Google Maps aduce hărţi mai colorate şi detalii mai bine evidenţiate, în funcţie de relief şi vegetaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cei 15 ani de când a fost lansat, Google Maps a evoluat constant, de la un instrument pentru navigare la un asistent care îţi oferă informaţii utile despre locul unde vrei să mergi şi ce să faci acolo.

Săptămâna aceasta, Google lansează o nouă grafică pentru Google Maps, care oferă mai multe detalii hărţilor, peisaje mai colorate şi mai bine evidenţiate, ceea ce va permite oamenilor să înţeleagă mai uşor cum arată zona la care se uită. 

Google Maps are imagini de înaltă fidelitate din satelit pentru 98% din teritoriul locuit al planetei. Acum foloseşte un nou algoritm de colorare a hărţilor şi cu ajutorul  imaginilor din satelit transpune informaţiile într-o hartă mai detaliată şi dinamică. Când explorezi o zonă vei observa uşor caracteristicile geografiei locului: vei putea distinge uşor plajele aride sau deşerturile de râuri, lacuri sau văi. De asemenea, se poate observa din culori cât de bogată este vegetaţia dintr-o anumită zonă sau calotele de zăpadă din vârful munţilor.

Actualizarea ce oferă o privire comprehensibilă asupra detaliilor naturale este disponibilă în toate cele 220 de ţări şi teritorii acoperite de Google Maps. Aceasta înseamnă o acoperire de peste 100 de milioane de kilometri pătraţi de teren. Noua grafică a Google Maps va fi vizibilă pentru orice zonă - de la cele metropolitane la cele mai mici sate.

Cum funcţionează această tehnică de colorare a hărţii? În primul rând, computerul analizează şi identifică caracteristicile cadrului natural din imaginile din satelit, evidenţiind în mod special zonele aride, îngheţate, împădurite sau montane. Apoi, fiecărei părţi identificate i se atribuie o culoare, de o anumită intensitate. De exemplu, o zonă dens împădurită va fi clasificată cu verde închis, în timp ce o regiune cu arbuşti va fi colorată într-un ton de verde mai deschis.

Explicaţie: Peisajul Islandei este acum mai uşor de observat. În noua grafică (dreapta) se vede cum variază intensitatea culorii verde pe suprafaţa insulei şi se remarcă cea mai mare calotă de zăpadă, Vatnajökull, reprezentată pe hartă în alb. 

Imagine indisponibilă

Explicaţie: Vegetaţia coastei nordice a Marocului se poate observa mult mai uşor, se delimitează de zona din interior prin culoarea verde intens.  

Imagine indisponibilă

Explicaţie: O imagine de ansamblu asupra Parcului Naţional Mt. Rainier din Statele Unite, în care se văd liniile crestelor, vârful înzăpezit şi vegetaţia care înconjoară zona. Limitele parcului naţional sunt mai clar definite printr-o nuanţă mai închisă de verde. 

Imagine indisponibilă

Explicaţie:  În noua grafică se diferenţiază uşor plajele de zonele cu vegetaţie de pe coastele Croaţiei şi insulele alăturate, precum Hvar.

Imagine indisponibilă

Explicaţie: O privire asupra împrejurimilor localităţii Sedona din Arizona. Pe noua grafică se diferenţiază clar zona deşertică 

Imagine indisponibilă

Mai multe informaţii pe drum

Noua grafică nu oferă doar o reprezentare mai bună a detaliilor naturale şi o imagine mai clară asupra peisajului, ci şi informaţii pentru a te orienta mai bine şi sigur. În curând, Google Maps va oferi informaţii detaliate la nivelul străzii, care arată forma şi lăţimea ei la scară. Utilizatorii vor putea vedea exact unde sunt trotuarele, trecerile şi refugiile de pietoni. De asemenea, vor fi disponibile informaţii pentru accesul persoanelor în scaun cu rotile sau a cărucioarelor. Aceste detalii vor fi disponibile în următoarele luni în Londra, New York şi San Francisco, iar pe viitor vor acoperi tot mai multe oraşe.

Imagine indisponibilă

Explicaţie: Vezi trecerile de pietoni, trotuare şi refugii pentru pietoni în Google Maps. De asemenea, se vede forma şi lăţimea străzii.

Mai multe detalii despre această actualizare sunt disponibile pe blogul Google:  https://blog.google/products/maps/more-detailed-colorful-map/

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite