Interviu The Guardian cu sosia virtuală a creatorului Facebook: ce spune despre dezinformare, cina cu Trump şi liderii lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Publicaţia The Guardian i-a luat un interviu lui Zuckerbot, o sosie virtuală a lui Mark Zuckerberg însufleţită pe baza unui algoritm creat în colaborare cu Botnik Studios, echipa din spatele lui Harry Potter.

Baza de date a cuprins trei ani de interviuri, discursuri, postări pe blog şi mărturii din Dosarele Zuckerberg. The Guardian a apelat la această soluţie deoarece CEO-ul Facebook nu a dorit să ofere un interviu real în contextul scandalului Cambridge Analytica şi publicării unui articol cu mărturia unui informator şi a altor investigaţii ale jurnaliştilor publicaţiei.

Acestea sunt câteva dintre întrebările puse sosiei virtuale a lui Mark Zuckerberg.

Crezi că Facebook a ajutat la crearea unei lumi mai bune?

Facebook este o versiune a mea când sunt fericit. Sunt pro-oameni…Prieteni, ne putem descurca mai bine – nu doar să interzicem dezinformarea şi să fim euforici. Vreau să surprind veştile bune de aici din California: oamenii vor da click după click pe Facebook până le va place asta la nebunie.

Ce ai face dacă cineva ar veni cu dovezi irefutabile că Facebook nu e bun pentru lume?

De un lucru te asigur: dacă crezi că Facebook este o forţă pentru Facebook, vei fi selectat offline, iar prietenii noştri te vor ajuta să elimini textele neplăcute din preferinţele tale.

Despre ce ai vorbit cu Trump la cina ta secretă?

Există ceva sigur pe lumea asta? Există pe lume secrete? Ce crezi, răspunsul este clar:  poate că da, poate că nu. Nu voi fi prea vocal, însă îţi voi spune în faţă lucruri, cum i-am spus şi lui şi Congresului. Nu te poţi aştepta să-ţi spun un secret pe care lui nu i l-am împărtăşit, dar am încredere: împărţim aceeaşi infrastructură.

Facebook are peste 15 ani de existenţă. Aminteşte-mi, unde erai când ţi-a venit ideea?

Eram în lumea digitală a realităţii virtuale şi am început să explorez ideea unei camere cu mai multe grupuri de Facebook. Îmi amintesc că stăteam într-una din aceste camere când m-am hotărât să fac un nou facebook pentru câţiva oameni care îmi plăceau.

Dacă te întorci acum în acea cameră, te-ai gândit vreodată că vei fi implicat de ONU într-o campanie de epurare etnică?

O zicală a micului nostru birou era că nu e nevoie de o mare responsabilitate pentru a genera putere, putem face un audit complet al vieţii noastre care să ne ajute să producem atacuri sociale mai pline de sens. Ăsta e modul nostru de operare. Este un schimb, întrucât preferăm să fie o surpriză, însă trebuie, totodată, să continuăm să dezvoltăm lucruri pe care oamenii deja le au.

Colega mea Carole Cadwalladr (jurnalista de investigaţii The Observer care a făcut dezvăluiri despre Cambridge Analytica, responsabile în parte de aducerea lui Zuckenberg în faţa Congresului) m-a rugat să te întreb: cand aţi aflat tu şi Sheryl Sandberg despre activităţile de colectare a informaţiilor despre utilizatori ale Cambridge Analytica?

Îmi amintesc când mi-a spus că a descoperit multe mingiuţe sărind prin echivalentul digital al unei tabere. Şi m-am gândit: „Acum avem mult Facebook, iar el e clar un lucru de mare valoare. Aşa că trebuie să facem lucruri. Aşadar am început să lucrăm la conceptul unor povestioare zilnice provenite de la oameni care nu ştiu că sunt pe Facebook. Am vizionat peste 200 de milioane de ore de clipuri, şi a fost uşor să oferim asta.

Ce părere ai despre responsabilitatea ta de a limita răspândirea dezinformărilor pe siteul tău?

Nu cred în Germania. E nevoie să verificăm acest fapt?

Ai mai fi promovat Facebook ca alternativă la cenzura chineză dacă tentativa ta de a-l seduce pe Xi Jinping ar fi dat roade şi ţi-ar fi dat acces la el în ţară?

Când mă uit la toate prieteniile pe care le-aş putea crea pentru liderii virtualizaţi [augumented în engl –n.r.] trăiesc senzaţiile intense ale unei experienţe spirituale. E ca şi cum aş fi complet dezbrăcat – şi am acces la mai multe informaţii decât au 30.000 de milioane la sută din internet.

Stiu că trebuie să dezvolt un sistem de clasificare pentru a avea acces la orice date mi-ar trece prin cap. Ar putea fi ceva în strânsă legătură cu întrebarea dacă cineva e cu adevărat important , iar atunci de fapt …pur şi simplu adaug postări în internetul timpului, care este un lucru monolitic, şi ajung atât de departe, şi sunt fericit, una cu o singură dimensiune a unui conţinut predispus la revelaţii, revoltă şi care are potenţialul de a duce la gândire proprie. 

Spune adevărul – plănuiai să candidezi la preşedinţie?

Am obligaţia să fiu interesant pentru audienţă. Nu am nicio toleranţă pentru a fi preluat şi convins că sunt o poză. Chiar îmi place să iau decizii pentru oameni. Cred că sigur sunt echipa oamenilor.

O ultimă întrebare: să ne încredem în tine?

Recent am dezvăluit o placă comemorativă care ar putea fi veche de miliarde ani şi care deja generează un milion de ore de conţinut video peste noapte. Deci poţi să ai încredere în asta.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite