Anonymous acuză: cel mai mare furt din lumea Bitcoin a fost o lovitură internă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare pierdere de bitcoini din lume ar putea deveni cel mai mare furt din interior. Cel puţin Anonymous susţine că are dovezi care arată că şeful Mt.Gox, cel mai mare serviciu de schimb bitcoini, a fugit cu banii. E vorba de sute de milioane de dolari în monedă virtuală.

Când s-a aflat despre dispariţia fondurile Mt.Gox, nu au fost puţini cei care s-au gândit că şefii companiei au decis să fure fondurile şi să tacă din gură, asta după ce au decis să ceară faliment abia la câteva zile după presupusa dispariţie a banilor. Forbes informează că hackeri Anonymous ar fi obţinut informaţii potrivit cărora Mt.Gox a fost scena unui furt intern, nu unei spargere din afară.

„Este timpul ca MTGOX să simtă furia comunităţilor Bitcoin şi nu doar comunitatea Bitcoin să fie goxificată (în engleză: goxed)“, au scris hackerii. Sub cuvântul „goxed“, ei se referă la „tactica“ Mt.Gox din ultimii ani când platforma a tot picat sau când a întârziat sau suspendat tranzacţii. Ei şi-au publicat mesajul pe contul de Reddit şi pe blogul lui Mark Karpeles, directorul Mt.Gox.

Hackerii au publicat şi 716MB de date pe blogul lui Karpeles, furate de pe serverele Mt.Gox. Acestea prezintă peste un milion de tranzacţii, listând 951.116 bitcoini. Mt.Gox a spus că a pierdut 850.000 de bitcoini, astfel că rămân circa 100.000 de bitcoini nejustificaţi. Ei susţin astfel că şeful Mt.Gox a furat aproximativ 50 de milioane de dolari, deşi aceasta nu este o dovadă incontestabilă şi ar putea demonstra doar că Mt.Gox chiar avea un contabil incapabil.

image

Despre Mt.Gox au spus foarte mulţi dintre oamenii care au interacţionat cu Karpeles că e o surpriză că n-a picat de ceva timp. „În esenţă, Mt.Gox era o organizaţie disfuncţională. (...) exista o vulnerabilitate în sistemul de tranzacţii care permitea o dublă retragere de bani sau, altfel spus, puteai obţine aproximativ aceeaşi sumă de bitcoini de două ori. Gândeşte această problemă astfel: dacă bitcoinii ar fi mâncare servită la restaurant pe care o poţi comanda printr-un meniu cu touchscreen, cineva s-a gândit că poţi obţine două porţii la preţ de una cu doar două click-uri“, a spus un fost angajat al Mt.Gox pentru „The Daily Beast“

Mai există o problemă cu furtul de bani de la Mt.Gox, fie că a fost intern, fie că a fost extern. Experţi din lumea Bitcoin susţin că acei 850.000 de bitcoini nu au fost reperaţi în sistem (în engleză: Bitcoin blockchain). Acesta e un mecanism care ar trebui să prevină frauda şi falsificarea în economia acestei monede. Rămâne de văzut acum dacă hackerii Anonymous mai furnizează dovezi sau rămân în acest stadiu al unei singure informaţii.

Află mai multe despre acest caz: 

Din rege în cerşetor în lumea Bitcoin: cum a eşuat cel mai mare serviciu şi a pierdut sute de milioane de dolari

De ce contează neutralitatea pe Internet şi cine nu vrea s-o mai avem: De vină sunt companiile lacome din America

150.000 de atacuri pe secundă - cea mai mare bursă de bitcoini a dispărut după o campanie de hacking intensă

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite