INFOGRAFIE iPhone 5 a fost confirmat, dar este pauza Apple de la creaţie şi inovaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul iPhone 5 FOTO Reuters
Noul iPhone 5 FOTO Reuters

Apple a prezentat pe 12 septembrie iPhone 5. Acesta vine cu un ecran de 4 inci, conector de 8 pini, procesor mai bun şi carcasă nouă. Însă mai are iPhone-ul vreun avantaj faţă de celelalte modele de pe piaţă? Galaxy S III a trecut de cifra de 20 de milioane de unităţi livrate, HTC One X este un contracandidat redutabil, iar Nokia vine cu Lumia 920. iPhone 5 mai are atuuri?

În 2007, anul lansării primului iPhone, acesta a venit cu specificaţii mai bune decât ale modelelor populare de pe piaţă, dar nu şi faţă de alte smartphone-uri.

Primul război: Apple şi iPhone 2G contra titanilor pieţei telefoanelor

iPhone 2G (după cum a fost denumit când a apărut iPhone 3G) a avut un procesor ARM 11 la o frecvenţă de 412 MHz, împreună cu o memorie RAM de 128 MB şi un spaţiu de stocare foarte mare, de la 4 până la 16 GB, dar fără suport pentru carduri de memorie. Şi, desigur, a avut iOS de la Apple, un sistem de operare dezvoltat special pentru un dispozitiv cu touchscreen.

Principalul concurent a fost HTC TyTN II, lansat în acelaşi an. Acesta a fost un smartphone cu sistemul de operare Windows Mobile 6.0, un procesor ARM 11 la 400 Mhz şi memorie RAM de 128 MB. Citea carduri de memorie, dar nu avea spaţiu de stocare prea mare. Însă, după cum se vede, erau asemănătoare ca dotare tehnică, cu menţiunea că iPhone-ul avea ecran tactil capacitiv, pe când TyTN II avea rezistiv.

Nokia a lansat, tot în 2007, modelul N95 8GB, vedeta finlandezilor. A avut Symbian S60, procesor Dual ARM 11 la 332 MHz şi memorie RAM de 128 MB. Procesorul dual însemna că placa video era integrată în chip-ul acestuia. Însă N95 8GB, din punct de vedere al popularităţii, era principalul adversar pentru iPhone.

Se observă, deci, că primul iPhone nu depăşea media specificaţiilor pieţei, dar a triumfat, până la cifra de peste şase milioane de unităţi vândute, peste celelalte modele. A reuşit asta prin interfaţă, prin aplicaţiile cu care venea - YouTube, Safari, un browser asemănător celui pentru PC-uri, aplicaţia pentru mesaje şi cea de hărţi de la Google -, dar şi prin ecranul tactil foarte bun.

iPhone 3G, prima actualizare şi primul magazin de aplicaţii

Dintr-un motiv necunoscut, sau cel puţin neconfirmat, Apple nu a introdus conectivitatea prin 3G pe primul iPhone, dar a revenit în 2008 cu iPhone 3G. Ca specificaţii, acesta a avut un procesor ARM 11 la 412 Mhz şi memorie RAM de 128 MB, nimic peste primul iPhone, dar a venit cu un design nou şi cu, probabil, cea mai importantă trăsătură a unui smartphone actual: magazinul de aplicaţii. Atunci, Apple a prezentat pentru prima dată App Store şi ce potenţial are o aşa piaţă.

Principalul concurent a fost HTC Touch Diamond care, într-adevăr, era mai bun din punct de vedere tehnic, a avut partea sa de popularitate, dar nu era la fel de simplu de utilizat precum un iPhone. Acesta a avut un procesor ARM 11 la 528 Mhz şi o memorie RAM de 192 MB. A venit cu Windows Mobile 6.1, o cameră principală de 3,15 megapixeli, dar şi una pentru apeluri video.

Anul 2008 a fost momentul în care s-a văzut că Apple nu caută să fie în top cu specificaţiile tehnice, dată fiind şi secretomania care înconjura lista acestora, dar voia să introducă elemente noi (ex.: aplicaţiile bune). iPhone 3G s-a vândut într-un milion de exemplare în primul weekend.

Anul 2009 şi primii adversari pentru iPhone

În 2009, a fost lansat iPhone 3GS care a venit cu câteva actualizări esenţiale. Acesta a avut un procesor Cortex A8 la 600 MHz, memorie RAM de 256 MB şi un spaţiu de stocare de până la 32 GB. În plus, a fost primul iPhone care filma şi o făcea la rezoluţie VGA cu 30 de cadre pe secundă cu o cameră de 3,15 megapixeli.

Acest an însă a fost mai important pentru că s-au ridicat şi primele dispozitive concurente. Nokia a intrat pe piaţă cu N900 care a avut acelaşi tip de procesor, aceeaşi cantitate de memorie RAM, dar o rezoluţie mai mare, de 800x480 pixeli, şi o cameră de 5 megapixeli. Însă a venit cu sistemul de operare Maemo, un Linux modificat, şi ecran rezistiv, minusuri destul de mari.

Dar HTC, împreună cu Google, a lansat la finalul lui 2008 modelul G1 (sau Dream) care a fost un fel de iPhone, dar cu Android, prima versiune pentru smartphone-uri a acestui sistem de operare. Procesorul şi memoria RAM au venit de la Touch Diamond, dar ecranul era capacitiv, de 3,2 inci cu o rezoluţie de 320x480 pixeli. În plus, a avut şi tastatură QWERTY fizică.

Intrarea Android pe piaţă, sistem dezvoltat de Open Handset Alliance şi promovat în principal de Google, a reprezentat momentul central al trecerii de la telefoane obişnuite la smartphone-uri. Android este de tip open source, iar fiecare producător îl poate lua şi modifica după cum doreşte. Este bazat pe Linux, iar Google deţine magazinul principal de aplicaţii, Play Store, deşi, între timp, a venit şi Amazon cu propria piaţă (Appstore).

iPhone 5 a fost scos dintr-un joben găurit pe o scenă deja plină

Cerinţele de top pentru dispozitivele cu Android au ajuns să fie: procesor quad-core, memorie RAM de minimum 1 GB, spaţiu de stocare de minimum 16 GB şi ecran de peste 4,3 inci. iPhone 5 are un ecran de 4 inci - care este decent şi binevenit -, procesor A6, cel mai probabil quad-core, cameră de 8 megapixeli care a primit de curând o funcţie de panoramă.

Pur din punct de vedere al specificaţiilor, telefonul e depăşit, iar sistemul de operare la fel. Aspectul este acelaşi, cu un rând în plus adăugat, dat fiind că a fost mărit ecranul, iar aplicaţiile şi centrul de notificări n-au fost schimbate. Apple a scos Google Maps şi a introdus Apple Maps, iar Google a pregătit o aplicaţie de YouTube, în locul celei vechi.

iPhone 5 nu mai are nimic din inovaţia celor vechi. Iar asta s-a văzut şi în prezentarea lui Phil Schiller, vicepreşedintele Apple. iPhone 5 este un alt telefon al companiei, lansat ca oricare alt laptop, pentru că trebuie, pentru că oamenii îl aşteptau. Iar la nivel de funcţii este cel puţin la egalitate cu rivalii cu Android, dacă nu mai în spate. Siri, ilustra aplicaţie din iPhone 4S, nu mai reprezintă niciun atu, a învăţat doar un truc nou, iar concurenţa nu a stat degeaba (ex.: S Voice - Samsung, Google Now - Google).

Apple redevine producătorul de nişă, chiar dacă a fost lider

Acum, liderul pieţei smartphone-urilor este Android. Piaţa a fost creată de Apple şi viziunea lui Jobs, dar lucrurile s-au schimbat de la HTC Nexus One şi Samsung Galaxy S. Două modele simbol pentru Android cu care iPhone-ul pierduse lupta. Timothy Lee, colaborator „Forbes“, a rezumat situaţia Apple: devine o companie normală de echipamente electronice. Fără vizionarul Steve Jobs, plusul pe care îl avea faţă de alţii.

Desigur, iPhone 5 are piaţa sa, se va vinde în milioane de exemplare, dar Apple construieşte bine pentru nişe, pentru un public statornic. Notebook-urile lor, PC-urilor lor şi acum telefoanele ilustrează asta. iPhone 5  şi următoarele vor fi modele stabile, foarte bune, cu sute de mii de aplicaţii, dar cu o lansare pe an. Android va fi Windows-ul pieţei smartphone-urile, pentru următorii doi ani cel puţin, iar Windows Phone va fi un jucător serios, alături de Windows RT.

Şi iPhone 5 s-a „prăbuşit“ puţin sub aşteptări, fie că e cea a jurnaliştilor, fie că e cea a consumatorilor. Lumea ştia deja, deşi neconfirmat, cum va arăta. Iar Apple nu a venit cu nimic nou pentru a surprinde. Acum, traseul este: vânzări bune - public fidel - asigurarea locului pe piaţă şi, posibil, funcţii noi aduse sporadic pe piaţă.

infografie iphone 5
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite