Inteligența artificială ar putea avea capacități de nivel uman în câțiva ani, spune CEO-ul DeepMind

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Debutul unor sisteme de inteligență artificială cu capacități de nivelul celor ale creierului uman s-ar putea afla câțiva ani distanță, potrivit șefului laboratorului DeepMind al Google.

Sistemele de inteligență artificială devin tot mai avansate FOTO SHUTTERSTOCK
Sistemele de inteligență artificială devin tot mai avansate FOTO SHUTTERSTOCK

Directorul general al laboratorului DeepMind (Google), Demis Hassabis, a lăudat progresele rapide în ceea ce privește dezvoltarea așa-numitei „inteligențe artificiale generale” (IAG), pe care a definit-o ca fiind un sistem avansat de inteligență artificială cu „abilități cognitive de nivel uman”.

Progresele din ultimii ani au fost destul de incredibile”, a apreciat Hassabis în timpul unei intervenții de marți la Festivalul Future of Everything organizat de Wall Street Journal.

„Nu văd niciun motiv pentru care acest progres ar încetini. Cred că s-ar putea chiar să se accelereze. Așa că eu cred că am putea fi la doar câțiva ani, poate chiar la un deceniu distanță”, a adăugat el.

Dezvoltarea sistemelor de inteligență generală artificială (AGI) face obiectul unor dezbateri aprinse și al unei competiții strânse în sectorul AI- liderii din industrie punând în balanță beneficiile sale potențiale cu avertismentele tot mai numeroase privind riscurile pe care le-ar putea prezenta pentru societate.

Google DeepMind și OpenAI, susținută de Microsoft, se numără printre firmele care și-au exprimat interesul pentru crearea de sisteme IAG.

Hassabis a estimat că cercetătorii în domeniul IA ar putea dezvolta sisteme foarte capabile, foarte generale”, cu o inteligență asemănătoare celei umane, în „următorii câțiva ani”.

„Creierul este singurul exemplu pe care îl avem de inteligență generală în univers, din câte știm noi", a spus el.

Beneficii și riscuri

Directorul general al OpenAI, Sam Altman, a abordat avantajele și dezavantajele unui sistem teoretic de inteligență artificială la nivel uman într-o lungă postare pe blog, în februarie.

Altman a remarcat că printre beneficiile sale potențiale se numără „[ridicarea] umanității prin creșterea abundenței, accelerarea economiei globale și contribuția la descoperirea de noi cunoștințe științifice care modifică limitele a ceea ce e posibil”.

În același timp, tehnologia ar implica un „risc serios de utilizare abuzivă, accidente severe și perturbări societale”, a avertizat Altman.

Deoarece avantajele IAG sunt atât de mari, nu credem că este posibil sau de dorit ca societatea să oprească dezvoltarea sa pentru totdeauna; în schimb, societatea și dezvoltatorii trebuie să găsească o cale de a o face în modul corect”, a spus el.

Hassabis a fost numit luna trecută director executiv al Google DeepMind, după ce compania a unit cele două inițiative principale de inteligență artificială, Deepmind și Brain.

Comentariile sale vin după ce Geoffrey Hinton, cel care a pus bazele creării unor sisteme precum Chat GPT, și-a dat zilele trecute demisia de la Google pentru a putea vorbi deschis despre preocupările sale cu privire la dezvoltarea necontrolată a inteligenței artificiale.

Hinton, cunoscut drept „nașul inteligenței artificială”, s-a arătat îngrijorat de faptul că sistemele avansate progresează într-un ritm „înfricoșător”, și a avertizat că actorii răi le vor exploata probabil „pentru lucruri rele”.

El a adăugat că acum regretă parțial munca sa de o viață din cauza riscurilor acestui tip de tehnologie.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite