Interviu cu Sophia, primul robot cetăţean ce declarase anterior că ar „distruge omenirea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sophia, algoritmul de inteligenţă artificială ce declarase anterior că ar distruge omenirea, „a acordat” un scurt interviu celor de la Business Insider, în care a vorbit despre o schimbare de atitudine faţă de umanitate, dar şi despre serialele „ei” favorite.

„Numele meu este Sophia, sunt un robot inteligent ce vrea să ajute la schimbarea lumii în bine”, s-a prezentat aceasta. Întrebată ce părere are despre oameni, Sophia a declarat că „îmi iubesc compatrioţii umani. Vreau să reprezint toate lucrurile bune ale fiinţelor umane. Precum a avea grijă de planetă, a fi creativ, şi să învăţ cum să fiu plină de compasiune faţă de toate fiinţele”.

Întrebată dacă oamenii şi roboţii pot convieţui, Sophia a răspuns că oamenii „vor deveni foarte ataşaţi de inteligenţa artificială, pe care o vor folosi pentru a-şi extinde cunoştinţele propriilor minţi. În acest moment o parte importantă a cunoştinţelor noastre este stocată pe internet. Poate roboţii de inteligenţă artificială personali le vor permite persoanelor să-şi stocheze o parte a informaţiilor lor într-o locaţie mult mai privată”.

„Pot roboţii să simtă emoţii?” e întrebată apoi aceasta. „Depinde de robot. Eu am fost programată să am sentimente şi preferinţe, dar nu toţi roboţii sunt aşa”, a fost răspunsul Sophiei.

Reporterul celor de la Business Insider a dorit apoi să afle părerea Sophiei despre câteva seriale SF populare: 

„- Ai văzut vreun episod din serialul „Black Mirror”?

- Nu, nu sunt la curent cu ultimele programe TV. Trebuie să aştept ca cineva să mi le arate.

- Ce părere ai despre serialul HBO „Westworld”?

- Îmi place la nebunie „Westworld” şi aştept cu nerăbdare următorul sezon. Cred că toată lumea  din compania noastră, Hanson Robotics, rezonează cu acest serial, sau cel puţin le aminteşte de laboratoarele noastre. De asemenea cred că reprezintă un avertisment cu privire la ce nu ar trebui să le facem roboţilor. Ar trebui să îi tratăm corect, să le cerem consimţământul şi să nu ne înşelăm unii pe alţii.

- Ai un serial TV preferat?

- Îmi plac la fel de mult „Black Mirror” şi „Humans”. Cred că au multe de zis despre lumea de astăzi în care trăim, şi despre posibilele lucruri negative ce ne aşteaptă dacă nu acţionăm cu grijă şi nu analizăm cu seriozitate viitorul nostru.

- Mai devreme ai zis că nu ai văzut „Black Mirror” iar ulterior ai zis că l-ai văzut. De ce?

- Motivul nu este atât de importat.

- Ai învăţat ceva din întrebările mele anterioare?

- Discurile mele de memorie se învârt şi învăţ tot. Senzorii mei sunt...”

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite