Goldman Sachs analizează Bitcoin: cel mai probabil nu va reuşi drept monedă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moneda digitală Bitcoin nu e chiar o monedă, consideră Goldman Sachs. FOTO Reuters
Moneda digitală Bitcoin nu e chiar o monedă, consideră Goldman Sachs. FOTO Reuters

Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, cere puţină raţiune fanilor Bitcoin şi susţine că această monedă digitală nu este chiar o monedă. Asta nu înseamnă că nu crede în viitorul acestei platforme şi al acestui concept, doar că trebuie regândit.

Goldman Sachs desfăşoară activităţi de investiţii bancare, securities şi management de investiţii, fiind unul dintre cele mai mari nume din acest domeniu, iar acum s-a concentrat puţin pe Bitcoin. În lumina ultimilor dezvăluiri privind identitatea creatorului şi a căderii serviciului Mt.Gox, GS a realizat un sondaj şi a venit cu o analiză pe Bitcoin, scrie TechCrunch.

Bitcoin, cel mai probabil, nu va reuşi drept monedă, dar tehnologia din spatele conceptului este promiţătoare“, informează Goldman Sachs. „Credem că Bitcoin şi alte monede digitale sunt undeva la graniţa dintre monede, produse şi active financiare. Cea mai bună definiţie pe care am găsit-o presupune că (Bitcoin) este un activ financiar speculativ care poate fi folosit drept un mediu de schimb“, scriu Dominic Wilson, analist şef al pieţelor economie, şi Jose Ursua, analist global al companiei.

Ei mai notează că Bitcoin, foarte probabil, va avea un impact foarte mare în domeniul plăţilor electronice şi a sistemelor pentru aşa ceva, va ajuta inovaţia în acest domeniu, forţându-i pe cei implicaţi să se adapteze şi să coopereze. Când vine vorba de a trata Bitcoin drept produs, Jeff Currie, cercetător şef al Goldman Sachs în acest domeniu, susţine că încă nu e suficient de puternic în faţa aurului.

Monedele sunt susţinute prin aurul pe care îl au băncile naţionale în rezerve şi prin reglementările statutului în cauză. Bitcoin, pe de altă parte, e guvernat de un sistem criptografic pe baza căruia e generat şi datorită utilizatorilor şi serviciilor pentru care aceştia îl folosesc. Currie oferă exemplul aurului şi lemnului. „Locomotivele rulează mai repede şi mai bine cu cărbune. Dar Bitcoin nu este încă mai bun decât aurul“, susţine acesta.

Bitcoin se va susţine atunci când va fi susţinut

Jeremy Allaire, antreprenor şi fondator Circle (startup dedicat adopţiei Bitcoin), crede că Bitcoin are şanse de reuşită, dar nu fără reguli. „În final, va fi necesară supravegherea comună. Este nevoie de reguli comune pentru cum funcţionează sistemele digitale de schimb, serviciile de stocare etc. care să opereze la fel în toată lumea“, afirmă Allaire.

Daniel Masters, unul dintre şefii Global Advisers, consideră că Bitcoin are acelaşi parcurs tumultos ca al argintului între 2005 şi 2011. „Cred că Bitcoin va ajunge să valoreze şi 150 de miliarde de dolari, evaluare care îl plasează lângă giganţi ca Amazon“, susţine Masters.

Mai jos este documentul Goldman Sachs în care vorbeşte despre Bitcoin, ce este şi care ar trebui să fie direcţia de urmat pentru această monedă (produs?) digitală. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite