Huawei şi Nova-Wind au lansat o soluţie pilot pentru detectarea incendiilor, bazată pe 5G, AI şi drone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Huawei şi Nova-Wind au prezentat o soluţie tehnologică pilot pentru detectarea incendiilor forestiere în pădurea Syggrou din Grecia. Din punct de vedere tehnologic, proiectul se bazează pe 5G, precum şi pe algoritmi, inteligenţă artificială şi drone.

Prin intermediul programului Elevate Greece, o iniţiativă a Ministerului Dezvoltării şi Investiţiilor din Grecia menită să identifice startup-urile cu potenţial şi să le susţină în dezvoltarea lor, Huawei şi PROBOTEK şi-au unit forţele, preluând finanţarea proiectului-pilot. În cadrul acestuia, Nova-Wind este furnizorul de telecomunicaţii care asigură conectivitatea, iar start-up-ul PROBOTEK oferă soluţia pentru sistemul de avertizare timpurie.

Programul de detectare a incendiilor presupune utilizarea unui sistem de avertizare timpurie pentru identificarea evenimentelor naturale extreme, precum incendiile, cu ajutorul senzorilor şi al dronelor, fiind o soluţie la adresa acestor probleme care au un impact major din punct vedere economic, social şi asupra mediului înconjurător.

Senzorii sunt instalaţi în puncte strategice din parcul natural şi se interconectează cu platforma de gestionare a incidentelor, precum şi cu drona. Aceasta din urmă efectuează zboruri de supraveghere programate, precum şi zboruri în situaţii de urgenţă, în cazul în care există semnale transmise de senzori. Pentru a detecta fumul sau focul, sunt utilizaţi algoritmi specifici care analizează imaginea şi trimit date către centrul de control, indicând punctele de interes. 

În caz de urgenţă, drona detectează fumul sau focul prin intermediul camerei, iar aceasta trimite o alertă către centrul de control. Drona se deplasează imediat la locul unde a fost detectat fumul pentru a confirma incidentul, ca apoi fie să se întoarcă, fie să înregistreze evoluţia incendiului.

Astfel, identificarea imediată a locului în care incediul a izbucnit, monitorizarea în timp real a zonelor îndepărtate şi detectarea vizuală timpurie a fumului şi a incendiului au drept rezultat protejarea vieţii oamenilor.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite