CES 2013, ziua a doua: procesoare cu opt nuclee, ecrane flexibile, phablete şi roboţi multifuncţionali
0Ziua a doua de la Târgul de Tehnologie din Las Vegas, CES 2013, a adus numeroase lucruri interesante. Noaptea trecută Lenovo a lansat prima phabletă cu procesor Intel, iar Samsung a prezentat procesorul cu opt nuclee şi încă un proiect de ecran flexibil.
Rezumatul zilei arată că CES 2013 contează destul de mult pe piaţa tehnologiei, deşi mai mulţi jurnalişti străini şi analişti s-au grăbit să diminueze influenţa sa. Deşi software-ul este avantajul de bază al multor gadgeturi, producătorii s-au întrecut să aducă lucruri din ce în ce mai noi şi mai interesante.
Chiar dacă sunt folositoare sau nu, chiar dacă sunt foarte scumpe, gadgeturile noi provoacă fascinaţia oamenilor. Iată cum a arătat ziua a doua la CES 2012:
Samsung a lăsat surprizele pentru a doua zi
Un obicei care se practică printre giganţi este să se lase aşteptaţi. Astfel, Samsung a prezentat o serie de televizoare, frigidere şi alte gadgeturi în prima zi şi în avanpremieră, iar miercuri a prezentat procesorul Exynos 5 Octa cu opt nuclee şi prototipul ecranului flexibil.
Prototipul folosit de reprezentantul Samsung a fost denumit Youm. Acest nume a intrat în atenţia presei încă din aprilie 2012, figurând în evidenţele site-ului gigantului coreean.
Smartphone-ul Youm vine cu un plus faţă de alte terminale mobile de pe piaţă. Ecranul a fost „întins“ peste marginea din dreapta, astfel că pot fi afişate informaţii şi acolo, cum ar fi notificările sau diversele tipuri de mesaje. Din prezentarea Samsung, după cum indică „The Verge“, spaţiul în plus este şi zonă activă pentru telefon, vei putea respinge apeluri sau gestiona conţinutul afişat de anumite widget-uri.
Deşi modelele eight-core sunt viitorul, produsul Samsung nu este creat pe o structură standard, de la zero, ci este compus din două chipset-uri quad-core. Unul este Cortex-A15, iar celălalt Cortex-A7, ambele pe arhitectură ARM.
Modelul Cortex-A15 a fost introdus în septembrie 2010, vine cu patru nuclee şi poate atinge frecvenţe de 2,5 GHz. Anul acesta, vine alternativa mai economică la A15, adică Cortex-A7 despre care ARM susţine că are un consum cu până la 60% mai mic. Mai multe, din octombrie 2011, ARM a declarat că pregăteşte platforma big.LITTLE pentru a le combina pe cele două. Numele este destul de sugestiv, iar performanţa se va vedea pe următorul smartphone Samsung.
Televizoarele sunt OLED şi 4K, dar nu 3D
La nivelul televizoarelor, japonezii şi sud-coreenii au făcut festival.
Sud-coreenii de la Samsung şi LG au prezentat la CES 2013 primele televizoare curbate. Acestea au o diagonală de 55 de inci şi folosesc ecrane OLED, tehnologia vedetă de la târgul din Las Vegas.
Între timp, Sharp a venit cu cel mai subţire dispozitiv OLED cu diagonala de 81 de centimetri şi grosimea de doar 3,5 milimetri.
După o asemenea zi, în care ecranele curbate, tehnologia 4K şi cea OLED au dominat, a rămas întrebarea dacă viitorul mai este tridimensional sau nu? Televizoarele 3D încă n-au dispărut, doritorii îşi pot procura un model oricând, iar cinematografele nu vor înceta să ruleze filme 3D doar pentru că la CES nu s-a vorbit despre această tehnologie. La fel, nici filmele mari nu îşi vor înceta subit apariţia şi în 3D. Dar dacă ce se întâmplă la târgul de tehnologie din Las Vegas este o poartă spre viitor, 3D nu arată prea bine.
Tablete, de la cele mai dure la cele pentru cei mici
Pe teritoriul telefoanelor mobile şi al tabletelor, Lenovo a prezentat IdeaPhone K900, adică prima phabletă, hibrid între telefon şi tabletă, cu un ecran de 5,5 inci şi un procesor Intel, o premieră. Acesta va fi lansat iniţial în China, iar apoi în Europa de Est.
De dimineaţă am aflat şi de tableta Panasonic ToughPad FZ-G1. Firma japoneză este cunoscută pentru linia sa Tough, de produse dure, groase şi rezistente la şocuri. Tableta aceasta nu face distincţie de la aceste calităţi.
De la duritate trecem la copii, iar CES 2013 a fost şi un festival al gadgeturilor pentru cei mici, cu protecţie parentală, asigurată de conturi diferite pentru cei mari şi pentru cei mici, parole şi aplicaţii educative. O listă de tablete pentru copii poate fi găsită în acest articol din link.
Roboţi, roboţi, roboţi
Cum poate exista un eveniment din domeniul tehnologiei fără să existe şi roboţi? Ei bine, elicopterul Puzzlebox poate fi pilotat cu gândul. Rămâne întrebarea cine e robotul: elicopterul sau oamenii?
De asemenea, au existat şi roboţi care spală geamurile, filtrează apa din piscină, dar şi giganţi numiţi după şerpi uriaşi dispăruţi acum 60 de ani, cum ar fi Titanoboa.
Magic Cube nu e un lucru nou. Există tastaturi care se proiectează pe birou sau pe orice suprafeteţe. Ne-a surprins însă ceea ce au spus juranliştii de la 9to5mac, care au avut o singură greşeală la o sută de cuvinte.