Articol publicitar

Cum a revoluţionat NVIDIA RTX industria jocurilor. De ce ai vrea o placa video GeForce RTX cu Ray-Tracing şi DLSS

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
NVIDIA RTX ON

Lansate în septembrie 2018, noile plăci grafice NVIDIA RTX musteau de tehnologii care au revoluţionat industria jocurilor video. Cele mai proeminente inovaţii de care a beneficiat seria GeForce RTX 20 au fost Ray-Tracing şi DLSS.

NVIDIA Ray-Tracing (urmărirea razelor) este o metodă de redare grafică care simulează comportamentul natural al luminii. NVIDIA a făcut posibil Ray Tracing în timp real cu ajutorul NVIDIA RTX™, primul GPU de urmărire coerentă a razelor în timp real - şi de atunci a continuat să fie un pionier al acestei tehnologii.

Cu ajutorul nucleelor NVIDIA RT Cores, Ray Tracing-ul adaugă frumuseţe şi realism de neegalat la randări şi se integrează cu uşurinţă în liniile de dezvoltare preexistente.

Explicat pe scurt, cu şi fară Ray Tracing pornit

Diferenţa constă în modul în care se văd luminile, razele de lumină, umbrele, reflexiile luminii. Cu Ray-Tracing pornit imaginile sunt realiste, iar fără artificiale, ca în jocurile vechi. Gândeşte-te, spre exemplu că poţi vedea în timp real, în joc, imaginea unui inamic într-un geam, într-o baltă, în orice suprafaţă lucioasă.

Şi cum în gaming te bazezi pe două simţuri principale, vedere şi auz, cu Ray-Tracing ON unul dintre aceşti piloni e sensibil îmbunătăţit, făcând un pas important în apropierea de realitate şi oferindu-ţi un avantaj strategic în joc.

Cealată tehnologie, NVIDIA DLSS (Deep Learning Super Sampling) este o reţea neuronală de învăţare profundă care creşte frecvenţa cadrelor şi generează imagini clare. Alimentat de Tensor Cores, procesoarele AI dedicate de pe GPU-urile NVIDIA RTX™, DLSS oferă o marjă de performanţă pentru a maximiza setările de ray-tracing şi pentru a creşte rezoluţia de ieşire.

Cu Deep Learning Super Sampling (DLSS), NVIDIA şi-a propus să redefinească redarea în timp real prin intermediul super rezoluţiei bazate pe inteligenţă artificială - redarea unui număr mai mic de pixeli şi apoi utilizarea inteligenţei artificiale pentru a construi imagini clare, de rezoluţie mai mare. Cu cea mai recentă versiune 2.0 a DLSS, am făcut mari progrese în direcţia acestei viziuni.

DLSS este o tehnologie NVIDIA RTX care se bazeaza pe inteligenta artificiala pentru a oferi mai multe frame-uri (cadre) în jocurile cu grafică prietenţioasă. Acest lucru se realizează cu ajutorul serverelor NVISIA care învaţă să optimizeze cat mai bine redarea jocului şi antrenează nucleele Tensor, pentru a obtine un boost de performanţă atunci cand GPU-ul este în load maxim. Arhitectura Turing utilizeaza sharele pentru gaming, nucleele Tensor pentru scalare şi AI ( DLSS în acest caz ) şi nucleele RT pentru Ray-Tracing.

NVIDIA RTX ON

Explicat pe scurt, cum funcţionează DLSS

Sunt folosite 2 frame-uri pentru a genera un al 3-lea şi din acest motiv, diferenţa nu este atât de vizibilă ochiului ca în cazul Ray Tracing, ea constă mai degrabă în fluiditatea şi performanţa crescută a jocului.

Claritatea e îmbunătăţită în zonele importante, unde este atent jucătorul, iar zonele considerate secundare vor fi uşor blurate.

De altfel, DLSS-ul a fost creat pentru a optimiza numărul de cadre abia dupa ce Ray Tracing-ul a fost activat, dar aici DLSS lucrează singur pentru a imbunatăţii performantele jocului doar la rezoluţii 2K si 4K.

Şi dacă ar fi să sumarizăm cum colaborează cele două tehnologii?

Ray Tracing se referă la îmbunătăţirea realităţii vizuale a unei scene folosind algoritmi de calcul intensiv, în timp ce Deep Learning Super Sampling (DLSS) se referă pur şi simplu la accelerarea performanţei, făcând ca o scenă să arate foarte bine, şi în acelaşi timp menţinând o performanţă crescută în joc.

NVIDIA RTX ON

Deci, într-o formă sau alta, tehnologiile NVIDIA RTX tind către un gaming în care diferenţa dintre joc şi realitate se subţiază spre zero. O lume perfectă, ale cărei graniţe sunt doar limitele imaginaţiei, în care poţi fi cine vrei tu cu adevărat.

Lista de jocuri cu RTX şi DLSS se îmbunătăţeşte constant, cu noi titluri în fiecare lună. Vezi aici cele mai bune jocuri care suportă Ray Tracing (RTX) şi DLSS.

Se apropie lansarea seriei GeForce RTX 40, aşa că fii cu un ochi la ştiri şi unul în magazine pentru a putea juca ultimele jocuri cu cele mai performante plăci video NVIDIA şi la cel mai înalt nivel de grafică şi de performanţă.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite