Ce ar trebui să ştii despre Windows 10 S, cel mai „închis“ sistem al Microsoft

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Microsoft a anunţat o versiune nouă de Windows 10 şi va fi gândită ca sistemul mobil de operare, cu acces doar la aplicaţii din magazinul oficial.

Windows 10 S este a doua încercare a Microsoft de a face o versiune potrivită computerelor ultraportabile, cu acces doar la aplicaţii din Windows Store. Prima a fost Windows RT, a fost un eşec, dar cea de-a doua ar putea fi mai bine primită, mai ales că e lansată la pachet cu parteneri pentru hardware şi cu un laptop Surface dedicat. 

Este o versiune compatibilă cu toate aplicaţiile din Windows Store, vine la pachet cu noi componente care ar putea ajuta elevii în sălile de curs şi e compatibilă, firesc, cu Microsoft Office. Poate fi actualizat la versiunea completă, disponibilă încă din 2015, pentru cei care doresc mai multă flexibilitate. 

Odată cu limitarea instalării de programe vechi e limitat şi riscul virusării, dar la debut vor lipsi câteva aplicaţii importante, cum ar fi un browser terţ. Edge va fi singurul disponibil, iar dezvoltatorii care vor dori să aibă aplicaţii pentru Windows 10 S vor trebui să fie înscrişi în programul Windows Store. Şi că tot e vorba de educaţie, pentru profesori, Microsoft va oferi şi un stick USB, care va seta sistemul de operare într-un anumit mod, pentru a pregăti sistemele mai repede pentru cursuri.

Cât despre sistemele hardware, vor avea un preţ de pornire de 190 de dolari, disponibile din vară, şi o licenţă Minecraft: Education Edition. Pentru şcoli, sistemele vor veni şi cu Office 365 în variantă educaţională, cu suport pentru Microsoft Teams.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite