Cum să ai acces online la filme şi seriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Video on-demand e noua modă. FOTO Shutterstock (digitalnext.de)
Video on-demand e noua modă. FOTO Shutterstock (digitalnext.de)

Filmelele şi serialele se mută online. În SUA se întâmplă asta de câţiva ani, dar la noi abia în ultimii doi au fost încercări mai mult sau mai puţin serioase şi eficiente. Vestea bună e că tot conţinutul de interes va fi online, vestea proastă e că bazele de date abia acum încep să crească, cel puţin în România. Iată ce ar trebui să ştii despre filmele şi serialele online şi cum îţi asiguri accesul la ele.

Poate nu găseşti tot ce te interesează pe YouTube, pe Vimeo, dar eşti împotriva pirateriei online şi nu vrei să intri pe Vplay sau să descarci prin torrente. Din fericire, există şi în România câteva servicii prin care accesul la filme sau seriale online să nu mai fie doar o utopie sau un privilegiu al americanilor. Voi aminti, spre finalul articolului, şi de cele mai bune soluţii din SUA şi cum ai putea să le ai în România.

Soluţii (ne)româneşti disponibile acum

Încep cu cea mai bună soluţie pe care am găsit-o, iar asta datorită „furnizorului“ pe care îl are în spate. E vorba de HBO Go, platforma prin care HBO se asigură că ai parte de conţinutul dorit atât online, când doreşti, cât şi pe dispozitivele tale. În România, a venit la doi mari furnizori de Internet: UPC şi Romtelecom, dar şi la mai puţin cunoscuţii iNES sau NextGen Communications.

HBO Go are nevoie de furnizori de Internet în măsura în care, într-o ţară ca România, unde pirateria este încă foarte populară, trebuie să fie cunoscută de către utilizatori. În oferta HBO Go sunt incluse multe dintre filmele şi serialele celebre la acest moment şi, conform companiei, sunt adăugate săptămânal 30 de ore de conţinut video. Nu oferă însă acces la toată baza de date a Hollywood, dar dacă eşti interesat în mod special de seriale, sunt „Urzeala tronurilor“, un hit al HBO, „Totul despre sex“ sau „Clanul Soprano“. În general, seriale clasice sau destul de urmărite în România şi la nivel internaţional. Încă se lucrează la parteneriatul cu RCS&RDS.

Opţiunea HBO Go la UPC şi Romtelecom costă 10-11 lei (aproape trei euro cu TVA), în funcţie de abonamentul pe care îl ai. Odată ce te abonezi, perioada minimă este de doi ani de zile, iar activarea contului se face în maximum 24 de ore. Pot fi configurate până la 4 dispozitive pentru HBO Go şi videoclipurile sunt la rezoluţie HD.

hbogo

După HBO Go urmează SeeNow, un serviciu disponibil pe web, în aplicaţii şi pe televizoarele smart de la Samsung. De asemenea, are aplicaţie pentru Windows 8. Spre deosebire de HBO Go, SeeNow oferă şi canale TV în cazul în care încă îţi place televiziunea clasică, unde predomină canalele dedicate filmelor sau serialelor, cum ar fi AXN sau Disney Channel.

Există şi filme on-demand premium care deşi ar trebui să fie destul de noi, fie „şchiopătează“ cu câteva luni bune faţă de când au ieşit de pe ecrane, fie nu au fost chiar cele mai aşteptate şi cele mai populare. Avantajul SeeNow este oferă tot felul de pachete ca să te asiguri că prinzi şi ce te interesează, dar că nici nu plăteşti mult. Mai mult, spre deosebire de HBO Go, nu depinde de furnizorul de Internet.

Dacă vrei să-ţi faci un abonament, ai în primul rând pachetul pe care l-ai ales: Avantaj, TV sau Filmbox, dar odată cu preţul pentru acesta îţi sunt prezentate şi diverse „cupluri“ de pachete. Mai precis, Avantaj costă doi euro, pentru care primeşti tot felul de filme, de la cele create la Hollywood, Bollywood şi documentare la filme româneşti şi AXN Now. Totuşi, poţi lua un Avantaj +  Filmbox la 3 euro sau, cel mai mare, Avantaj + TV + Filmbox la 4 euro pe lună.

Ziceam la început de filmele premium. Ei bine, ele se iau separat. Spre exemplu, „Greu de pensionat 2“ costă acum 1,7 euro. „Un spion care ştia prea multe“, un film din 2011, costă un euro. Aceste filme sunt disponibile celor care deja au unul dintre pachetele SeeNow. În general, această platformă este cea mai bună în România, ţinând cont că oferă filme şi seriale, dar şi televiziune şi nu depinde de furnizorul de Internet, iar gama de platforme acoperite este destul de mare.

seenow

PRO TV nu s-a ţinut departe de acest domeniu şi oferă de ceva timp serviciul Voyo. La emisiuni predomină cele din trust, dar când vine vorba de seriale sau filme se descurcă destul de bine. Printre cele internaţionale şi de un oarecare succes sunt şi cele de la PRO TV. Aici sunt aduse cele care au succes pe televiziune sau care ar putea avea, ţinând cont de parcursul bun al altora similare.

Situaţia serialelor se repetă şi la filme, cu diferenţa că ai mai multe şanse să găseşti aici ceva care să-ţi placă. Cert e că PRO TV are pe mână o bibliotecă întreagă de conţinut pe care a cumpărat-o de-a lungul timpului şi a introdus-o şi în platforma online. Are, spre exemplu, şi filmul „Omul de oţel“ cu Superman din 2013, dar acesta este unul de tip Pay per View, adică mai plăteşti ceva pe lângă abonamentul obişnuit de Voyo. În aceeaşi ligă este şi „Marele Gatsby“ sau „Marea mahmureală - parte a 3-a“.

Portalul Voyo are un abonament de 3,72 euro (TVA inclus), iar acesta e pe lună. Unul pe 3 luni ajunge la 8,68 euro (TVA inclus), iar pe 6 luni costă 16,12 euro (TVA inclus). Plata se face la început, iar din momentul abonării un utilizator poate alege „free trial“ să testeze platforma, iar la finalul celor 7 zile el e taxat cu cei 3,72 euro pentru o lună. Voyo este disponibil de pe Android şi iOS, de pe televizoarele smart Samsung, LG şi Panasonic şi, desigur, de pe web, iar un utilizator poate avea până la 5 dispozitive configurate.

Când vine vorba de pay-per-view la Voyo, un utilizator trebuie să aibă în cont cel puţin 5 euro (pot fi încărcate sume de 5 sau 10 euro prin SMS sau prin card), iar conţinutul e disponibil timp de 24 de ore.

voyo

Soluţia americanilor

Cel mai bun produs din SUA este Netflix, disponibil doar în câteva ţări din Europa. A pornit ca o companie de închiriat filme pe suport fizic, dar pe măsură ce piaţa s-a schimbat, şi-a adaptat şi soluţiile. În prezent, abonamentul este de 8 dolari pe lună. Netflix a ajuns să fie recunoscută pentru seriale şi filme, cum ar fi „Breaking Bad“ sau „House of Cards“, iar anul acesta a primit şi o nominalizare la Oscar. În final, Netflix acoperă aproape toată plaja de dispozitive şi biblioteca de conţinut este mereu în creştere.

Mai există Hulu, o platformă creată în 2007 de către NBC Universal, Fox Broadcasting şi Disney-ABC. La început, era un serviciu gratuit, dar pe măsură ce piaţa s-a schimbat, a trecut la un plan de abonamente, denumit Hulu Plus. Costă la fel ca Netflix, 8 euro pe lună. S-a remarcat prin emisiuni, dar nu le are mai repede decât televiziunea, e în întârziere cu una-două zile. Cu siguranţă este o alternativă mai ieftină decât cablul.

image

Aceste două servicii, şi cam toate din SUA, au un mare minus: nu sunt în România. Din fericire, există o metodă, relativ uşoară, prin care să-ţi faci rost de Netflix în ţara noastră. Jordan Fried descrie pe blogul lui cum a ajuns să se uite la filmele şi serialele Netflix în timp ce se regăseşte în Ungaria.

Ca să-ţi ascunzi identitatea faţă de Netflix, sau oricare alt serviciu online, trebuie să-ţi ascunzi adresa IP, cea după care eşti identificat online. Fried a folosit HideMyAss (poţi folosi una dintre aceste alternative)prin care a creat o reţea privată virtuală (VPN) şi s-a conectat la un server din SUA. Aplicaţia în cauză este disponibilă pe Windows, Mac OS şi Linux, ba chiar şi pe Android şi iOS, iar procesul de configurare ia doar câteva minute.

Serviciul HMA are câteva zeci de mii de IP-uri disponibile şi adaugă constant altele noi, astfel că poţi să te „muţi“ în multe oraşe din SUA. Mai rămâne de rezolvat cu abonamentul. Fried are sfaturi şi pentru aşa ceva. Fie îţi configurezi contul folosind un cod poştal din SUA, fie apelezi la Entropay, o companie care îţi oferă o carte de credit virtuală pe Statele Unite. Îţi creezi un cont pe site-ul lor, introduci banii în cont, iar Entropay generează un card ca la SUA acasă. Procesul nu este perfect, dar dacă vrei să fii corect şi să-ţi plăteşti conţinutul, având acces la cel mai bun, este suficient de bun.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite