Kingston IronKey Vault Privacy 80, SSD extern criptat pentru securitate în mișcare [TECH REVIEW]

0
Publicat:

IronKey Vault Privacy 80 este un SSD-ul portabil creat de Kingston cu un ecran tactil atractiv, cu multe funcții și opțiuni personalizabile, care îți păstrează datele în siguranță.

image

IronKey Vault Privacy 80 e disponibil în variantele de 480GB, 960GB,1.92TB de stocare flash QLC susținută de criptare hardware. Pachetul include o husă de neopren, cabluri de tip USB-A și USB-C și ghid de pornire rapidă. Vezi în clipul următor unboxing-ul și conținutul cutiei.

IronKey Vault Privacy 80 are dimensiunile 122.5 x 84.2 x 18.5mm, greutatea de 284.9g și o garanție de 3 ani. De la primul conntact îți dai seama că IronKey este mai solid / gros decât multe SSD-uri portabile, în parte pentru că are un ecran tactil încorporat pentru funcțiile de securitate. Potrivit Kingston carcasa SSD-ului este din Zinc + Plastic.

Este compatibil cu majoritatea sistemelor de operare și dispozitivelor, Windows, macOS, Linux, Chrome OS și orice alt sistem care permite conectarea cu o stocare prin USB. 

Deoarece este un dispozitiv specializat care se concentrează pe securitatea datelor vitezele de la producător sunt mai mici decât la un SSD obișnuit: citire 250MB/s read, scriere 250MB/s .

image

L-am folosit cu un laptop cu Windows 11 și cu un smartphone. La prima conectare cere să-i setezi o parolă de minimum 6 cifre diferite, neconsecutive. Adică nu poți pune, spre exemplu 123456. Mai mult de atât, o setare predefinită pe care o poți schimba din meniu dacă vrei, este că la fiecare conectare / logare cifrele de pe ecran ( 0 la 9) sunt afișate în altă ordine (Random Key Layout).

Conectat la laptopul cu Windows 11.

image

Ecranul nu e foarte responsiv la atingerea cu degetul și în meniu îți recomandă să folosești orice fel de PEN, pentru o precizie mai mare. Oricum, te descurci și cu degetul, dar eu am folosit un PEN de la un Samsung Note 9.

Meniul este în 4 limbi de circulație internațională (engleză, franceză, germană, spaniolă) și sunt o mulțime de opțiuni de securitate. Standardul de criptare este FIPS 197, certificat cu XTS-AES 256-bit. Din incursiunile mele prin meniu poți seta o parolă de cifre și litere de până la 64 de caractere.

O vizitită prim meniurile și setările lui Kingston IronKey Vault Privacy 80. Cred că găsești aici cam tot ce poate face SSD-ul.

Din cei 480GB sunt disponibili 446GB și pe SSD se găsește un ghid de utilizare și un document EULA (End user license agreement), acord de utilizare.

Am făcut și câteva teste de scriere / citire pe Kingston IronKey Vault Privacy 80. Sus copiere de le laptop pe SSD și jos de pe SSD pe laptop. Fișierul de transfer utilizat e un bin de 10GB.

image

L-am testat și cu CrystalDiskMark. 

image

În ambele cazuri rezultatele sunt foarte apropiate de datele de la producător. 

L-am testat și pe smartphone, vivo X80 Pro (Android12), cu aplicația True SD Capacity. După cum îi spune și numele este dedicată pentru SD Carduri, deci s-ar putea ca rezultatele să nu fie exacte. În stânga citire, dreapta scriere, fișierele de test au avut dimensiunea de 11.7 GB.

image

Kingston IronKey Vault Privacy 80 nu este un SSD pentru oricine, este dedicat utilizatorilor în căutarea unei soluții de securitate, pentru care sunt dispuși să plătească în plus. Pentru că aces SSD nu e deloc ieftin, așa cum nu e nici siguranța oferită. De asemenea, pentru că e un produs de nișă, nu sunt foarte multe magazine online locale în care se găsește acest tip de dispozitiv.

La momentul publicării acestui review, varianta testată de 480GB se găsește la un preț pornind de la 1600 lei, cea de 960GB pornește de la 2000 de lei, iar cea de 1.92TB costă în jur de 3000 de lei.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite