Copiii, dependenţi de jocurile de noroc din cauza Facebook: Sunt ca drogurile, gratuite până când vrei mai mult
0Despre reţelele sociale se spune că distruge interacţiunea dintre oameni, dar s-ar putea ca reala problemă să fie că trezesc în copii plăcerea pentru jocuri de noroc prin aplicaţiile gratuite.
Facebook s-a remarcat şi prin gama largă de aplicaţii pe care o pune la dispoziţie utilizatorilor. Printre acestea se regăsesc şi jocuri axate pe pariuri online, pe jocuri de noroc. Conform Daily Mail, copiii şi adolescenţii sunt atraşi în lumea jocurilor de noroc pe mulţi bani prin aplicaţii gratuite sau prin sesiuni free to play pentru o perioadă de timp limitată. Mark Griffiths, director al International Gaming Research Unit de la Universitatea Nottingham Trent, consideră că aceasta este noua problemă pe Internet.
„Copiii care folosesc aceste jocuri gratuite sunt mai predispuşi să parieze şi să dezvolte dependenţe faţă de această lume a jocurilor de noroc. Acestea sunt activităţi care îi pot împinge spre jocurile de noroc pe mulţi bani“, a spus acesta. „Când începi să câştigi, începi să te gândeşti cât de profitabil ar fi fost, dacă ai fi jucat pe bani reali“.
Griffiths s-a referit şi la celebrul mecanism in-app purchase care le permite oamenilor să cumpere diverse elemente virtuale, în interiorul jocului. „Este o lovitură psihologică de geniu, oamenii să cumpere obiecte virtuale cu bani reali. Următorul pas este să ţi se propună: «Poate poţi câştiga o parte din banii pe care i-ai investit deja». E ca în lumea consumului de droguri, se dau doze gratuite până e prins omul“, a mai spus acesta.
Începi cu puţin, sfârşeşti prins în totalitate
Griffiths s-a referit şi la Candy Crush, un joc care „prinde“ jucătorii în sesiuni îndelungate prin faptul că nu se termină, practic, niciodată. El compară dependenţa de astfel de jocuri cu cea faţă de consumul de ciocolată. „Începi prin a lua doar o bucăţică, dar sfârşeşti prin a mânca toată tableta“, a afirmat el. „Astfel că spui: «voi juca doar 15 minute», dar ajungi să fii în joc şi peste patru-cinci ore“.
Profesorul citează un studiu din 2011 conform căruia 15% din elevii britanici au accesat un joc de noroc. Eşantionul pe care a fost făcut studiul este de 2.700 de elevi. Unul din zece a spus că s-a jucat pe Facebook. El nu vede o soluţie nici în fixarea limitei de vârstă la 18 ani, minorii trecând cu uşurinţă peste asta minţind cu privire la vârstă. „După ce am studiat impactul jocurilor de noroc la minori şi am scris două cărţi, nu cred că jocurile ar trebui să prezinte vreo funcţionalitate prin care tinerii să ajungă să parieze“, a mai spus profesorul.
Află mai multe despre Facebook: