie pentru cei care au cumpărat moneda din timp, dar deschide porţile şi pentru un nou tip de infractorul: hoţul de bitcoini.

Cum se fură bitcoinii? Hoţul tradiţional se transformă în hacker şi are strategii prin care-şi ascunde atacurile, scrie "Information Week". Luna aceasta, un procesator de plăţi prin bitcoini din Danemarca, BIPS, a suferit un atac de tip DDoS. Prin acest atac, sistemul este încărcat cu trafic. Dar acesta este simplu de contracarat dacă este individual, dar atacul DDoS din Danemarca a fost o operaţiune prin care atacatorii au câştigat timp pentru a intra în portofelele digitale ale utilizatorilor şi să fure 1.295 de bitcoini, la vremea aceea valorând un milion de dolari.

De unde au venit atacurile? Potrivit lui Kris Henriksen, CEO-ul BIPS, furtul a venit dinspre Rusia sau ţările apropiate. Nu a fost singura problemă de securitate. În octombrie, au existat două atacuri asupra Inputs.io, hoţii furând 1,3 milioane de dolari în bitcoini.

Încredere în câteva luni

Paul Ducklin, şeful pe tehnologie al Sophos menţionează riscul tranzacţionării în acest moment cu bitcoin. "Aceste companii există de doar câteva luni, dar oamenii au avut încredere să le ofere milioane de dolari care sunt acum în mâinile ciberinfractorilor", a declarat acesta.

De asemenea, viruşii informatici sunt modificaţi pentru a identifica bitcoini în calculatorul victimelor. "Există numeroase categorii de viruşi care minează bitcoini sau fură conţinutul de la victime", a scris Robert Lipovsky de la ESET.

Sclavagismul în bitcoin

Alt tip de malware este cel care minează calculatoarele victimelor şi le transformă în cai de bătaie pentru procesul de generare de monedă. Săptămâna trecută, în New Jersey a fost descoperit faptul că Sean Hunczak, un inginer de la firma E-Sports a făcut un malware care a infectat 14.000 de calculatoare şi le folosea pentru minerit. Bitcoinii valorau doar 3.500 de dolari când s-a descoperit schema, dar e o metodă nouă de a ataca.

Caritas cu bitcoini

"Information Week" menţionează şi că pericolul nu vine de multe ori de la atacatori, ci chiar de la platformele de tranzacţionare. Sunt scheme care nu durează mult şi pe care infractorii le folosesc pentru a păcăli utilizatorii. Un schimb valutar digital din China numit GBL a fost lansat în mai, iar 1.000 de oameni au depus monedele lor digitale aici. Valoarea totală era de 4,1 milioane de dolari. Pe 26 octombrie site-ul pur şi simplu a fost dat jos de creatorii săi şi banii s-au dus în neant.

Ducklin menţionează că nu trebuie să ne ţinem bitcoinii pe internet, ci pot fi stocaţi şi offline, într-un format criptat.

Citeşte mai mult despre moneda digitală

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite