Bitdefender a făcut echipă cu Poliţia Română pentru destructurea unei grupări de criminalitate online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Bitdefender a anunţat că, în urma colaborării cu Poliţia Română, DIICOT, FBI, cu sprijin din partea Europol şi Eurojust, a fost anihilată o grupare de criminalitate informatică din România, specializată în crearea, dezvoltarea şi comercializarea unor ameninţări informatice capabile să eludeze soluţiile de securitate instalate pe dispozitivele infectate, denumite crypter.

Serviciile furnizate de către infractori ofereau celor interesaţi să orchestreze atacuri mai avansate posibilitatea de a modifica fişiere periculoase astfel încât să nu fie detectate de soluţiile de securitate, inclusiv tutoriale video care să ajute la infectarea ţintei cât mai eficient. În schimbul serviciilor, gruparea cerea clienţilor de pe platforme dedicate criminalităţii informatice între 40 şi 150 de dolari.

Migrarea unor atacatori informatici de la scrierea tuturor componentelor necesare unui atac informatic la închirierea de la terţi a unor servicii necesare dezvoltării reprezintă o evoluţie recentă a fenomenului infracţional de pe internet. Astfel, avantajul acestei practici e că furnizorii de ameninţări informatice se pot dedica exclusiv pe acele componente pe care le stăpânesc cel mai bine, fără să mai piardă timp cu dobândirea cunoştinţelor necesare împachetării lor într-o formă finală. Pentru toate părţile implicate, profiturile se generează mai uşor, ameninţările sunt generate mai rapid, ceea ce duce la un model de business extrem de atractiv.

Echipa DRACO din cadrul Bitdefender, specializată în investigaţii şi remediere a atacurilor informatice, a pus la dispoziţia autorităţilor telemetria companiei şi expertiza sa tehnică, analizând ameninţările informatice din acest caz şi identificând familiile de malware ce foloseau aceste servicii pentru a rămâne nedetectate de protecţia instalată pe dispozitiv, cunoscute în mediul online drept CyberSeal şi Data Protector.

„Arestarea suspecţilor şi destructurarea unor astfel de grupări este o nouă lovitură dură dată criminalităţii informatice şi una dintre multiplele operaţiuni transfrontaliere din ultimii ani în care Bitdefender a lucrat alături de instituţii de aplicare a legii din toată lumea, precum FBI, Europol, Interpol sau DEA. Asemenea reuşite ne apropie cu încă un pas de misiunea noastră de zi cu zi de a face internetul un mediu cât mai sigur", au declarat reprezentanţii Bitdefender.

Autorităţile şi organele de aplicare a legii care au nevoie de asistenţă în investigaţii sau sunt ţinta unui atac cibernetic se pot adresa echipei DRACO la draco@bitdefender.com.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite