Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american

0
Publicat:

După ce administraţia Biden a anunţat că interzice vânzarea şi distribuţia software-ului antivirusului Kaspersky pe teritoriul Statelor Unite, compania a decis să părăsească SUA.

Compania Kaspersky îşi va muta operaţiunile din SUA. Foto arhivă
Compania Kaspersky îşi va muta operaţiunile din SUA. Foto arhivă

Oficiali ai marii companii ruseşti Kaspersky, cunoscută pentru soft-urile sale antivirus, au declarat recent pentru BBC că au luat „decizia tristă și dificilă” de a pleca din SUA, „deoarece oportunitățile de afaceri din țară nu mai sunt viabile”.

Această decizie vine după ce, luna trecută, secretarul de stat pentru Comerț, Gina Raimondo, a declarat că influența Moscovei asupra companiei reprezintă un risc semnificativ pentru infrastructura și serviciile din SUA, mai ales ţinând cont de specificul companiei, care este unul dinte cei mai cunoscuţi producători de programe anitivirus pentru calculatoare.

Deşi a negat acuzaţiile, Kaspersky, care operează în SUA de două decenii, s-a conformat acestei decizii şi se pregăteşte deja să-şi mute activitatea.

„Începând cu 20 iulie 2024, Kaspersky își va reduce treptat operațiunile din SUA și va elimina posturile din acest stat”, a afirmat firma într-o declarație.

Pe site-ul său din SUA, Kaspersky a încetat deja să mai vândă instrumentele sale antivirus și de securitate cibernetică, potenţialii cumpărători fiind întâmpnaţi cu un mesaj care spune: „Achiziția nu este disponibilă pentru clienții din SUA”.

Anunțul a venit după ce vânzările și distribuția produselor Kaspersky au fost interzise în SUA.

Secretarul de stat pentru Comerţ Gina Raimondo a explicat faptul că SUA au fost obligate să ia această măsură din cauza „capacității și... intenției Rusiei de a colecta și de a utiliza ca armă informațiile personale ale americanilor” şi, cum compania este una rusească, americanii nu vor să îşi asume niciun risc în ceea ce priveşte securitatea cibernetică.

„Kaspersky nu va mai putea, printre alte activități, să își vândă software-ul în Statele Unite sau să furnizeze actualizări pentru software-ul deja utilizat”, a declarat Departamentul Comerțului.

Hotărârea s-a întemeiat pe un set de legi create de administrația Trump pentru a interzice sau restricționa tranzacțiile dintre firmele americane și companiile de tehnologie din națiuni „străine adversare”, precum Rusia și China. Vânzătorii și revânzătorii care încalcă restricțiile vor primi amenzi din partea Departamentului Comerțului.

Astfel, s-a interzis efectiv descărcarea de actualizări de software, revânzarea și acordarea de licențe pentru produse începând cu 29 septembrie, în timp ce noile software-uri urmau să fie restricționate în termen de 30 de zile de la anunț.

Potrivit Departamentului Comerțului, compania multinațională cu sediul la Moscova are birouri în 31 de țări din întreaga lume, deservind peste 400 de milioane de utilizatori și 270.000 de clienți corporativi în peste 200 de țări.

Iniţial, Kaspersky a declarat că intenționează să urmeze „toate opțiunile disponibile din punct de vedere legal” pentru a combate interdicția și a negat că ar fi implicată în vreo activitate care ar amenința securitatea SUA. Acum, însă, a revenit asupra deciziei şi a anunţat că va părăsi SUA.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite