Compania xAI a lui Elon Musk va lansa primul său model de inteligenţă artificială: „Este cel mai bun”

0
Publicat:

Elon Musk a anunţat vineri că xAI, una dintre companiile pe care le deţine, va dezvălui sâmbătă primul său model de inteligenţă artificială generativă, la doar patru luni de la fondarea acestei entităţi, informează AFP, citată de Agerpres.

Elon Musk, creatorul OpenAI. FOTO CAPTURĂ Tesla YouTube
Elon Musk, creatorul OpenAI. FOTO CAPTURĂ Tesla YouTube

„Mâine, @xAI va oferi primul său AI accesibil unui grup limitat. Din anumite puncte de vedere importante, este cel mai bun model care există în prezent'', a precizat Musk pe reţeaua sa de socializare X, fostă Twitter.

Miliardarul a anunţat înfiinţarea xAI la începutul lunii iulie, când a explicat că scopul companiei este „de a înţelege adevărata natură a universului''. Musk nu a oferit detalii suplimentare.

xAI are de asemenea menirea de a dezvolta instrumente AI în colaborare cu companiile controlate de Elon Musk, în special X şi Tesla.

Antreprenorul a recrutat informaticieni care au lucrat pentru OpenAI, Google, Microsoft sau Tesla şi care au participat la crearea mai multor interfeţe de inteligenţă artificială generativă.

Concurenţă feroce 

De la lansarea celei mai cunoscute dintre ele, ChatGPT, în urmă cu aproape un an, AI generativ face obiectul unei concurenţe feroce între giganţii acestui sector, în principal Microsoft şi Google, dar şi Meta (Facebook) precum şi start-up-uri ca Anthropic sau Stability AI.

Într-o discuţie referitoare la X, la mijlocul lunii iulie, Elon Musk a descris proiectul ca fiind o căutare a „celui mai sigur mijloc pentru a crea o inteligenţă artificială'', adică pentru a evita produse derivate sau ca aceasta să se întoarcă împotriva utilizatorilor şi creatorilor ei.

O interfaţă „curioasă, în căutarea adevărului''

Antreprenorul intenţionează să construiască, în acest scop, a o interfaţă „curioasă, în căutarea adevărului''. Pentru „o super inteligenţă, umanitatea este mult mai interesantă decât absenţa umanităţii'', a comentat el.

Potrivit lui Elon Musk, un model de inteligenţă artificială „interesat de univers nu va distruge probabil spaţiul uman întrucât noi suntem o parte interesantă din univers. Să sperăm că va gândi în această manieră''.

Elon Musk deţine Tesla, compania aerospaţială SpaceX, platforma X, precum şi The Boring Company şi Neuralink, companie specializată în implanturi neuronale.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite